Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, ING, Deutsche Bank: Η Fed θέλει τις ΗΠΑ σε ύφεση... μόνο έτσι θα μειωθεί ο πληθωρισμός

BofA, ING, Deutsche Bank: Η Fed θέλει τις ΗΠΑ σε ύφεση... μόνο έτσι θα μειωθεί ο πληθωρισμός
Ποιες κινήσεις περιμένουν από τη Fed οι αναλυτές
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από δύο εβδομάδες και οι κίνδυνοι στρέφονται προς ένα ακόμη υψηλότερο τερματικό επιτόκιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες ήρθε αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και προέβλεψε ότι θα προχωρήσει ακόμη πιο μακριά προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Έκτοτε, οι ήδη πιεσμένες διεθνείς αγορές βρίσκονται πολύ βαθύτερα στην επικράτεια της bear market - πτώση 20% ή περισσότερο - υπό τους φόβους της ύφεσης και τα περισσότερα νομίσματα αποδυναμώθηκαν περαιτέρω έναντι του δολαρίου.

Έρχεται η ύφεση

Αλλά αυτό είναι απίθανο να ωθήσει τη Fed να αλλάξει την πολιτική της σύντομα, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν παραμείνει ουδέτεροι για τον «πόνο» που έρχεται.
Πράγματι, πάνω από το 70% των οικονομολόγων, 59 από τους 83, προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο των Fed Funds κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, ήτοι 75 μονάδες βάσης, για την τέταρτη συνεχή συνεδρίαση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα.
Η έρευνα προέβλεψε ότι θα ακολουθούσαν 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο για να κλείσουν το έτος στο 4,25%-4,50%.
Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2008, πριν από τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση, και 75 μονάδες βάσης υψηλότερο από 3,50%-3,75% που προβλεπόταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγο των ΗΠΑ στην BofA Securities, «αν απαιτείται βραχυπρόθεσμη ύφεση και μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας από ό,τι προβλέπουν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αυτό δεν είναι λάθος της πολιτικής τους στο μυαλό της Fed».
Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 45%, με την πιθανότητα να συμβεί μια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια στο 55%.

Ουδετερότητα

Η πλειοψηφία, 45 από τους 83 οικονομολόγους, προέβλεψε ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα κορυφωθεί στο 4,50%-4,75% ή υψηλότερα το 1ο τρίμηνο του 2023, υψηλότερα δηλαδή από το εκτιμώμενο ουδέτερο επίπεδο του 2,4% που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Όλοι εκτός από δύο από τους 51 οικονομολόγους που απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση είπαν ότι οι κίνδυνοι στράφηκαν προς ένα υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που περίμεναν επί του παρόντος.
«Η Fed ενίσχυσε τη δέσμευσή της σε ό,τι χρειάζεται για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσει κάποιο πόνο στην οικονομία», δήλωσε ο Justin Weidner, οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Deutsche Bank, ο οποίος αναμένει ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 4,75%-5,00%.
«Ο βραχυπρόθεσμος πόνος της ύφεσης θα ήταν καλύτερος από τον μακροπρόθεσμο πόνο του πληθωρισμού».
Επίσης, σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Fed έχει υποστήριξη από ένα ισχυρό νόμισμα και μια σχετικά ισχυρή οικονομία σε σύγκριση με τους ομοτίμους της.
Με τον πληθωρισμό να μην φαίνεται σύντομα κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και το ποσοστό ανεργίας, επί του παρόντος στο 3,7%, να αναμένεται να αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις, μια πρόωρη μείωση μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία της Fed.
Περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων είπε ότι μόλις το επιτόκιο των Fed Fund φτάσει στο ανώτατο όριο, η κεντρική τράπεζα ήταν πιο πιθανό να το αφήσει αμετάβλητο για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να το μειώσει γρήγορα.
«Για να μειωθεί (ο πληθωρισμός), η οικονομία πρέπει να κινηθεί κάτω από το δυναμικό, φέρνοντας τη ζήτηση σε καλύτερη ισορροπία με την ικανότητα προσφοράς», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING.
«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να το κάνει η Fed είναι να αυξήσει τα επιτόκια και να διατηρήσει την πολιτική περιοριστική μέχρι να επιτευχθεί αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης