Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ύφεση και γεωπολιτική βυθίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 – Πτώση -15% στον MSCI Europe στο αρνητικό σενάριο

Morgan Stanley: Ύφεση και γεωπολιτική βυθίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 – Πτώση -15% στον MSCI Europe στο αρνητικό σενάριο
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, κύριος μοχλός της κακής απόδοσης των μετοχών παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Πτώση 20% στα EPS και ανάλογη πτώση στις αποτιμήσεις λόγω ύφεσης και γεωπολιτικών αναταράξεων, παρά την αποσυμπίεση από τις πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμά για τις ευρωπαϊκές μετοχές στο αρνητικό –και πλέον ρεαλιστικό– σενάριό της, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Ειδικότερα, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων υπήρξαν οι βασικοί καταλύτες για τη διαμόρφωση των αγορών μετοχών συν τω χρόνω…
Παρά την πτωτική τάση, λέει η Morgan Stanley, θα μπορούσε να λάβει χώρα ένα rebound (PEs), που θα αντιστάθμιζε την πτώση κατά 10% των κερδών ανά μετοχή (ΕPS)…
Πάντως, τα χρηματιστήρια αναμένεται να παραμείνουν ασταθή, διότι:
α) ο ευρωπαϊκός δείκτης PE πιθανώς θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να καταστεί πιο ρεαλιστικός
β) οι μετοχές συνήθως υποχωρούν ακριβώς πριν από τις αναθεωρήσεις κερδών
Κατά τ’ άλλα, η πτώση του πληθωρισμού και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα οδηγήσουν σε μια τακτική (όχι διαρθρωτική) ανάκαμψη των μετοχών ανάπτυξης, μετά τη χειρότερη χρονιά σχετικής επίδοσής τους από το 2000.
Από την άλλη, παρότι το μακροοικονομικό υπόβαθρο ευνοεί μια εναλλαγή (rotation) στην Ανάπτυξη, η μακροπρόθεσμη προοπτική εξακολουθεί να προσφέρει ενθάρρυνση για τοποθέτηση σε Αξία.

Ο πληθωρισμός και γεωπολιτική ο βασικός μοχλός πίσω από τη φετινή bear market...

Όπως προειπώθηκε, κύριος μοχλός της κακής απόδοσης των μετοχών παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός, ο οποίος με τη σειρά του οδήγησε σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε μεγάλη άνοδο των ονομαστικών και πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων.
Με μόλις 7 εβδομάδες να απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στο επιτόκιο των Fed Funds των ΗΠΑ από το 1981.
Το Σχήμα 3 δείχνει πόσο στενά συνδέονται οι αποτιμήσεις των μετοχών με τα επιτόκια πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
3_286.JPG
Επίσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επηρεάσει τις αγορές, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ήταν ο πιο αποφασιστικός παράγοντας πίσω από την κακή απόδοση των μετοχών – π.χ. Η Ευρώπη είναι πολύ πιο εκτεθειμένη από άλλες περιοχές στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ωστόσο:
α) ο δείκτης MSCI ACWI έχει σημειώσει την υψηλότερη απόδοση από το 2000
β) ακόμη και εκφρασμένη σε δολάρια ΗΠΑ, η υποαπόδοση της Ευρώπης φέτος είναι η καλύτερη από το 2016…

Το 2023

Οι αποδόσεις του 2023 θα υπαγορεύονται από το μέγεθος της πτώσης του ΔΤΚ έναντι του μεγέθους της πτώσης του EPS.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Morgan Stanley, τα δύο πιο σημαντικά ερωτήματα για τους επενδυτές μετοχών που θέλουν να μετρήσουν τις πιθανές αποδόσεις της αγοράς τους επόμενους 12 μήνες είναι:
α) Πόσο μπορεί να ανακάμψουν τα PEs, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται, τη νομισματική πολιτική να συσφίγγει και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
β) Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η ύφεση στα ΕPS.
Σύμφωνα λοιπόν με τον επενδυτικό οίκο, οι δείκτες PE θα πρέπει να ανακάμψουν το επόμενο έτος...
Διότι η κακή απόδοση των μετοχών το 2022 οφείλεται εξ ολοκλήρου σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, και όχι σε υποβαθμίσεις των EPS.
Σε κάθε περίπτωση, ο σημαντικότερος καταλύτης θα είναι ο πληθωρισμός…, τον οποίο οι οικονομολόγοι αναμένουν στο στο 1,9% στις ΗΠΑ και στο 2,9% στη ζώνη του ευρώ έως το δ’ τρίμηνο του 2023.

Πτώση 10% στα ευρωπαϊκά EPS το 2023

Η Morgan Stanley συνεχίζει να βλέπει πτώση 10% στα ευρωπαϊκά EPS το 2023.
Την ίδια στιγμή, «πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος γύρω από τα κέρδη παραμένει σταθερά υποτονικός, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό συνεπές με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά δυνητικά αισιόδοξο βάσει του δείκτη περιθωρίου, που υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πτώση των περιθωρίων κέρδους κατά 200 μονάδες βάσης - αυτό το μέγεθος αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση της κερδοφορίας από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ιστορικά, κάθε πτώση 100 μ.β. στα περιθώρια ισοδυναμεί με πτώση 12% στα EPS» επισημαίνει.
Παράλληλα, ανά κλάδο, η Morgan Stanley προτιμά τις Τράπεζες, την Ενέργεια, την Ασφάλιση και την Υγεία, ενώ δίνει σύσταση Underweight για τα Αυτοκίνητα, τα κεφαλαιακά αγαθά, τη Λιανική και τα Χημικά.
5_165.JPG
Tα σενάρια

1. Στο βασικό σενάριο ο MSCI Europe θα σημειώσει άνοδο 3% τους επόμενους 12 μήνες

2. Αισιόδοξο σενάριο, +18% περιθώριο ανόδου: Η αισιόδοξη προσέγγιση («bull case») για τα ευρωπαϊκά EPS εκτιμά σταθερά κέρδη το επόμενο έτος μετά από ισχυρή άνοδο της τάξεως του 18% το 2022.
Η έλλειψη αυτού του παράγοντα της πτώσης δηλαδή των EPS - περιορίζει τα όρια για ένα υψηλό P/E (από 13,5x) αλλά ακόμα και με αυτόν τον περιορισμό, η Morgan Stanley εξακολουθεί να καταλήγει σε μια άνοδο κοντά στο 20%. Προϋποθέσεις είναι:
α)Μια ήπια ύφεση στην Ευρώπη και σε ΗΠΑ, με την οικονομία της Κίνας να ανακάμπτει μέχρι το 2023.
β) Η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, που θα επιτρέψει τη μείωση των επασφάλιστρων κινδύνου και την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους.

3 Απαισιόδοξο σενάριο, -15% περιθώριο πτώσης: Στο αρνητικό της σενάριο, η Morgan Stanley προεξοφλεί μια πτώση έως 20% στα ευρωπαϊκά EPS το επόμενο έτος, λόγω ύφεσης.
Οι αγορές αντιμετωπίζουν σειρά πρόσθετων χρηματοοικονομικών ή - και γεωπολιτικών «κραδασμών» που περιορίζουν ένα σημαντικό re-rating, παρά την πτώση του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναμείνουμε μια:
α) Μια βαθύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, ενώ η παγκόσμια οικονομία οδηγείται επίσης σε ύφεση.
β)Σοβαρή ύφεση στα περιθώρια κέρδους καθώς η οικονομική ύφεση διαβρώνει την τιμολογιακή ισχύ των εταιρειών, ενώ οι «στενές» αγορές εργασίας και οι επίμονα υψηλές τιμές των εμπορευμάτων (και η μετατόπιση προηγούμενων hedges) διατηρούν το κόστος των εισαγωγών υψηλό.
γ)Αυξημένα επίπεδα εκδόσεων ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης σε ένα περιβάλλον ποσοτικής που επιτρέπει οικονομικά «ατυχήματα».
δ)Επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων.
6_127.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης