Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Σε κίνδυνο οι επενδυτές λόγω νομισματικής σύσφιξης - Ισχυρή σύσταση «underweight» σε ομόλογα και μετοχές

tags :
BlackRock: Σε κίνδυνο οι επενδυτές λόγω νομισματικής σύσφιξης - Ισχυρή σύσταση «underweight» σε ομόλογα και μετοχές
«Παραμένουμε underweight στις μετοχές, των οποίων οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ύφεση που αναμένουμε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη» λέει η BlackRock
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές σημειώνουν ράλι, με την ελπίδα ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος της – αν και πρόωρα, κατά την άποψη της BlackRock, που επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα σταματήσουν την αυστηροποίηση των συνθηκών, παρά μόνο όταν προκληθεί πραγματικά σοβαρή ζημία στις οικονομίες.
Τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν ύφεση…
Επιπλέον, η συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών ασκεί πίεση στις μακροπρόθεσμες λήξεις των κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί χάος στην αγορά.
Για αυτό τον λόγο, o επενδυτικός κολοσσός παραμένει underweight σε ομόλογα και μετοχές.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων τράβηξαν την προσοχή της αγοράς φέτος. Και δικαίως.
Σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί», για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στην τιμή στόχο.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα κάνει το ίδιο αυτή την εβδομάδα.
Αυτός είναι ένας ρυθμός ρεκόρ για την ΕΚΤ και ο ταχύτερος κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων για τη Fed από τη δεκαετία του 1980.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν αναγνωρίζουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αρκούν για να δαμάσουν τον πληθωρισμό αν δεν υπάρξει ύφεση.
Επίσης, στην εξίσωση έχει μπει και η ποσοτική σύσφιξη (QT).
Οι ισολογισμοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται φέτος (βλ. γράφημα).
σφ_1.JPG
Οι κεντρικές τράπεζες που πωλούν ή σταματούν να αγοράζουν ομόλογα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο οικονομικών μετατοπίσεων από τις αυξήσεις των αποδόσεων που πυροδοτούν πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά φέτος.
Το αμερικανικό 10ετές, οι τίτλοι χρέους στη ζώνη του ευρώ και τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφουν άνοδο σχεδόν κατά 250 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι αγορές αναμένουν υψηλότερα επιτόκια πολιτικής.
Επισημαίνεται πως οι επενδυτές δεν απαιτούν σημαντικά υψηλότερη αποζημίωση ή επασφάλιστρο, για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Το QT θα μπορούσε να ωθήσει το επασφάλιστρο ανοδικά…

QT…

Η διαδικασία, ο χρόνος και τα αποτελέσματα του QT θα είναι διαφορετικά ανά κεντρική τράπεζα.
Η Fed μειώνει τον ισολογισμό της αφήνοντας τα ομόλογα να φτάσουν στη λήξη τους χωρίς να τα αντικαταστήσει, αντί να τα πουλήσει.
Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό, αλλά η συρρίκνωση του ισολογισμού των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης, καθώς η Fed συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Μια πτώση 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό εντός τριετίας θα έπληττε βάναυσα τις αγορές ομολόγων.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει πιθανές διαταραχές στη ρευστότητα, ζητώντας από τους κύριους διαπραγματευτές ομολόγων να αγοράσει κάποια ομόλογα λιγότερο διαπραγματεύσιμα για να μειώσει τη μεταβλητότητα, καθώς η ικανότητα συναλλαγών έχει επιδεινωθεί.
Όταν ξεκίνησε το QT, η ΕΚΤ είπε ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσει να δίνει κίνητρα στις τράπεζες να επιστρέψουν τα μετρητά που δανείστηκαν (TLTROs) και δεν χρειάζονται πλέον.
Οι απορροές ομολόγων ενδέχεται να συνεχιστούν για το επόμενο έτος.
Στο μεταξύ, το QT θα μπορούσε να διευρύνει τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών μελών της ΕΕ.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ιταλία και την Ελλάδα, δεδομένου του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του μεγάλου χρέους τους.
Από την άλλη, το TPI, ήτοι το εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, και η συνεχιζόμενη επανεπένδυσή τους ενδέχεται να αποτρέψουν τη διεύρυνση των spreads στις χώρες της περιφέρειας.

Το συμπέρασμα

Το QT μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στην αγορά και λόγους για τους οποίους οι επενδυτές αρχίζουν να απαιτούν προθεσμιακά ασφάλιστρα, οδηγώντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλότερες, επομένως «παραμένουμε underweight στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών.
Παραμένουμε underweight και στις μετοχές, των οποίων οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ύφεση που αναμένουμε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη» καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης