Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Orban αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα που ο... ίδιος δημιούργησε - Εφιάλτης οι προεκλογικές δαπάνες, η κρίση στην ενέργεια

Ο Orban αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα που ο... ίδιος δημιούργησε - Εφιάλτης οι προεκλογικές δαπάνες, η κρίση στην ενέργεια
Ο πληθωρισμός ήταν ήδη κοντά στο 8% πριν από τον πόλεμο, σκαρφάλωσε σε πάνω από 15% και αναμένεται να κορυφωθεί στο 20% ή περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας (MNB)
Σχετικά Άρθρα

Ο εθνικιστικής ηγέτης της Ουγγαρίας Orban αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην υπό εξέλιξη κρίση κόστους ζωής της χώρας, ένα ζήτημα που έγινε πολύ πιο δύσκολο λόγω των προεκλογικών δαπανών του και της απομόνωσής του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα έχουν ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση να περικόψει τις ρυθμιζόμενες επιδοτήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ.
Ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για την επικείμενη ύφεση της χώρας και τον πληθωρισμό - ρεκόρ στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, μια επικίνδυνη πολιτική στρατηγική σε μια εποχή που η Βουδαπέστη αγωνίζεται να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πόρους της ΕΕ και να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις παραβιάσεις της κράτος δικαίου.
Η Fidesz, προετοιμασμένη για δύσκολες εκλογές ενάντια στην ενωμένη αντιπολίτευση την περασμένη άνοιξη μετά από τρεις διαδοχικές νίκες της υπερπλειοψηφίας, ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου προεκλογικό ξεφάντωμα δαπανών, καταβάλλοντας 3-4% του ΑΕΠ σε φορολογικές εκπτώσεις, πληρωμές μπόνους για τις ένοπλες δυνάμεις και ένα επιπλέον μήνα συντάξεων. Αυτό οδήγησε την κατανάλωση και το ΑΕΠ, αλλά τα δημόσια οικονομικά σε ένα πρωτοφανές χάος.
Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η ισχυρή οικονομία της χώρας – που θα ανακάμψει γρήγορα από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) το 2020 – θα κάλυπτε τα δημοσιονομικά κονδύλια και τις δημόσιες επενδύσεις. Αλλά οι αναλυτές έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου και προειδοποίησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Ο πληθωρισμός ήταν ήδη κοντά στο 8% πριν από τον πόλεμο, σκαρφάλωσε σε πάνω από 15% και αναμένεται να κορυφωθεί στο 20% ή περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας (MNB).
Ακόμη και πριν από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, το δημοσιονομικό κενό είχε ήδη φτάσει το 40% του στόχου του 4,9% του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος.
Στο τέλος Αυγούστου διευρύνθηκε στο 91%.

Κενή τρύπα προϋπολογισμού

Σε μια διεθνή συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες μετά τηn εκλογική νίκη του κόμματός του τον Απρίλιο, ο Orban αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα προβεί σε δημοσιονομική εξυγίανση. Η λέξη λιτότητα έχει ακυρωθεί από τη Fidesz, η οποία τη χρησιμοποιεί μόνο για να αναφέρεται στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε από την τελευταία κυβέρνηση μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.
Για να διορθώσει το κενό στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους φόρους κερδών στον χρηματοοικονομικό τομέα, λιανικές και ενεργειακές εταιρείες και αεροπορικές εταιρείες, στοχεύοντας εκτιμώμενα 800 δισ. HUF σε επιπλέον έσοδα για το 2022 και το 2023. Οι δαπάνες σε υπουργεία και κρατικούς φορείς παγώθηκαν και περίπου 2 τρισεκατομμύρια HUF σε δημόσιες επενδύσεις αναβλήθηκαν.
Οι αγορές δεν εντυπωσιάστηκαν από τα πρώτα βήματα του Orban για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, που αντικατοπτρίζονται στη διολίσθηση του ουγγρικού νομίσματος, παρόλο που η MNB συνέχιζε να ανεβάζει τα επιτόκια. Η ισοτιμία HUF/€ υποχώρησε στα 417 τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 10% από τις αρχές του 2022, καθιστώντας το φιορίνι το πιο αδύναμο νόμισμα στον όμιλο V4.
Η MNB αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 0,75% τον Ιούνιο του 2021 στο 13% στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ζήτησε τον τερματισμό της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης, μια επικίνδυνη κίνηση σύμφωνα με τους αναλυτές καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει ολοένα και υψηλότερα.
Οι αγορές επίσης δεν εντυπωσιάστηκαν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και το φιορίνι υποχώρησε στα 424 έναντι του ευρώ στις ενδοημερήσιες συναλλαγές στις 29 Σεπτεμβρίου και στα 437 έναντι του δολαρίου.
Το χάος έχει φτάσει καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία αυξάνονται και αρχίζουν να υπάρχουν φόβοι για τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς λόγω των υψηλότερων λογαριασμών για εισαγωγές ενέργειας.
Τα μέτρα της κυβέρνησης απέτυχαν επίσης να περιορίσουν την κρίση κόστους ζωής.
Ο απροσδόκητος φόρος 4% στους λιανοπωλητές και το ανώτατο όριο τιμών σε μισή ντουζίνα δείγματα τροφίμων ήταν αποδεκτά στην αρχή, αλλά είχε βαρύ τίμημα.
Οι λιανοπωλητές, όπως ήταν αναμενόμενο, μετέφεραν τα επιπλέον βάρη στους καταναλωτές.
Η πτώση του φιορίνι έχει επίσης ωθήσει την τιμή των εισαγόμενων αγαθών.
Μέχρι τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων κατά μέσο όρο αυξήθηκαν με το ταχύτερο απόσπασμα μεταξύ των κρατών της ΕΕ στην Ουγγαρία, κοντά στο 31% από έτος σε έτος
Η τιμή των βασικών ειδών διατροφής που δεν ρυθμίζονται από την κυβέρνηση αυξήθηκε κατά πολλές φορές από τον μέσο ΔΤΚ.
Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε έκτακτες αυξήσεις τιμών: 67% για τη μαργαρίνη, 64% για το ψωμί, 61% για το τυρί, 59% για τα ζυμαρικά, 55% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 54% για το βούτυρο.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι όσοι έχουν το μέσο μισθό περίπου 250.000 HUF ξοδεύουν τώρα το ήμισυ των μισθών τους σε λογαριασμούς τροφίμων και κοινής ωφελείας. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς αρχίζει ο χειμώνας και τα ουγγρικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών κοινής ωφελείας λόγω της μερικής κατάργησης των ενεργειακών επιδοτήσεων.
Μέχρι τον Ιούλιο είχε γίνει φανερό ότι οι απροσδόκητοι φόροι από μόνοι τους δεν θα ήταν αρκετοί για τον καθορισμό του προϋπολογισμού και χρειάζονταν πιο δραστικά μέτρα.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περικόψει τις ρυθμιζόμενες επιδοτήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση είχε παγώσει τις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πριν από τις εκλογές του 2014.
Η διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα ήταν ένα τοτεμικό ζήτημα για τη Fidesz και θεωρήθηκε βασικό για τη νίκη στις εκλογές.
Μετά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο την 1η Φεβρουαρίου, ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι η Βουδαπέστη θα λάβει φυσικό αέριο πέντε φορές χαμηλότερα από την τιμή της αγοράς.
Η Ρωσία έχει γίνει βασικός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος του Orban από την πρώτη του εκλογική αποτυχία το 2010.
Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη ρεαλιστική της στάση να θέτει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την εξωτερική πολιτική που βασίζεται στην αξία, όταν επικρίθηκε ότι συμπαραστέκεται σε ανατολικούς αυταρχικούς όπως ο Πούτιν και ο Πούτιν και Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ. Το επιχείρημα ήταν ότι χωρίς «φθηνή ρωσική ενέργεια», οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής κοινής ωφέλειας δεν μπορούσαν να διατηρηθούν.
Αλλά η έννοια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου αποδείχθηκε μύθος, όπως φαίνεται από τα μηνιαία στοιχεία εξωτερικού εμπορίου.
Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Ουγγαρίας, η οποία γενικά παρουσιάζει μεγάλα πλεονάσματα, παρουσίασε έλλειμμα για 13ο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας ρεκόρ 1,15 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Αν και η φόρμουλα τιμής της 1 πενταετούς συμφωνίας φυσικού αερίου με την Gazprom που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 παραμένει μυστική, η Ουγγαρία φαίνεται να πληρώνει πάνω από την τιμή της αγοράς, σύμφωνα με αυτές τις εμπορικές στατιστικές.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές των συμβολαίων συνδέονται με τις ολλανδικές συναλλαγματικές ισοτιμίες φυσικού αερίου TFF με υστέρηση τριών μηνών, σε αντίθεση με το προηγούμενο συμβόλαιο, όταν η τιμή συνδέθηκε με τις κινήσεις στην αγορά πετρελαίου.
Ο Όρμπαν υπερασπίστηκε τη βιωσιμότητα του καθεστώτος επιδοτήσεων μέχρι τέλους, όταν κατέστη σαφές ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορούσε πλέον να αντέξει το βάρος. Η ημέρα του απολογισμού ήρθε στις 12 Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση κήρυξε ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία περιελάμβανε την αναθεώρηση του προγράμματος επιδοτήσεων ενέργειας.
Το γενικό ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των νοικοκυριών είναι απλά απροσδόκητο στην τρέχουσα «ενεργειακή κρίση εν καιρώ πολέμου», δήλωσαν τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με το βυθιζόμενο φιορίνι να προστίθεται στα δεινά.
Με βάση τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουγγαρίας ύψους 80 εκατ. MWh, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου από €20/MWh το 2021 σε πάνω από €200/MWh θα αύξανε τον ενεργειακό λογαριασμό της χώρας σε €16 δισ. ή το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας, ανέφερε η Concorde.
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία για το ισοζύγιο εισαγωγών ενέργειας της Ουγγαρίας σε συνέδριο τον περασμένο μήνα.
Το τίμημα που θα πληρώσει η Ουγγαρία για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια θα έφτανε τα 8 τρισεκατομμύρια HUF (20 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, έναντι μόλις 1,8 τρισεκατομμυρίων HUF το 2019. Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας από 15 έως 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερικά χρόνια αντιστοιχεί σε 10- 11% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας και είναι τρεις έως τέσσερις φορές το χρηματικό ποσό που δικαιούται η Ουγγαρία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 κάθε χρόνο.
Ο Βάργκα σημείωσε επίσης ότι η οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνο το έτος θα συρρικνωθεί 1-2%. Ο προϋπολογισμός του 2023, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ο οποίος είχε στόχο ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 5%, θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Ομαλή προσγείωση, σκληρή προσγείωση

Η κριτική επιτροπή είναι έξω για το εάν η Ουγγαρία θα αντιμετωπίσει μια ήπια ή μια σκληρή προσγείωση. Ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της MNB Akos Peter Bod, σύμβουλος κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εκστρατεία του 2022, αναμένει μια σκληρή προσγείωση, καθώς η έκθεση της χώρας στο ενεργειακό σοκ είναι υψηλότερη από τους γείτονές της, λόγω της ισχυρής εξάρτησης από ρωσικές πηγές ενέργειας και της έλλειψης επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση λόγω της στρέβλωσης των ανώτατων τιμών.
Η χρήση ενέργειας της βιομηχανίας της Ουγγαρίας παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ το μερίδιο των μονωμένων κατοικιών είναι ένα από τα χαμηλότερα. Το 2016 η ΕΕ έδωσε στην Ουγγαρία περίπου 500 δισεκατομμύρια HUF για μόνωση κατοικιών, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για παρόμοια έργα στον δημόσιο τομέα, με ανάμεικτα αποτελέσματα.
Οι χαμηλές τιμές λιανικής ενέργειας λόγω ανώτατων τιμών δεν παρείχαν κίνητρα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις με την πάροδο των ετών, για τις οποίες η Ουγγαρία πληρώνει τώρα μεγάλο τίμημα.
Οι οικονομολόγοι κάνουν παραλληλισμούς με το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970, το οποίο οδήγησε την Ουγγαρία να ενταχθεί στο ΔΝΤ το 1982. Τελικά, αυτό θεωρήθηκε ως η αρχή της κατάρρευσης της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Μέχρι τη στιγμή που η Ουγγαρία διεξήγαγε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της το 1990, η Ουγγαρία είχε γίνει η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην περιοχή, συγκεντρώνοντας κρατικά χρέη ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Ουγγαρία τον Ιούλιο 2022.
Το διευρυνόμενο χάσμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί στα 13-14 δισ. ευρώ φέτος, έχει μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, πέφτοντας κάτω από το βασικό επίπεδο του ισοδύναμου τριμήνου εισαγωγών. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χρηματιστηριακής εταιρείας Concorde, Gyogy Jaksity, αποτελεί προοίμιο για την... πρόσκληση στο ΔΝΤ.
Άλλοι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή μόνο εάν η Ουγγαρία δεν συμφωνήσει με την ΕΕ για την πληρωμή των δεσμευμένων κεφαλαίων και εάν το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές είναι πολύ υψηλό. Το ανεξάρτητο μέσο 24.hu ανέφερε ότι η Ουγγαρία αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στην Κίνα και ότι ένα ομόλογο Green Panda θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης