Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση βάζουν τέλος στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Ευρώπης

Fitch: Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση βάζουν τέλος στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Ευρώπης
Έκθεση της Fitch Ratings για τις οικονομίες στην Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης
Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση αναμένεται να βάλουν τέλος στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που κατέγραψαν τα κράτη της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης (ΚΕΑ) τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 σε όλες τις χώρες της ΚΑΕ και των Βαλκανίων από τον Ιούνιο. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, χώρες πιο εκτεθειμένες σε διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, κάτι που πλέον ο οίκος θεωρεί πολύ πιθανό. Παράλληλα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.
Ο οίκος «βλέπει» την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για τα 13 κράτη (μέλη της ΕΕ της περιοχής, συν τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία) να υποχωρεί σε μόλις 1,1% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος –το χαμηλότερο από το 2012, εκτός από το 2020 που επλήγη από την πανδημία– έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3%.
Η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία θα αναπτυχθούν ταχύτερα, υποστηριζόμενες από τον αδιάκοπο ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά η αδυναμία σε βασικούς εμπορικούς εταίρους θα διατηρήσει την ανάπτυξή τους κάτω από την τάση. Η Εσθονία είναι η μόνη οικονομία που θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος. Πέντε άλλες θα αναπτυχθούν με λιγότερο από 1%.
Η Fitch αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και για τα 13 κράτη, για το 2022 και το 2023, παρά τις προσπάθειες να καθυστερήσει η μετακύλιση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Οι προβλέψεις για το 2022 αυξήθηκαν επίσης λόγω της επίδρασης του ξηρού καιρού στις τιμές των τροφίμων και της αδυναμίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στο 13,1%, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός του 2022 προβλέπεται να είναι ο υψηλότερος από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με κορύφωση στο 20,5% στην Εσθονία, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου άμεσης μεταφοράς περνούν απευθείας στον ΔΤΚ. Μόνο η Σλοβενία προβλέπεται να έχει μέσο μονοψήφιο πληθωρισμό φέτος λόγω χαμηλότερου σημείου εκκίνησης.
Οι προβλέψεις της Fitch για το 2024 έχουν αλλάξει ελάχιστα, υπονοώντας ότι η ανάκαμψη ως ο αντίκτυπος της κρίσης του φυσικού αερίου θα αμβλυνθεί σημαντικά μέσω νέων προμηθειών LNG και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η μέση ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 3,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,8%, επιτρέποντας σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια.
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις:
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης