Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για ιταλικές τράπεζες: Σημαντική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη, επαρκή τα buffers

Scope για ιταλικές τράπεζες: Σημαντική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη, επαρκή τα buffers
Έκθεση της Scope για τις ιταλικές τράπεζες
Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2022 που ανακοίνωσαν οι ιταλικές τράπεζες ήταν «ισχυρά», αναφέρει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, επισημαίνοντας ότι τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους αντικατοπτρίζουν υψηλότερα επιτόκια, τα υπό έλεγχο λειτουργικά έξοδα και το κόστος κινδύνου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τα υγιή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις οκτώ τράπεζες (Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banco BPM, Banca Monte dei Paschi di Siena, Mediobanca, BPER Banca, Credito Emiliano και Banca Popolare di Sondrio) διαμορφώθηκε σε 7,1% το γ’ τρίμηνο 2022. Οι βασικοί παράγοντες για την ισχυρή απόδοση ήταν η ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους, η ισχυρή διαχείριση κόστους και οι προβλέψεις χαμηλού κινδύνου.
Από την άλλη πλευρά, οι ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν να βλάπτουν τα έσοδα από προμήθειες και συναλλαγές, τα οποία παρουσίασαν χαμηλότερη τάση για τις περισσότερες τράπεζες το τρίτο τρίμηνο, ενώ συνέχισαν να επηρεάζουν τις πωλήσεις προϊόντων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, οι τραπεζικές προμήθειες και οι χρεώσεις πληρωμών αυξήθηκαν εν μέσω μίας ανθεκτικής ιταλικής οικονομίας, υποβοηθούμενης από την τουριστική περίοδο.
«Ορισμένες τράπεζες έχουν σημαντικά αποθέματα ασφαλείας για τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και τους δικούς τους εσωτερικούς στόχους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επιδιώκουν σχέδια διανομής μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών. Ωστόσο, οι εποπτικές αρχές έχουν δείξει κάποια ανησυχία για τις επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές, καλώντας τις τράπεζες να είναι συνετές σχετικά με τις μακροοικονομικές υποθέσεις και προσεκτικές σχετικά με τα σχέδια διανομής μερίσματος».
Παρά την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η Scope παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές για το 2023. «Η ορατότητα έχει βελτιωθεί και καθώς τα επιτόκια της αγοράς έχουν μετακινηθεί σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, οι προοπτικές εσόδων για τις τράπεζες φαίνονται πιο καλές. Μια υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από τόκους έως και 25%». Οι δανειολήπτες, εν τω μεταξύ, είναι ανθεκτικοί, εν μέρει χάρη στα κυβερνητικά μέτρα για τον μετριασμό του κόστους της αύξησης των τιμών ενέργειας. Οι τράπεζες δεν βλέπουν ακόμη σημάδια επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης