Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία – Πόσο κοντά είμαστε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία – Πόσο κοντά είμαστε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο
Η Δύση διεξάγει έναν proxy war στην Ουκρανία, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία
Σχετικά Άρθρα

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία... Από τότε που η κυβέρνηση του Vladimir Putin ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας… 
Η Ουάσιγκτον έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια, πλημμυρίζοντας την Ουκρανία με πανάκριβα όπλα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden τονίζει ξανά και ξανά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο…
Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ του proxy war και της άμεσης εμπλοκής στην Ουκρανία γίνεται επικίνδυνα λεπτή.
Εκτός από τον κατακλυσμό όπλων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ διαχέουν στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κίεβο εκτεταμένες στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων.
Τέτοιες πληροφορίες φαίνεται ότι βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να σημειώσουν μερικές εντυπωσιακές νίκες, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροπλάνου, τη δολοφονία πολλών Ρώσων στρατηγών και τη βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου του Κρεμλίνου στη Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης, υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ επιχειρούν εντός της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές καταγγελίες για τις ενέργειες των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ είναι ολοένα και πιο οργισμένες.
Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον διατρέχει τον κίνδυνο ο πόλεμος αντιπροσώπων της, όσο επικίνδυνος κι αν είναι αυτό, να καταλήξει σε κάτι πολύ χειρότερο: έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μοντέλο Αφγανιστάν

Το μοντέλο για την τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης Biden φαίνεται να είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Ουάσιγκτον κατά της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν από το 1979 έως το 1989.
Τόσο η κυβέρνηση Carter όσο και του Reagan παρείχαν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε Αφγανούς μαχητές μουτζαχεντίν που αντιστέκονταν στη σοβιετική κατοχή.
Ο στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να προκαλέσει αιμορραγία στις σοβιετικές δυνάμεις χωρίς να μετάσχει στον πόλεμο, στηριζόμενη αντ' αυτού στους Αφγανούς «αντιπροσώπους» της.
Τα περισσότερα μέλη του καθεστώτος των ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πόλεμος δο’ αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν ήταν επιτυχής, καθώς προκάλεσε σημαντική ζημιά και απογοήτευση στον αντίπαλο χωρίς άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις μάχες.
Μάλιστα, οι διαταραχές που προκάλεσε αυτός πόλεμος φάνηκε να έπαιξαν ρόλο στην επακόλουθη πολιτική κατάρρευση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης.
Ωστόσο είναι αλήθεια ότι η βοήθεια των μουτζαχεντίν ενδυνάμωσε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Αφγανιστάν και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν μπορούσε να γίνει εύκολα αντιληπτός εκείνη την εποχή.
Βραχυπρόθεσμα, η στρατηγική των Αμερικανών πέτυχε τον στόχο της χωρίς να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης.  

Τι δεν καταλαβαίνουν…

Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι η Ουκρανία είναι πολύ πιο σημαντική για τη Μόσχα από ό,τι ήταν το Αφγανιστάν.
Αυτή η διαφορά εξηγεί γιατί πολλαπλασιάζονται οι σκοτεινοί υπαινιγμοί του Κρεμλίνου σχετικά με την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει ηττηθεί στην Ουκρανία.
H Ουκρανία αποτελεί περιοχή κρίσιμης σημασίας για τη Ρωσία και ως είναι εύληπτο η κυβέρνηση Putin θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων για να αποτρέψει μια στρατιωτική ταπείνωση.
Εντούτοις, οι «ειδήμονες» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχουν προτείνει μια ποικιλία απερίσκεπτων αντιδράσεων εάν η Ρωσία περάσει το πυρηνικό όριο στην Ουκρανία.
Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις εξαλείφουν τη διάκριση μεταξύ ενός proxy war και ενός άμεσου πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Ο Joe Cirincione, ειδικός στον πυρηνικό, σκέφτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες» με αμιγώς συμβατικά όπλα.  
Η καταστροφή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με συμβατικά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα, εάν ο Putin παραβιάσει το πυρηνικό «ταμπού», είναι εδώ και πολύ καιρό αγαπημένη «λύση» του Max Boot, ανώτερου συνεργάτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Στις αρχές Μαΐου, δήλωσε με βεβαιότητα ότι «ακόμα και χωρίς να καταφύγει στα δικά του πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές βυθίζοντας τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατού μέσα και γύρω από την Ουκρανία.
«Αυτό θα ξερίζωνε το εγκληματικό καθεστώς του Putin στα θεμέλιά του» έλεγε.
Mάλιστα, ο Boot ήταν σίγουρος: «Ο Πρόεδρος Biden πρέπει να αποτρέψει τον Putin σηματοδοτώντας ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση θα ήταν καταστροφική.
Δεν θα απαιτούσε καν πυρηνική απάντηση.
Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία με συμβατικά πυρομαχικά».
Τόσο ο Cirincione όσο και ο Boot υποθέτουν ότι η Μόσχα θα θεωρούσε μια άμεση επίθεση των ΗΠΑ στον ρωσικό στρατό εξίσου προκλητική με την παροχή όπλων και εκπαίδευσης στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν τους Ρώσους.
Είναι μια παράλογη και εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση.
Η πρώτη άποψη, του Cirincione, εγκυμονεί υπερβολικούς κινδύνους για την υπεράσπιση μιας χώρας που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την ΕΕ, ενώ η δεύτερη, του Boot, θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πράξη πολέμου

Τι θα κάνει η Ρωσία

Η Ρωσία, φυσικά, δεν κρυφτεί μπροστά σε μια τέτοια υπαρξιακή απειλή.
Ακόμα κι αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος -όσο φοβερός κι αν είναι- θα παρέμενε μια διμερής σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Όμως, μια επίθεση των ΗΠΑ σε ρωσικούς στόχους αλλάζει εντελώς τις μεταβλητές της εξίσωσης.
War in Ukraine
Μια τέτοια δραματική κλιμάκωση σημαίνει πόλεμο μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων οπλισμένων μέχρι τα δόντια τόσο με τακτικά όσο και με στρατηγικά πυρηνικά όπλα.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια αυστηρά εντοπισμένη στην Ουκρανία σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ 2 πυρηνικών δυνάμεων που αν κλιμακωθεί κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα.
Και είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι υποτιθέμενοι Δυτικοί εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα των πραγμάτων.
Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον είναι ήδη ανησυχητικά επικίνδυνος, αλλά μια άμεση εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι καταστροφική για όλη την υφήλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης