Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bullish η Jefferies για την Ελλάδα, αλλά με αστερίσκους - Βλέπει λίγο ακριβές πλέον τις μετοχές

Bullish η Jefferies για την Ελλάδα, αλλά με αστερίσκους - Βλέπει λίγο ακριβές πλέον τις μετοχές
Ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να δείχνουν ανισορροπίες

Η Ελλάδα επιβεβαίωσε την οικονομική της ανάκαμψη, αλλά οι σημαντικές επιδόσεις του 2022 θα επισκιαστούν από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023.
Αυτό αναφέρει η Jefferies στη σημερινή της 17σέλιδη ανάλυσή της, στην οποία ναι μεν παραμένει αισιόδοξη για την Ελλάδα, αλλά οι αστερίσκοι είναι αρκετοί.
Όπως αναφέρει, ενώ η αγορά μετοχών έχει σημαντικές θετικές αναθεωρήσεις κερδών, έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα, εκτιμά η Jefferies.

Πάντως η Jefferies αναγνωρίζει το ελληνικό ΑΕΠ έχει αναπτυχθεί σημαντικά φέτος, καθώς η οικονομία "άνοιξε" με καθυστέρηση τον τουρισμό.
Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή ανοδική αναθεώρηση των κερδών και των πωλήσεων για το 2023.
Εικόνα
Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Οι πρόσδρομοι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτ. 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγ. 75,9%).
Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Οκτ. 49,7) υποδηλώνει την επερχόμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση.
Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω της απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων υπολοίπων των εργασιών.

Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

"Για να είμαστε δίκαιοι", αναφέρει χαρακτηριστικά η Jefferies, "η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτουμε και η οποία έχει πράγματι μεταρρυθμίσεις!"
Η τελευταία επισκόπηση διαβούλευσης του ΔΝΤ (Ιούνιος) υπογράμμισε ότι "οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μεταχρηματοδοτική αξιολόγηση".
Πράγματι, το ΔΝΤ "επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας".
"Ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει μετακινηθεί στρεβλά σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί.
Εικόνα
Αν και οι οικονομικές προβλέψεις του 2022 έχουν υποχωρήσει (3,2%), η αύξηση των καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία".
Εικόνα

Ενεργειακή κρίση

Όσον αφορά το μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλείται από τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με "καθαρή" ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ, ενώ μέχρι σήμερα, έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί αξίας περίπου 5,7% του ΑΕΠ.

Ακριβές οι μετοχές;

Ενώ η αγορά μετοχών έχει σημαντικές θετικές αναθεωρήσεις κερδών, έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα, εκτιμά η Jefferies.
Εικόνα

Εξίσου ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να δείχνουν ανισορροπίες.
Ωστόσο, η Jefferies διατηρεί την αξιολόγηση "Bullish" για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης