Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Edam (think tank Κων/πολης): Στο χειρότερο σημείο από το 1996 (Ίμια) οι σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας - Το πιθανότερο σενάριο

Edam (think tank Κων/πολης): Στο χειρότερο σημείο από το 1996 (Ίμια) οι σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας - Το πιθανότερο σενάριο

Ο πρόεδρος του think tank «βλέπει» παρέμβαση των δυτικών εταίρων για αποκλιμάκωση ενδεχόμενου επεισοδίου

Σχετικά Άρθρα

Τη σημαντική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισημαίνει ο πρόεδρος του think tank Edam, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κλιμάκωση της ρητορικής και  των απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
«Έχουμε φτάσει τώρα στο πιο ευάλωτο, ασταθές περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις από το 1996», δήλωσε στους Financial Times ο Sinan Ülgen, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της ρητορικής του Erdogan και της γλώσσας του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ülgen, το πιο πιθανό σενάριο ήταν ένα περιστατικό «όπου οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε μια περιορισμένη στρατιωτική αντιπαράθεση» για ένα αμφισβητούμενο νησί ή βραχονησίδα προτού παρέμβουν οι διεθνείς δυνάμεις για να μετριάσουν τις εντάσεις. Και πρόσθεσε: «Για μένα, αυτό είναι το πιθανό σενάριο αντιπαράθεσης, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό».
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προοπτική είναι ανεπιθύμητη για τους δυτικούς εταίρους Ελλάδας και Τουρκίας. «Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price. «Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν διπλωματικά τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας».
Πάντως, οι Financial Times σχολιάζουν ότι «έχει ενισχυθεί η απειλή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης -αν και περιορισμένη- προκαλώντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που η συμμαχία επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο