Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η Fed τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των επενδυτών - Στο 5,75% το επιτόκιο έως τον Mάιο του 2023

tags :
Nomura: Η Fed τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των επενδυτών - Στο 5,75% το επιτόκιο έως τον Mάιο του 2023
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην κάνει στροφή πολύ σύντομα
Σχετικά Άρθρα

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα διατηρήσουν την επιθετική στάση τους, θέτοντας τις βάσεις για να φτάσουν τα επιτόκια στο 5,75% έως τον Μάιο του 2023, κινήσεις που φαίνεται πιθανό να οδηγήσουν σε ύφεση στις ΗΠΑ και να προκαλέσουν σοκ στις αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιαπωνικός οίκος Nomura.
Eιδικότερα, ο Charlie McElligott, επικεφαλής αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας, είπε πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell…
«Πραγματικά, πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να μας τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια»…
Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακοίνωση πολιτικής εκ μέρους της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς, που ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως χαλάρωση, ακολούθησε η επιθετική ομιλία του Jerome Powell…
«Οποιαδήποτε συζήτηση για αναστολή της νομισματικής σύσφιξης είναι πρόωρη.
Δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε.
Πραγματικά, δεν είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα…
Έχουμε δρόμο μπροστά μας» είπε.
Όπως σημειώνει ο McElligott, την αρχική «δήλωση της Fed», η οποία πίεσε τα περιουσιακά στοιχεία (ειδικά τους shorts) προς υψηλότερα επίπεδα, και μάλιστα με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο, διαδέχθηκε η λογική του Powell, που διαφοροποιήθηκε δίνοντας ρυθμό… στη νομισματική σύσφιξη.
Όπως επεσήμανε πολύ σωστά, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι το μέγιστο επιτόκιο, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία του πληθωρισμού, που είναι επίμονος.
Συνεπώς, η αυστηροποίηση, μέσω του τρέχοντος επιτοκιακού κύκλου αυξήσεων, θα αποδειχθεί ισχυρότερη του αναμενομένου.
Αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη διόρθωση στην Ιστορία μετά από ανακοίνωση της Federal Reserves, με τον Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 4% πριν από τη FOMC και πάνω από 5,5% μετά τον Powell...

Καθώς η αγορά σταμάτησε να προεξοφλεί υψηλότερα επιτόκια

Ο δείκτης Short Vol / Short Delta δούλεψε ξανά, με τον VIX να υποχωρεί και τις μετοχές να... βυθίζονται...

και τον δείκτη S&P Skew να επιπεδώνεται...

Είναι πολύ σημαντικό το εξής: Το SpotGamma εξηγεί ότι αυτό συνέβη επειδή τα options προεξόφλησαν αστάθεια.
Αλλά δεν υπήρχε αρκετή αισιοδοξία ώστε οι traders να «πληρώσουν» για put options.
Αν οι αγορές έβλεπαν τη Fed ως χαλαρή, αυτή η οπισθοδρόμηση (Backwardation) σίγουρα θα μετατρεπόταν σε Contango (Κατάσταση κατά την οποία η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων ενός παραγώγου είναι υψηλότερη στα μακρινά σε λήξη συμβόλαια από αυτά του τρέχοντος συμβολαίου) και θα έσπρωχνε τις αγορές προς νέα ύψη.
Αντίθετα, αυτή η Backwardation σπλώς διατηρήθηκε.
Ο Powell φαινομενικά στέρησε στους επενδυτές κάθε λόγο να αγοράσουν μετοχές, αλλά δεν έκανε αρκετά για να προκαλέσει περισσότερο φόβου.
Η μη σημαντική αλλαγή στα short στοιχήματα συγχρονίζεται με λίγες αλλαγές στα επίπεδα SG.
Ορισμένες θέσεις πλήρωσαν όντως από τις 3.700 μονάδες έως τις 3.650 μονάδες, ωστόσο το Delta δεν υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε θέσεις «max put».


Αυτό πιθανότατα θα συμβεί στις 3.600 μονάδες – γι' αυτό διαπιστώνεται σημαντική διαρθρωτική στήριξη σε αυτό το επίπεδο.
Παρακάτω παρουσιάζεται η δομή του S&P με όρους αστάθειας, και συνεχίζει να υπάρχει έντονη backwardation εξαιτίας των εκλογών και του ΔΤΚ τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχε/υπήρχε ζήτηση για προστασία έναντι πτώσης.
Και όπως σημειώνει ο McElligott της Nomura, η αστάθεια παραμένει, καθώς τα options επιστρέφουν στην περιοχή «short gamma έναντι spot», με μια δέσμη αρνητικών delta...

Και τώρα μένει να δούμε τι θα κάνει η Fed…
Σύμφωνα με τη Nomura, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο… αλλά και 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.
Τελευταία αύξηση θα είναι αυτή του Μαΐου, κατά 25 μονάδες βάσης, με το μέγιστο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο ιλιγγιώδες 5,5% - 5,75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης