Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DZ Βank: Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία: Υφεση -1,2% το 2023, στο 7% ο πληθωρισμός

DZ Βank: Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία: Υφεση -1,2% το 2023, στο 7% ο πληθωρισμός

Η ανάπτυξη είναι απίθανο να συνεχιστεί λέει η DZ Bank…

Σχετικά Άρθρα
Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την DZ Bank, που με νέο ενημερωτικό σημείωμά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα, παρότι λαμβάνει υπόψη ως θετικό το γεγονός πως το γ’ τρίμηνο, εν συνόλω, τα ευρωπαϊκά κράτη αναπτύχθηκαν, το κλίμα θα αλλάξει.
«Η ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης αποτελεί θετική έκπληξη, αλλά είναι απίθανο να συνεχιστεί.
Λόγω κυρίως των σημαντικά πιο ζοφερών δεικτών κλίματος, αναμένεται ήδη πτώση της οικονομικής δυναμικής για το δ’ τελευταίο τρίμηνο.
Η καταναλωτική έκρηξη στις καταναλωτικές δαπάνες μετά τον κορωνοϊό δεν θα συνεχιστεί.
Αντίθετα, ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένες δαπάνες των καταναλωτών τον ερχόμενο χειμώνα.
Παράλληλα, και οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται επίσης για υψηλά κόστη και μειώσεις, όπως αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την έρευνα υπευθύνων αγορών της S&P Global.
Ο συνολικός σύνθετος δείκτης μειώθηκε από τις 48,1 στις 47,1 μονάδες - κάτω από το όριο ανάπτυξης των 50 μονάδων δείκτη για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Οι οικονομικές προοπτικές για το χειμερινό εξάμηνο 2022/2023 επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο.
Αυτό αντανακλάται και στην τρέχουσα εξέλιξη του δείκτη Euro DZ BANK, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα.
Αυτή ήταν η όγδοη μηνιαία πτώση στη σειρά - η τελευταία φορά που σημειώθηκε μια τόσο μεγάλη αρνητική διαδοχική πτώση ήταν το 2018, αν και η πτώση δεν ήταν τόσο απότομη τότε.
Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο ο δείκτης του ευρώ έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος υποδηλώνει πολύ δύσκολες συνθήκες για το δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023.
Με άλλα λόγια, η κατάσταση προλειαίνει το έδαφος για ύφεση».
Σε αυτό το πλαίσιο, η DZ Βank αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,5% το 2022, αλλά ύφεση -1,2% το 2023.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα τραβήξει «χειρόφρενο» προς τα τέλη του έτους, καθώς έπειτα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το α΄ και β΄ τρίμηνο (8% και 7,7% αντίστοιχα), εκτιμάται ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. 
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 10,5% το 2022 και στο 6,8% το 2023... ενώ προβλέπεται έλλειμμα -5% το 2022 και -2% το 2023, και χρέος το 2022 στο ύψος του 194% επί του ΑΕΠ…

Καταγραφή_421.JPG

Παγκόσμια επιδείνωση…

Παρότι η παγκόσμια οικονομία έχει εμφανίσει επιδόσεις καλύτερες των προβλέψεων μέχρι στιγμής, η DZ Bank συστήνει στους πελάτες της να μην παραπλανώνται από τα στοιχεία αυτά, καθώς τα βάρη προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές είναι τεράστια.
«Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει την αισθητή επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος σε πολλές χώρες», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν πιέζει το κλίμα για τις επιχειρήσεις.
Η DZ Bank προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα κλείσει με ανάπτυξη 3,1% φέτος αλλά ύφεση 1% το 2023.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,5% φέτος και στο 6,7% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης