Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Nord Stream 2 προσφέρει στη Γερμανία ένα ραντεβού με τη σωτηρία – Θα κάνει το βήμα, ή θα πέσει θύμα του νέου Σχεδίου Morgenthaυ

Ο Nord Stream 2 προσφέρει στη Γερμανία ένα ραντεβού με τη σωτηρία – Θα κάνει το βήμα, ή θα πέσει θύμα του νέου Σχεδίου Morgenthaυ
Το σαμποτάζ στους Nord Streams ήταν το ύστατο παιχνίδι των Αμερικανών, προκειμένου να αποτραπεί η Γερμανία να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Μία ιστορική ευκαιρία προσφέρει στη Γερμανία ο Nord Stream 2, εκτιμά ο γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar, τονίζοντας πως μπορούν να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού.
Όπως σημειώνει ο Escobar, η ανατροπή άρχισε με την αποκάλυψη της Gazprom πως η γραμμή Β του Nord Stream 2 είναι άθικτη και μπορεί «δυνητικά» να χρησιμοποιηθεί για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως ο αγωγός είναι ένα θαύμα μηχανικής.
Στην πραγματικότητα ολόκληρο το σύστημα: οι σωλήνες είναι τόσο ισχυροί που δεν έσπασαν, αλλά απλώς τρύπησαν.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Aleksandr Novak ακολούθησε, με μια προειδοποίηση: η αποκατάσταση ολόκληρου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream είναι δυνατή και «απαιτεί χρόνο και κατάλληλα κονδύλια».

Οι δράστες του σαμποτάζ

Αλλά πρώτα, στη σειρά προτεραιοτήτων της Ρωσίας είναι να εντοπιστούν οι δράστες του σαμποτάζ.
Πηγές στη Μόσχα επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση της Gazprom για τον Nord Stream.
Ακόμη και το Bloomberg αναγκάστηκε να το αναφέρει.
Στη συνέχεια στη Βιέννη, παρακολουθώντας τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, ο Novak τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι «έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω της δεύτερης γραμμής του Nord Stream 2.
Αυτό είναι δυνατό εάν χρειαστεί», σημείωσε.

Η πολιτική απόφαση

Ξέρουμε λοιπόν ότι είναι εφικτό αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική απόφαση της Γερμανίας, υπογραμμίζει ο Escobar.
Ο Novak σημείωσε επίσης ότι ούτε η Ρωσία ούτε οι φορείς εκμετάλλευσης του Nord Stream δεν πρέπει να αποκλειστούν από την έρευνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα είναι εσφαλμένη.
Η γραμμή Β είναι ικανή να αντλεί 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που τυχαίνει να είναι το ήμισυ της συνολικής χωρητικότητας του Nord Stream.
Είναι κρίσιμο, ότι η γραμμή Β του NS2 να εξακολουθεί να αντλεί 2,75 φορές τη χωρητικότητα του πρόσφατα εγκαινιασμένου αγωγού Βαλτικής από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω Δανίας.
Κάτι που ουσιαστικά ωφελεί την Πολωνία, σε αντίθεση με το Nord Stream 2 που εξυπηρετεί αρκετές χώρες της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ ερευνά το... ΝΑΤΟ

Σε έναν ορθολογικό κόσμο, το Βερολίνο ήδη θα είχε άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία και θα διέταζε αμέσως την έναρξη της διοχέτευσης φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 και με αυτόν τον τρόπο θα είχε τουλάχιστον αμβλύνει τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης και της βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που επιβάλλεται από τους «συνήθεις ύποπτους» στη Γερμανία.
Όμως η συλλογική Δύση παραμένει εγκλωβισμένοι σε γεωπολιτικούς ψυχοπαθείς που καθοδηγούνται από τον παραλογισμό.
Άρα αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί.
Για αρχή, την «έρευνα» για το πώς συνέβη το σαμποτάζ την ανέλαβε το…ΝΑΤΟ που καλείται να ερευνήσει τον…εαυτό του.
Οι φορείς των Nord Stream και Nord Stream 2 – η Nord Stream AG και η ελβετική Nord Stream 2 AG – δεν μπορούν να φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος λόγω των παράλογων περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τους Δανούς και τους Σουηδούς.
Οι φορείς εκμετάλλευσης χρειάζονται τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες για να λάβουν τις «άδειες» για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους επιθεωρήσεις.
Η αστυνομία της Κοπεγχάγης εποπτεύει τον τόπο του εγκλήματος κοντά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας (ΑΟΖ), παράλληλα με τη σουηδική ακτοφυλακή γύρω από τη σουηδική ΑΟΖ.

Σβήνοντας τα ίχνη

Το ΝΑΤΟ διερευνά τον εαυτό του –η Σουηδία πρόκειται να εισέλθει στο ΝΑΤΟ– χωρίς να επιτρέπεται στους Ρώσους.
Όλες οι κορυφαίες υποθέσεις εργασίας για το σαμποτάζ υποδεικνύουν μια βρώμικη επιχείρηση εντός του ΝΑΤΟ εναντίον της Γερμανίας, μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Έτσι, κάθε ανησυχητικό στοιχείο για το ΝΑΤΟ μπορεί βολικά να «εξαφανιστεί» ή να παραβιαστεί κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων 20 ημερών που είναι απαραίτητες για την έκδοση των «αδειών».

Πάνω από 1,6 τρισ ευρώ το κόστος του ενεργειακού πολέμου

Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται και θα κοστίσουν στην ΕΕ έως και 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Yakov & Partners, του πρώην τμήματος της McKinsey στη Ρωσία.
Λαμβάνοντας υπόψη μια ΕΕ που στερείται του Nord Stream 2 συν τις συνεχείς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην αγορά spot, το ΑΕΠ της ΕΕ μπορεί να μειωθεί έως και 11,5% (1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ), με περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στην ανεργία.
Η αποθήκευση αερίου της ΕΕ στα σημερινά υψηλά επίπεδα (90%) δεν σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό αέριο για το χειμώνα.
Η συνολική αποθήκευση αερίου ανέρχεται σε περίπου 90 ημέρες ζήτησης.
Η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να μείνει χωρίς φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο ή ακόμη και νωρίτερα με τον τρέχοντα ρυθμό που ρέει μόνο μια σταγόνα αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 20% συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί δε πως το εισαγόμενο νορβηγικό ή αμερικανικό αέριο είναι τρομακτικά πιο ακριβό από το σταθερής σύμβασης ρωσικό.

Γιατί έγινε το σαμποτάζ

Το σαμποτάζ στους Nord Streams ήταν το ύστατο παιχνίδι των Αμερικανών, προκειμένου να αποτραπεί η Γερμανία να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ένας μυστικός δίαυλος διαπραγμάτευσης ήταν σε ισχύ.
Είναι διαφωτιστικό να σκεφτεί κανείς ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες του Βερολίνου και της Μόσχας, που καθυστερούσαν και περιόριζαν τη ροή φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκαν για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να τελειώσει με τον Nord Stream 2.

Η Ρωσία στη Μεγάλη Σκακιέρα
Από τη σκοπιά της Μόσχας, αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη Μεγάλη Σκακιέρα.
Το Κρεμλίνο έχει χειραγωγήσει την απόλυτη απόγνωση της Ουάσιγκτον για την άρνησή της να παραδεχτεί τη μεγαλύτερη καταστροφή της στην εξωτερική πολιτική από το Βιετνάμ.
Οι Ρώσοι εν τω μεταξύ συνεχίζουν να επιδιώκουν τους στόχους της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO), η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση (CTO).
Ως έχει, η Μόσχα δεν επηρεάζεται από τις διασυνδεδεμένες κρίσεις ενέργειας, καυσίμων και πόρων σε συνδυασμό με τεράστιες, παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι Ρώσοι είναι ουσιαστικά θεατές που σκέφτονται την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις εκροές κεφαλαίων, την άνοδο του πληθωρισμού και τις έτοιμες να εκραγούν κοινωνίες.
Υπάρχει ένα επικίνδυνο παράθυρο για παράλογες αυτοκρατορικές ενέργειες των ΗΠΑ από τώρα έως τη σύνοδο των G20 τον επόμενο μήνα στο Μπαλί.
Στη συνέχεια θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, αλλά κυρίως σε μια βυθισμένη σε απόγνωση ΕΕ.

Αναβίωση του Σχεδίου Morgenthaυ

Το σχέδιο Morgenthau (πήρε το όνομά του από τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Morgenthaυ) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επινοήθηκε για να πεθάνει κυριολεκτικά η Γερμανία από την πείνα μέσω της καταστροφής των ανθρακωρυχείων του Ρουρ.
Είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με το σχέδιο των Αμερικανών νεοσυντηρητικών να αποκόψουν τη Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2.
Το πρώτο σχέδιο Morgenthau είχε οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχεδίου, ολόκληρη η κοιλάδα του Ρουρ «δεν πρέπει μόνο να απογυμνωθεί από όλες τις... υπάρχουσες βιομηχανίες, αλλά και να αποδυναμωθεί και να ελεγχθεί τόσο ώστε να μην μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνει βιομηχανική περιοχή»
morg.png
Ο τερματισμός της Γερμανίας ως βιομηχανικού κράτους θα είχε δημιουργήσει τεράστια, μόνιμη ανεργία επηρεάζοντας 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Henry Stimson, τον τότε υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ.
Η απάντηση του Morgenthau ήταν ότι ο πλεονάζων πληθυσμός θα μπορούσε να κατευθυνθεί στη Βόρεια Αφρική.
Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν πολύ καλά την προσέγγιση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.
Τα πλήγματα στους αγωγούς είναι η αναβίωση του Σχεδίου Morgenthau.
Η Γερμανία μπορεί τελικά να έχει τη δική της μοίρα στα χέρια της. Πρέπει απλώς να ενεργοποιήσει τον διακόπτη του Nord Stream 2.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης