Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η τρομοκρατία των αγωγών: Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται από τα sabotage στους Nord Stream 1 και 2

Η τρομοκρατία των αγωγών: Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται από τα sabotage στους Nord Stream 1 και 2

Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για την επίλυση των ζητημάτων των αγωγών Nord Stream 1 και 2 έπρεπε να αποφευχθούν με κάθε κόστος...

Σχετικά Άρθρα

Ο Πόλεμος των Οικονομικών Διαδρόμων έχει εισέλθει σε ένα πυρακτωμένο, αχαρτογράφητο έδαφος: την τρομοκρατία των αγωγών.
Μια περίπλοκη στρατιωτική επιχείρηση – που απαιτούσε εξαντλητικό σχεδιασμό, πιθανώς με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων – ανατίναξε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα ρηχά νερά των στενών της Δανίας, στη Βαλτική, κοντά στο νησί Bornholm.
Σουηδοί σεισμολόγοι υπολόγισαν ότι η ισχύς των εκρήξεων έφτασε το ισοδύναμο των 700 κιλών TNT.
Οι δύο αγωγοί, κοντά στα ισχυρά ρεύματα γύρω από το Borholm, βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας σε βάθος 60 μέτρων.
Οι σωλήνες ήταν κατασκευασμένοι με οπλισμένο σκυρόδεμα από χάλυβα, ικανοί να αντέχουν την κρούση της άγκυρας ενός αεροπλανοφόρου και ήταν βασικά άφθαρτοι - εκτός κι αν κάποιος επιχιερούσε να τους ανατινάξει.
Η επιχείρηση – που προκάλεσε δύο διαρροές κοντά στη Σουηδία και δύο διαρρoές κοντά στη Δανία – κατά πάσα πιθανότητα πραγματοποιήθηκε από τροποποιημένα υποβρύχια drones.

Κάθε έγκλημα συνεπάγεται κίνητρο

Κάθε έγκλημα συνεπάγεται κίνητρο.
Η ρωσική κυβέρνηση ήθελε – τουλάχιστον μέχρι το σαμποτάζ στους αγωγούς – να πουλήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΕΕ.
Η ιδέα ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών θα κατέστρεφε τους αγωγούς της Gazprom είναι πέρα ​​για πέρα ​​γελοία.
Το μόνο που έπρεπε να κάνει η Ρωσία ήταν να κλείσει τις βαλβίδες.
Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν λειτουργούσε, επειδή το Βερολίνο για λόγους πολιτικούς, δεν τον πιστοποίησε.
Η ροή φυσικού αερίου στο Nord Stream 1 διακόπηκε λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Το σαμποτάζ στους αγωγούς σημαίνει στην πράξη ότι η Ρωσία χάνει τον βασικό στρατηγικό μοχλό πίεσης επί της ΕΕ.

Μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι Βερολίνο και Μόσχα συμμετείχαν σε μυστική διαπραγμάτευση για την επίλυση των ζητημάτων των αγωγών.
Έπρεπε λοιπόν να σταματήσουν.
Γεωπολιτικά, η οντότητα που είχε το κίνητρο να σταματήσει μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είναι εκείνη που ρίχνει το ανάθεμα σε μια πιθανή συμμαχία μεταξύ Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας σε βάθος χρόνου.
Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μια «αμερόληπτη» έρευνα για μια τέτοια μνημειώδη πράξης δολιοφθοράς, υπό τον συντονισμό του ΝΑΤΟ.
Θραύσματα από τα εκρηκτικά ή τα υποβρύχια drones που χρησιμοποιήθηκαν για την επιχείρηση σίγουρα θα βρεθούν, αλλά τα στοιχεία ενδέχεται να παραποιηθούν.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία κατηγορεί ήδη τη Ρωσία.
Όμως γιατί η Ρωσία να καταστρέψει τον αγωγό;

Πολωνία και ΗΠΑ οργάνωσαν το sabotage στους αγωγούς 

Στην πραγματικότητα η Μόσχα ξέρει τι τι συνέβη (δορυφόροι και ηλεκτρονική παρακολούθηση λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα), αλλά δεν θα το δημοσιοποιήσει.
Όμως υπάρχει μια υπόθεση που φαίνεται να βασίζεται σε πληροφορίες από ρωσικές πηγές πληροφοριών η οποία αναφέρει ότι οι φυσικοί δράστες του σαμποτάζ ήταν το Ναυτικό και οι Ειδικές Δυνάμεις της Πολωνίας, ο σχεδιασμός και η τεχνική υποστήριξη ήταν αμερικανικός και δόθηκε επίσης βοήθεια από τους στρατιώτες της Δανίας και της Σουηδίας (καθώς οι επιθέσεις έγιναν πολύ κοντά στα χωρικά τους ύδατα).
Η υπόθεση συνδέεται απόλυτα με μια συνομιλία με μια κορυφαία γερμανική πηγή πληροφοριών, η οποία δήλωσε στο The Cradle ότι η Bundesnachrichtendienst (BND ή γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) ήταν «έξαλλη» επειδή «δεν είχε ενημερωθεί».
Προφανώς και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε ενημερωθεί.

Μια κραυγαλέα αντιγερμανική επιχείρηση

Αν η υπόθεση είναι σωστή, επρόκειτο για μια κραυγαλέα αντιγερμανική επιχείρηση, που στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε έναν ενδοΝΑΤΟϊκό πόλεμο.
Το πολυαναφερόμενο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – «μια επίθεση σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους μας» – δεν αναφέρει τίποτα για τις ενδονατοϊκές επιθέσεις.
Μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς, το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια ήπια δήλωση αποδίδοντας ότι έγινε σε δολιοφθορά και δηλώνοντας ότι θα «απαντήσει» σε οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση στις κρίσιμες υποδομές του.
Με την μόνη διαφορά ότι οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 δεν αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ με δυο λόγια, με μια επιχείρηση που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, στο όνομα του δόγματος «διαίρει και βασίλευε», κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και κατά των επιχειρήσεων και των πολιτών της ΕΕ.
Δεν είναι περίεργο που οι Γερμανοί έμειναν απολύτως σιωπηροί.
Κανείς από τη γερμανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει πει κάτι ουσιαστικό.

Ο Πολωνικός διάδρομος

Μέχρι τώρα, έχει γίνει πολύ κουβέντα για το tweet του πρώην υπουργού Άμυνας της Πολωνίας και νυν ευρωβουλευτή Radek Sirkorski: «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ».
Αλλά γιατί η Πολωνία έρxεται στο προσκήνιο;
Υπάρχει η αταβιστική ρωσοφοβία, πολλοί εσωτερικοί λίγοι, αλλά πάνω απ' όλα, ένα συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στη Γερμανία που στηρίζεται στη λυσσασμένη δυσαρέσκεια των Πολωνών κατα των Γερμανών - συμπεριλαμβανομένων νέων αιτημάτων για αποζημιώσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Πολωνοί, επιπλέον, φοβούνται ότι με τη μερική επιστράτευση της Ρωσίας και την είσοδο του πολέμου σε νέο στάδιο, τα μέτωποα του πολέμου στην Ουκρανία θα μετακινηθούν πιο δυτικά.
Οι βασικές ουκρανικές υποδομές, ηλεκτρικά δίκτυα και δίκτυα θέρμανσης θα καταστραφούν.
Άρα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες στη δυτική Ουκρανία θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Πολωνία.
Ταυτόχρονα, διακατέχονται από μια αίσθηση «νίκης» λόγω του μερικού ανοίγματος του αγωγού της Βαλτικής στη βορειοδυτική Πολωνία – που έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με το σαμποτάζ στους αγωγούς ord Stream 1 και 2.
Η Baltic Pipe θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω Δανίας.
Η μέγιστη χωρητικότητα είναι μόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η οποία συμβαίνει να είναι δέκα φορές μικρότερη από τον όγκο που παρέχεται από τους αγωγούς Nord Stream.
Eπομένως, το Baltic Pipe μπορεί να είναι αρκετό για την Πολωνία, αλλά δεν έχει καμία αξία για άλλους πελάτες της ΕΕ.

Ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στη ζώνη sabotage τις προηγούμενες μέρες

Στο μεταξύ, η ομίχλη του πολέμου πυκνώνει.
Έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι ελικόπτερα των ΗΠΑ πετούσαν πάνω από τα σημεία όπου έγιναν τα σαμποτάζ τις πρηγούμενες μέρες.
Ότι ένα βρετανικό «ερευνητικό» σκάφος περιπλανιόταν στα ύδατα της Δανίας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ότι το ΝΑΤΟ έκανε tweet σχετικά με τη δοκιμή «νέων μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα» την ημέρα της δολιοφθοράς.
Για να μην αναφέρουμε ότι το Der Spiegel δημοσίευσε μια εκπληκτική έκθεση με τίτλο «Η CIA προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για επιθέσεις στους αγωγούς της Βαλτικής Θάλασσας».

Οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν υπογείως τις μυστικές συνομιλίες με το Βερολίνο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε:
«Το περιστατικό έλαβε χώρα σε περιοχή που ελέγχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».
Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να «διευκρινίσει» ότι ο πρόεδρος Joe Biden – σε ένα πολύ γνωστό του περασμένου Φεβρουαρίου που έχει γίνει viral– δεν υποσχέθηκε να καταστρέψει το Nord Stream 2, εννοούσε ότι «δεν θα επιτρέψει» να λειτουργήσει.



Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ιδέα ότι εμπλέκονται οι ΗΠΑ είναι «παράλογη».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, από την πλευρά του, είπε τα αυτονότητα:
Ότι η ζημιά στους αγωγούς αποτελούσε «μεγάλο πρόβλημα» για τη Ρωσία, που έχασε ουσιαστικά τις οδούς εφοδιασμού με φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ότι και οι δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 ήταν γεμάτες με αέριο και –κυρίως– έτοιμες να το παραδώσουν στην Ευρώπη.
Ουσιαστικά έτσι ο Peskov αναγνώρισε υπογείως ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία ήταν σε εξέλιξη.

Το δόγμα Wolfowitz

Σε ότι αφορά τη Μεγάλη Εικόνα τώρα.
Η τρομοκρατία των αγωγών είναι μέρος μιας επίθεσης των οπαδών του δόγματος Wolfowitz που οδηγεί τo διαχωρισμό της Ρωσίας και της Γερμανίας στο απόλυτο επίπεδο.
Για να καταλάβουμε τι επιδώκουν οι ΗΠΑ, πρέπει να ξεκινήσουμε διαβάζοντας το βιβλίο του Paul E. Gottfried «Ο Leo Strauss and the Conservative Movement in America: A Critical Appraisal».
Ο Leo Strauss, ο γερμανοεβραίος φιλόσοφος που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, βρίσκεται στη ρίζα αυτού που αργότερα, με πολύ στρεβλό τρόπο, έγινε το Δόγμα Wolfowitz, που γράφτηκε το 1992 ως Defence Planning Guidance, το οποίο καθόρισε «την αποστολή της Αμερικής στην Μεταψυχροπολεμική Εποχή».
Το δόγμα Wolfowitz έχει μια βασική αρχή: οποιοσδήποτε πιθανός ανταγωνιστής της ηγεμονίας των ΗΠΑ, ειδικά «προηγμένα βιομηχανικά έθνη» όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, πρέπει να συντριβεί.
Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να ασκήσει κυριαρχία:
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποτρέψουμε την εμφάνιση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας που θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα την ολοκληρωμένη στρατιωτική δομή διοίκησης του».
Για αυτό βλέπουμε τις ΗΠΑ να στηρίζουν χωρίς όρια τον πόλεμο της Ουκρανίας, με ακριβά όπλα, κεφάλαια και κάθε άλλη απαραίτητη προμήθεια.
Το πρόβλημα είναι ότι ό,τι και να συμβεί στο πεδίο της μάχης, τελικά, η ΕΕ θα πληρώσει το λογαριασμό.

Ο κεντρικός ρόλος των Blinken Neuland

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken και η υποχείριά του, Victoria Neuland είναι οπαδοί αυτού του δόγματος που εκμεταλλεύνται το κενό στον Λευκό Οίκο και προωθούν την καταστροφή της Γερμανίας.
Κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί έδωσαν τις εντολές για την τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος των αγωγών.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στο σαμποτάζ.
Υπάρχουν όμως μυστικά κανάλια μεταξύ του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Και υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι και η CIA δεν είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού.
Η ατζέντα του Λάνγκλεϊ είναι να αφήσει τη Ρωσία που ενσωματώσει την ιστορική Νοβοροσίγια - δηλαδή τις ρωσόφωνες ουκρανικές ζώνες, και να επιτρέψει στην Πολωνία και την Ουγγαρία να καταβροχθίσουν ό,τι θέλουν στη Δυτική Ουκρανία.

Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, στο στόχαστρο των ΗΠΑ 

Στη Μεγάλη Σκακιέρα, η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν πριν από δύο εβδομάδες προσπάθησε να διαγράψει το πλαίσιο του πολυπολικού κόσμου μπροστά.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρομοκρατία των αγωγών αποτελεί μια νίκη του βαθέος κατεστημένου των ΗΠΑ - που αποτελείται από ανθρώπους που είναι νεοσυντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι ταυτόχρονα - έχει την αξία της παγίωση μιας νίκης ενάντια τη Γερμανία η οποία συντρίβεται.
Γερμανία και Ρωσία χωρίζουν με τρόπο αναπόφευκτο.
Και η Ευρώπη ουκρανοποιείται ή και πολωνοποιείται και μετατρέπεται σε μια εγγενώς νεοφασιστική, ασύστολη μαριονέτα των ΗΠΑ ως αρπακτικών και όχι ως εταίρων.
Ελάχιστοι σε όλη την ΕΕ είναι εκείνοι που αντιστέκονται στην πλύση εγκεφάλου των ΗΠΑ και καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη οδεύει στην τελική πτώση.
Ο πόλεμος των οπαδών του δόγματος Wolfowitz θα συνεχιστεί.
Είναι ένας πόλεμος ενάντια στη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία και διάφορες άλλες ευρασιατικές δυνάμεις.
Η Γερμανία μόλις έπεσε.
Η Κίνα παρατηρεί επί του παρόντος προσεκτικά.
Και η Ρωσία –πυρηνική και στρατιωτική υπερδύναμη - δεν φοβάται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης