Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση-σοκ από Μοοdy’s, Krugman: Φούσκες έτοιμες να σπάσουν στην αγορά ακινήτων – Kίνδυνος για νέα Lehman

Προειδοποίηση-σοκ από Μοοdy’s, Krugman: Φούσκες έτοιμες να σπάσουν στην αγορά ακινήτων – Kίνδυνος για νέα Lehman
Σοβαρές ανισορροπίες στις μητροπολιτικές αγορές ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο...
Σχετικά Άρθρα
Για σοβαρές ανισορροπίες στις αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποιεί σειρά οικονομολόγων και αναλυτών, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής αναλυτής της Moody’s Mark Zandi και ο νομπελίστας Paul Krugman.

Eιδικότερα, ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει ήδη για τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς το ύψος των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια τρομάζουν τους αγοραστές - και η ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα επιδεινωθεί.
Τα στρεσογόνα σημάδια εντείνονται…
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 24% (μεγαλύτερη πτώση από το 2007)
Η έναρξη νέων κατοικιών υποχώρησε, ενώ και ο αριθμός των νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 22%.
Φυσικά, πίσω από την επιδείνωση της αγοράς βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 ετών – γεγονός το οποίο έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε υψηλά 20 ετών.
Αυτό έχει κάνει την αγορά ενός σπιτιού πιο ακριβή, μειώνοντας τη ζήτηση - οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997. 
Έτσι, σε μία περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, ο φόβος ότι η φούσκα θα μπορούσε να σπάσει, πυροδοτώντας ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες, είναι εύλογος. 

Zandi (Moody's Analytics): «Αν υποθέσουμε ότι τα επιτόκια παραμείνουν κοντά στο σημερινό τους 6,5% και η οικονομία πλησιάζει σε ύφεση, τότε οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα πέσουν σχεδόν 10% από την κορυφή στο κατώτατο σημείο.
Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις θα συμβούν νωρίτερα.
Και οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν 20% εάν υπάρξει μια τυπική ύφεση.
Η αγορά κατοικίας είναι ο πλέον ευαίσθητος τομέας της οικονομίας στα επιτόκια.
Είναι στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων από τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό.
Θα υπάρξει μια ύφεση.
Θα είναι βάναυση.
Κανένας τομέας της αγοράς δεν έχει ανοσία». 

Krugman (βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος): «Ο βετεράνος οικονομολόγος συμφωνεί ότι έρχεται μια σοβαρή ύφεση, αλλά εκτιμά ότι θα περάσει καιρός μέχρι τα υψηλότερα επιτόκια να χτυπήσουν πραγματικά τις τιμές και τη ζήτηση.
Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed οδήγησαν, πράγματι, σε απότομη πτώση τις αιτήσεις για τις οικοδομικές άδειες.
Ωστόσο, η απασχόληση στις κατασκευές δεν έχει ακόμη αρχίσει να μειώνεται, πιθανώς επειδή πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να κτίζουν τα σπίτια που ξεκίνησαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα.
Και οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της επερχόμενης βαθιάς ύφεσης απέχουν ακόμη πολλούς μήνες». 

Jeremy Siegel, καθηγητής οικονομικών στο Wharton: «Περιμένω ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν 10% έως 15%.
Νομίζω ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτός είναι ένας πολύ, πολύ σημαντικός παράγοντας για τον πλούτο [και] για τα ίδια κεφάλαια την αγορά κατοικίας».

«Ο πληθωρισμός και οι απώλειες περιουσιακών στοιχείων λόγω της τρέχουσας αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για πρόσθετο χώρο διαβίωσης. Επομένως, η στέγαση καθίσταται επίσης λιγότερο ελκυστική ως επένδυση, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού σε πολλές πόλεις υπερβαίνει όλο και περισσότερο τις αποδόσεις των επενδύσεων σε αγορές ακινήτων προς μίσθωση» λέει η UBS, προσθέτοτας ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης...

Επιστρέφει η στιγμή «Lehman Brothers»

Ηταν τον Ιούλιο του 2008, όταν λίγο προτού η Ευρωζώνη εισέλθει σε μία ύφεση τεσσάρων τριμήνων, που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, μόνο και μόνο για να αλλάξει γραμμή πολύ σύντομα μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers που προκάλεσε ως γνωστόν χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Επρόκειτο για μια κρίση που ξεκίνησε από την αγορά ακινήτων, επεκτάθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και «μεταδόθηκε» στους προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων κρατών ως δημοσιονομική, για να καταλήξει πολιτική, όπως καλά γνωρίζουμε στην Ελλάδα. 

Πολύ χειρότερη η σημερινή συγκυρία

Αυτή την φορά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται από την ενεργειακή κρίση μέσα σε ένα σκηνικό γεωπολιτικών αναταράξεων, που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος διαβίωσης και απειλεί με ύφεση την οικονομική δραστηριότητα.
Πρόκειται για μια κρίση που πυροδοτήθηκε από το σοκ στην προσφορά ενεργειακών προϊόντων εκτοξεύοντας τις τιμές τους  και τον πληθωρισμό και απειλώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα στις ήδη πληγωμένες από την πανδημία οικονομίες.
Ανοίγει το δρόμο για ταχεία σύσφιξη των συνθηκών δανεισμού και δεδομένων δημοσιονομικών πιέσεων για την απειλή μιας νέας κρίσης χρέους αρχής γενομενης τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις στη Βρετανία είναι χαρακτηριστικές για το τι θα συμβεί όταν οι αγορές πειστούν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» και δη σε προβληματικές περιπτώσεις όπως η Ιταλία και η Ελλάδα – με την παράμετρο του πολιτικού ρίσκου πάντα να λειτουργεί ως «παράφρων μεταβλητή» (για τους γνωριζοντες οικονομικά) στην αγορά του χρέους.
Elevated Treasury market volatility seen persisting until inflation subsides
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης