Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Missouri: Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ χωρίς τη Γερμανία

University of Missouri: Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ χωρίς τη Γερμανία
Οι διεθνείς πρώτες ύλες εξακολουθούν να τιμολογούνται κυρίως σε δολάρια, επομένως η ανερχόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου θα αυξήσει αναλογικά τις τιμές εισαγωγής για τις περισσότερες χώρες.

«Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και τα οποία θα οξυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μου θυμίζει τον πράκτορα Bachmann,  των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, στην ταινία «A Most Wanted Man».
Οδηγήθηκε να πιστέψει ότι λειτουργεί σε ίσο επίπεδο με τη CIA και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, μόνο για να συνειδητοποιήσει πολύ αργά ότι τον έπαιζαν όλη την ώρα.»
Σύμφωνα με τον Michael Hudson, ερευνητή καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και επιστημονικό συνεργάτη στο Levy Economics Institute του Bard College το τι θα σημαίνει η πτώση της Γερμανίας για το ευρώ και ποιες είναι οι επιλογές για τις χώρες του Νότου και της Ευρασίας, καθώς προσπαθούν να αντισταθούν στην ηγεμονία των ΗΠΑ ταιριάζει αρκετά με το προαναφερθέν παράδειγμα.
Η αντίδραση στη δολιοφθορά τριών από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, έχει επικεντρωθεί σε εικασίες για το ποιος το έκανε και εάν το ΝΑΤΟ θα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να ανακαλύψει την απάντηση.
Ωστόσο, αντί για πανικό, υπήρξε ένας μεγάλος αναστεναγμός διπλωματικής ανακούφισης, ακόμη και ηρεμίας.
Η απενεργοποίηση αυτών των αγωγών τερματίζει την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες των διπλωματών των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που έφτασαν σχεδόν σε αναλογία κρίσης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στη Γερμανία ζητώντας τον τερματισμό των κυρώσεων και την ανάθεση του Nord Stream 2 για την επίλυση της έλλειψης ενέργειας.

Οι Γερμανοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν

Οι Γερμανοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει ότι οι εταιρείες χάλυβα, οι εταιρείες λιπασμάτων, οι εταιρείες γυαλιού έκλεισαν.
Αυτές οι εταιρείες είχαν σκεφτεί αρχικά ότι θα έπρεπε να σταματήσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους, ή να μετατοπίσουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Γερμανία δεν αποχωρούσε από τις εμπορικές και νομισματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν επέτρεπε την επανέναρξη των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου και πιθανώς να υποχωρήσει. από την αστρονομική τους οκτώ σε δεκαπλάσια αύξηση.
Ωστόσο, η γερακίνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Victoria Nuland, είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο του 2022 ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» εάν η Ρωσία απαντούσε στις επιταχυνόμενες στρατιωτικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ/Ουκρανίας στις ρωσόφωνες ανατολικές περιφέρειες.
Ο Πρόεδρος Biden υποστήριξε την επιμονή των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου, υποσχόμενος ότι «δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. … Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Πού πηγαίνουν το ευρώ και το δολάριο;

Βλέποντας πώς αυτή η εμπορική «λύση» θα αναδιαμορφώσει τη σχέση μεταξύ του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι φαινομενικά προφανείς συνέπειες της διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία από τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν έχουν συζητηθεί ανοιχτά.
Η «συζήτηση για τις κυρώσεις» επιλύθηκε από ένα γερμανικό και μάλιστα πανευρωπαϊκό οικονομικό κραχ.
Για την Ευρώπη, η επόμενη δεκαετία θα είναι καταστροφή.
Μπορεί να υπάρχουν αντεγκλήσεις ενάντια στο τίμημα που καταβλήθηκε για το γεγονός ότι άφησε την εμπορική του διπλωματία να υπαγορεύεται από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό. Κανείς (ακόμη) δεν περιμένει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Αυτό που αναμένεται είναι να πέσει το βιοτικό της επίπεδο.
Οι βιομηχανικές εξαγωγές της Γερμανίας ήταν ο κύριος παράγοντας που στήριξε τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
Η μεγάλη έλξη για τη Γερμανία με τη μετάβαση από το γερμανικό μάρκο στο ευρώ θα απέτρεπε το πλεόνασμα των εξαγωγών της να ωθήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του μάρκου σε σημείο όπου τα γερμανικά προϊόντα θα αποτιμώνται από τις παγκόσμιες αγορές.
Η επέκταση του νομίσματος για να συμπεριλάβει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες με έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών θα απέτρεπε την εκτίναξη του νομίσματος.
Και αυτό θα προστάτευε την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας.

Η επίδραση των κυρώσεων των ΗΠΑ και του Νέου Ψυχρού Πολέμου εκτός Ευρώπης

Οι διεθνείς πρώτες ύλες εξακολουθούν να τιμολογούνται κυρίως σε δολάρια, επομένως η ανερχόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου θα αυξήσει αναλογικά τις τιμές εισαγωγής για τις περισσότερες χώρες.
Αυτό το πρόβλημα συναλλαγματικών ισοτιμιών εντείνεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που αναγκάζουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα σιτηρά.
Πολλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες χώρες του Νότου έχουν ήδη φτάσει στο όριο της ικανότητάς τους να εξυπηρετούν τα χρέη τους σε δολάρια και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πανδημία του Covid.
Δεν έχουν την πολυτέλεια να εισάγουν την ενέργεια και τα τρόφιμα που χρειάζονται για να ζήσουν εάν πρέπει να πληρώσουν τα εξωτερικά τους χρέη.
Η παγκόσμια οικονομία υπερβαίνει πλέον τα όρια χρέους της, οπότε κάτι πρέπει να δώσει.

Την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, όταν έγιναν γνωστές οι ειδήσεις για τις επιθέσεις με φυσικό αέριο στο Nord Stream, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχυσε κροκοδείλια δάκρυα και είπε ότι η επίθεση σε ρωσικούς αγωγούς «δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός».
Αλλά αν όντως ίσχυε αυτό, κανείς δεν θα είχε επιτεθεί στις γραμμές φυσικού αερίου.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι στρατηγοί των ΗΠΑ έχουν ένα σχέδιο παιχνιδιού για το πώς να προχωρήσουν από εδώ, και να το κάνουν αυτό είναι πράγματι προς το συμφέρον των ΗΠΑ – αυτό της διατήρησης μιας μονοπολικής νεοφιλελευθεροποιημένης και χρηματοοικονομικής παγκόσμιας οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως μπορούν.
Είχαν από καιρό ένα σχέδιο για τις χώρες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα εξωτερικά τους χρέη. Το ΔΝΤ θα τους δανείσει τα χρήματα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα οφειλέτης θα συγκεντρώσει το συνάλλαγμα για να αποπληρώσει τα (ολοένα και ακριβά) δάνεια σε δολάρια ιδιωτικοποιώντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία τους, την κληρονομιά φυσικών πόρων και άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές των ΗΠΑ και τους σύμμαχοι.
Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη ανησυχία για τους παγκόσμιους στρατηγούς των ΗΠΑ.
Φαίνεται λιγότερο εύκολο να λυθεί από ό,τι έγινε με το σαμποτάζ των Nord Stream 1 και 2.
Αλλά η λύση φαίνεται να είναι η συνήθης προσέγγιση των ΗΠΑ: κάτι στρατιωτικό στη φύση, νέες έγχρωμες επαναστάσεις.
Ο στόχος είναι να αποκτήσει την ίδια δύναμη στις παγκόσμιες χώρες του Νότου και της Ευρασίας που άσκησε η αμερικανική διπλωματία στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης