Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κάτι αλλάζει στις κεντρικές τράπεζες - Η Fed αλλάζει τον τόνο, η ΒοΕ ακολουθεί, η ΕΚΤ... απουσιάζει

Κάτι αλλάζει στις κεντρικές τράπεζες - Η Fed αλλάζει τον τόνο, η ΒοΕ ακολουθεί, η ΕΚΤ... απουσιάζει
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ήδη υποχωρούν ή δείχνουν ότι δεν θα είναι τόσο επιθετικοί τους επόμενους μήνες
Η πιο επιθετική και συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στον κόσμο εδώ και 40 χρόνια εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να αναθεωρήσουν τις γραμμές τους σχετικά με το πόσο περισσότερο θα προχωρήσουν.
Η στροφή προς μια πιο ήπια, λιγότερο ομοιόμορφη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων αντανακλά εν μέρει τις αυξανόμενες ανισότητες σε μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να παλεύει με τους μετασεισμούς της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα βάρη του χρέους αφήνουν ορισμένες οικονομίες πιο ευαίσθητες από άλλες στην αυστηρότερη πίστωση.

Ανθεκτική η οικονομική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει προς το παρόν ανθεκτική μπροστά στις επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε ότι πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερη κορυφή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αν και ίσως μέσω μικρότερων αυξήσεων.
Πολλοί στη Wall Street βλέπουν το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ να ξεπερνά το 5% το επόμενο έτος.
Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ήδη υποχωρούν ή δείχνουν ότι δεν θα είναι τόσο επιθετικοί τους επόμενους μήνες, εν μέσω ανησυχίας ότι μετά τη Fed θα μπορούσαν να βυθίσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Σταματά ο συγχρονισμός

Η απομάκρυνση από αυτό που ο οικονομολόγος της TS Lombard, Dario Perkins, αποκαλεί "μέγιστο νομισματικό συγχρονισμό" δεν θα είναι χωρίς προβλήματα.
Η φετινή άνοδος του δολαρίου που προκάλεσε η Fed προκαλεί ήδη καταστροφές στις υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες και στα προηγμένα έθνη που εξαρτώνται από την ενέργεια και άλλες εισαγωγές που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα.
"Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο μπερδεμένα" αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ προωθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και οι κεντρικοί τραπεζίτες με ασθενέστερες οικονομίες αποφασίσουν να μην τις ακολουθήσουν, έγραψε ο Perkins.
Η αναπτυσσόμενη απόκλιση ήταν σε πλήρη εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ τόσο η Fed όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, οι αντίστοιχοι ηγέτες τους έδωσαν διαφορετικούς τόνους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει "αρκετό δρόμο μπροστά της" μέχρι να ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και όταν άνοιξε την πόρτα για μια μικρότερη αύξηση τον Δεκέμβριο.
Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς είναι πλέον 3,75% έως 4%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, από την πλευρά του, αντιστάθηκε στις προσδοκίες της αγοράς για την κλίμακα των μελλοντικών αυξήσεων, εν μέσω φόβων ότι μια τέτοια πορεία θα βαθύνει μια ύφεση που είναι σχεδόν εγγυημένη.
Το δολάριο αυξήθηκε αρχικά μετά τις παρατηρήσεις του Powell, ενώ η βρετανική λίρα βυθίστηκε μετά τις δηλώσεις της Bailey.

Απώλειες στα ομόλογα

Οι αγορές ομολόγων έχουν επηρεαστεί τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι επενδυτές καλλιέργησαν τις ελπίδες ότι μια στροφή της Fed θα οδηγούσε σε ένα ευκολότερο διεθνές πολιτικό τοπίο υπέστησαν απογοήτευση.
Αυτό έστειλε τον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων του Bloomberg σε μια πρωτοφανή ετήσια απώλεια περίπου 20%.
Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, οι κεντρικές τράπεζες είχαν εμπλακεί σε αυτό που ο οικονομολόγος της Bank of America, Ethan Harris χαρακτήρισε ως "έναν ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί να προχωρήσει στις αυξήσεις πιο γρήγορα".
Αυτό ήταν λογικό, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας με τα επιτόκια να είναι ιστορικά χαμηλά.
Αλλά τώρα η κατάσταση αλλάζει, ακόμη και με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους στα περισσότερα μέρη.
Το κόστος δανεισμού είναι σημαντικά υψηλότερο και αρχίζει να επηρεάζει την ανάπτυξη ή τις αγορές εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης