Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αυτές είναι οι 10 οικονομικές τάσεις που θα καθορίσουν το 2023 – Τι εκτιμά για αγορές και οικονομία

Goldman Sachs: Αυτές είναι οι 10 οικονομικές τάσεις που θα καθορίσουν το 2023 – Τι εκτιμά για αγορές και οικονομία
Χρησμοί της Goldman Sachs για οικονομία και αγορές...
Σχετικά Άρθρα

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2022, λόγω της φθίνουσας οικονομικής δραστηριότητας, της δημοσιονομικής και νομισματικής σύσφιξης, των περιορισμών λόγω Covid, της ύφεσης στην αγορά ακινήτων στην Κίνα αλλά και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέρει η Goldman Sachs σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 1,8% το 2023, καθώς η ανθεκτικότητα των ΗΠΑ αντισταθμίζεται με την ευρωπαϊκή ύφεση και το ανώμαλο άνοιγμα της οικονομίας στην Κίνα». 
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι ΗΠΑ θα αποφύγουν στο «παρά ένα» την ύφεση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται από 5% σε 3% στα τέλη του 2023 και αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,5%.
«Παράλληλα, η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο άλλες 125 μονάδες βάσης, με το μέγιστο επίπεδο να αγγίζει το εύρος του 5-5,25%».
Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται πιθανώς ήδη σε ύφεση, κυρίως λόγω του πλήγματος που υπέστη το πραγματικό εισόδημα από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs για την Ευρώπη «βλέπει» ήπια ύφεση, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει ήδη καταφέρει να περικόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να συντρίψει τη δραστηριότητα.
Δεδομένων των μειωμένων κινδύνων για βαθιά ύφεση και του επίμονου πληθωρισμού, η ΕΚΤ, λέει η Goldman Sachs, θα αυξάνει τα επιτόκια ως τον Μάιο, με κορύφωση το 3%.

Οι 10 τάσεις…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Goldman Sachs δημοσίευσε τις δέκα υποθέσεις - τάσεις σε σχέση με τις αγορές και το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Αυτά είναι…

1 Στενό μονοπάτι: Στο βασικό σενάριο, εκτιμάται πως στις ΗΠΑ, αλλά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι
Όπως προειπώθηκε, το βασικό σενάριο για τις ΗΠΑ είναι η ήπια προσγείωση… και η αργή αλλά σταδιακή πτώση του πληθωρισμού, με αποφυγή της ύφεσης.
Μετά από νομισματική σύσφιξη στις οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ κατά 400 μονάδες βάσης, οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι ήταν γενικά αναμενόμενο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και ο επίμονος πληθωρισμός.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιπέδων επιτοκίων εγκυμονεί κινδύνους και μέσω άλλων διαύλων.
Οι επενδυτές ενδέχεται να υποτιμούν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η άνοδος στις κυκλικές εταιρείες περιορίζεται επίσης από το σφιχτό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

2 Αξία έναντι κυκλικών μετοχών: Βελτίωση των αποτιμήσεων, αλλά ο «πάτος» είναι ξεκάθαρος. 
Η άνοδος των μετοχών περιορίζεται από τα υψηλά επιτόκια, η πτώση περιορίζεται από τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα.

3 Στη σκιά της ύφεσης: Πτωτικοί κίνδυνοι έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί και η δραστηριότητα σταματήσει να επιβραδύνεται. 
Η Goldman Sachs, αν και πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση, οι κίνδυνοι είναι σαφώς πολύ υψηλότεροι από το κανονικό.
Η εκτίμηση για πιθανότητα ύφεσης περίπου 35% τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ πάνω από τον άνευ όρων μέσο όρο.

4 Προς την «εξομάλυνση»: Η χαμηλότερη μεταβλητότητα των επιτοκίων και ένας παρατεταμένος κύκλος μπορεί να εξακολουθούν να σημαίνουν μέτριες αποδόσεις.
Μετά από μια σειρά από έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων, οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να στραφούν σε πιο σταδιακό ρυθμό αυξήσεων.
«Αναμένουμε ότι η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων θα μας οδηγήσει σε μια περίοδο αυτού που ο πρόεδρος της Fed Bullard αποκάλεσε “συνηθισμένη” νομισματική σύσφιξη»

5 Κυριαρχία δολαρίου: Σε πορεία για αντιστροφής.
«Βλέπουμε ακόμα κάποιο περιθώριο επέκτασης της ισχύος του δολαρίο». Η ανοδική κίνηση, όμως, είναι πιθανό να έχει περισσότερο ρίσκο - αν και οι συνθήκες για μια βιώσιμη αντιστροφή δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί.

6 Δύσκολο να προχωρήσουμε πέρα από τους ενεργειακούς περιορισμούς. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι η πρώτη οικονομία που αντιμετώπισε το σοκ της πανδημίας του Covid το 2020, μπορεί να είναι η τελευταία που βγαίνει από αυτήν το 2023.
Η Χώρα του Δράκου μπορεί να επαναφέρει τους περιορισμούς στα εμπορεύματα, κάτι το οποίο θα περιπλέξει το μακροοικονομικό τοπίο για τις ανεπτυγμένες αγορές.

7 Ο «ταύρος» στην Κίνα: τακτικά δυνατή η αγορά της Κίνας με διαρθρωτικές όμως ανησυχίες. 
Η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία και τα υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ισχυρό συνδυασμό για την Κίνα, όμως μεσοπρόθεσμα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αγορές μετοχών και οι αγορές ομολόγων της χώρας αντιμετωπίζουν σκληρότερο παγκόσμιο ανταγωνισμό

8 Περιορισμένη ανοδική πορεία των αναδυόμενων αγορών: χρειάζεται «ξεκαθάρισμα» για τους επενδυτές.
Το Μεξικό και η Ινδία αποτελούν επίσης ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε όσους κυνηγούν αποδόσεις, αλλά και για διαρθρωτικούς λόγους.

9 Μικρότερος κίνδυνος πολιτικής, μεγαλύτερη πιθανότητας ανάπτυξης: οι κίνδυνοι ύφεσης συν την ανακούφιση από τον πληθωρισμό ευνοούν τα ομόλογα και τα μετρητά προς το παρόν. Τα αμερικανικά ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από τις μετοχές λόγω των καλύτερων αποτιμήσεων και της υπεραπόδοσης σε ένα σενάριο ύφεσης. Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα ενυπόθηκα δάνεια φαίνονται ελκυστικά.

10 Η επιστροφή της (πραγματικής) απόδοσης: Ανώτατο όριο χωρίς μεγάλo discount ή μεγάλο κενό παραγωγής.
Οι bearish εκτιμήσεις για οικονομία και αγορές μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, όμως τοπεριθώριο ανόδου περιορίζεται.
1_567.JPG
2_429.JPG
3_287.JPG
5_166.JPG
6_128.JPG
7_85.JPG
8_71.JPG
9_35.JPG
10_14.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης