Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τις αγορές – Στο 5,75% το μέγιστο επιτόκιο της Fed

Nomura: Γιατί τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τις αγορές – Στο 5,75% το μέγιστο επιτόκιο της Fed
Η ανησυχία εδώ είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη υποστήριξη οποιουδήποτε είδους από τις 3.900 μον. έως τις 3.600 μονάδες στον δείκτη S&P 500…

Όπως φαίνεται από τα ράλι που σημειώθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις στη Wall Street, οι επενδυτές έσπευδαν να καλύψουν τις short θέσεις τις οποίες είχαν ανοίξει, δεδομένου ότι ουδείς ανέμενε τόσο μεγάλη πτώση στον δείκτη του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται πως η κάλυψη των ανοιχτών θέσεων οδήγησε σε ράλι…

Μέχρι που ενέσκηψε ο πρόεδρος της Fed του Dallas, Jim Bullard, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφερε να βάλει κρασί και να ποτίσει τις αρκούδες… σκοτώνοντας, ταυτόχρονα, τα όνειρα των ταύρων για pivot και νομισματική χαλάρωση εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Nomura Charlie McElligott, η ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ εδράζεται στον πυρήνα της ισχυρής πίστης πως οι οικονομικές συνθήκες παραέχουν σφίξει, εικόνα η οποία δεν αποτυπώνεται στον δείκτη οικονομικής έκπληξης του Bloomberg, όπου τα δεδομένα συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες στο περιθώριο: Εργασία, Λιανικό / Χονδρικό και Έρευνες / Δείκτες Biz Cycle, που φέρουν τα πολλά κέρδη...
Μετάφραση: Τα καλά νέα για την οικονομία είναι κακά για τις αγορές…

Όπως εξηγεί ο McElligott, όλα αυτά αναμοχλεύονται σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα της Fed της Νέας Υόρκης για την έννοια του R, ήτοι του ουδέτερου επιτοκίου για την πραγματική οικονομία, που απλώς βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν από το R* (ουδέτερο επιτόκιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα)…
Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι οι «αγορές» δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων μετά από μια δεκαετία duration και μεγάλης μόχλευσης, όπως αποδεικνύεται από τη λίστα με τα «σπασίματα της αγοράς», που σημειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες...
…Αλλά εν τω μεταξύ, η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ (ομολογουμένως εκτός του κλάδου των κατοικιών και του δομικά συρρικνούμενου τομέα της Μεταποίησης) συνεχίζει να χτυπά κόκκινο –με τη θετική έννοια–, με τους Αμερικανούς να μην αφήνουν Range Rover για Range Rover και να αγοράζουν εισιτήρια για συναυλίες το κόστος των οποίων κάποιες φορές ξεπερνά τις 21.000 δολ.

Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέγιστο επιτόκιο της Fed θα ξεπεράσει το 5%, αναφέρει η Nomura, η οποία το τοποθετεί στο 5%-5,75%.

Και η αλήθεια είναι, επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, πως, στα καθαρά μαθηματικά, ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί στο 4-5%, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψει στον στόχο του 2%, εάν δεν υπάρξουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.
Και λόγω αυτής της οικονομικής «δύναμης», οι μετοχές εξακολουθούν να είναι εύθραυστες…
Σημάδι πιθανής αλλαγής τάσης, όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο σημείωμα της Nomura, στο οποίο είχε επισημανθεί πως ο δείκτης φόβου για τα options στις αμερικανικές μετοχές είχε εκτοξευθεί τις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ενώ οι μετοχές σημείωναν βίαιη άνοδο, όντας σε πλήρη αντίθεση με τη διαρκή επιπέδωση στον δείκτη φόβου στο 0εκατοστημόριο κατά τη διάρκεια του 2022 (σε ετήσια βάση), θα προκύψει όταν μια σοβαρή και μεγάλη ομάδα ανθρώπων αποφασίσουν πως πρέπει να αγοράσουν αντιστάθμιση, λόγω σοβαρής έκθεσης στις μετοχές έπειτα από το βίαιο ράλι «δύναμης» που πολύ λίγοι άνθρωποι πραγματικά ήθελαν να συμβεί.
Σημειώνεται πως τώρα βλέπουμε τον SPX πίσω στο επίπεδο "Gamma Flip" στις 3.946 μονάδες ενώ τόσο τα QQQ όσο και τα IWM έχουν επιστρέψει στην περιοχή "Short Gamma"

Και όπως υπονοεί το SpotGamma, αυτή η αστάθεια που πυροδοτείται από το negative gamma' θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με τις λήξεις παραγώγων την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.
Η ανησυχία εδώ είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη υποστήριξη οποιουδήποτε είδους από τις 3.900 μον. έως τις 3.600 μονάδες στον δείκτη S&P 500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης