Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Δύσκολος και ο χειμώνας 2023-2024 για την Ευρώπη, αλλά όχι χειρότερος από τον φετινό

Oxford Economics: Δύσκολος και ο χειμώνας 2023-2024 για την Ευρώπη, αλλά όχι χειρότερος από τον φετινό
Tο παράδειγμα της Γερμανίας

Δύσκολος θα είναι και ο επόμενος χειμώνας για την Ευρώπη (2023-2024), αλλά όχι απαραίτητα χειρότερος από τον φετινό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Oxford Economics, καθώς συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
«Η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης λόγω του ήπιου καιρού και της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου έχει αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές και έχει καταστήσει λιγότερο πιθανό το δελτίο για τη διανομή φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα.
Αν και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι χειρότερος, δεν πιστεύουμε ότι η αναζωπύρωση της ύφεσης είναι το βασικό σενάριο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Tο παράδειγμα της Γερμανίας

«Χρησιμοποιώντας τη Γερμανία ως παράδειγμα, δείχνουμε ότι η φετινή εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου προκάλεσε μαζική καταστροφή της ζήτησης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, η οποία είναι χαμηλότερη από το consecus.
Η χρήση φυσικού αερίου στη Γερμανία μειώθηκε κατά 30% περίπου τον Οκτώβριο.
Ακόμα και με προσαρμογή για τις ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες, η κατανάλωση μειώθηκε περισσότερο από 20% με κινητήρια δύναμη τη βιομηχανία (-30%) και τα νοικοκυριά (-21%), αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο.
Πιστεύουμε ότι αυτό το επίπεδο εξοικονόμησης θα διατηρηθεί μέχρι το 2022 και το επόμενο έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψή μας για υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Αυτό θα προσφέρει ένα θετικό σημείο εκκίνησης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων το 2023».

Αναμένεται πρόοδος

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ η περιορισμένη προσφορά φυσικού αερίου θα διατηρήσει τις υψηλές τιμές, το οικονομικό κόστος των αναγκαίων περικοπών στη χρήση φυσικού αερίου είναι πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος. Θα πρέπει να υπάρξει λιγότερη ανάγκη καύσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ανάκαμψη της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας και την αύξηση της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Αναμένουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην αλλαγή καυσίμου από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και πιστεύουμε ότι η υποκατάσταση των εισαγωγών θα αμβλύνει την εμφάνιση νέων σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Κρίσιμη μεταβλητή η προμήθεια φυσικού αερίου

Η προμήθεια φυσικού αερίου παραμένει η πιο κρίσιμη μεταβλητή, σύμφωνα με την Oxford Economics.
«Υποθέτουμε ότι οι γερμανικές καθαρές εισαγωγές θα είναι 20% κάτω από τα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με τις πρόσφατες ροές φυσικού αερίου στην ΕΕ και τις γερμανικές καθαρές εισαγωγές.
Η υπόθεση αυτή λαμβάνει υπόψη την πτώση των ρωσικών εξαγωγών από αγωγούς κοντά στο μηδέν, αλλά όχι το τέλος του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και όχι άλλες πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Ένας κρύος χειμώνας φέτος παραμένει ο άλλος βασικός κίνδυνος.
Θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό θα εξαντλούσαν την αποθήκευση σε κρίσιμα επίπεδα, γεγονός που θα απαιτούσε επιπλέον μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 4% για να γεμίσει η αποθήκευση στο 95% πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Αλλά με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο καιρός θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανοδικό ρίσκο».

oxford1_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης