Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το επικίνδυνο στοίχημα της Fed: Νομισματική επέκταση χωρίς πληθωρισμό - Απέτυχε...

Το επικίνδυνο στοίχημα της Fed: Νομισματική επέκταση χωρίς πληθωρισμό - Απέτυχε...
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αποδεχθούν τον πληθωρισμό, διότι αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αποτύχει στην αποστολή τους
Ενώ πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων, φαίνεται να αγνοούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: το ενδεχόμενο μαζικής διαρροής ρευστότητας το 2023.
Παρόλο που ο Δεκέμβριος είναι σχεδόν εδώ, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών έχουν μειωθεί ελάχιστα, αν όχι καθόλου.
Αντί για τις πραγματικές πωλήσεις, ένα ασθενέστερο νόμισμα και η τιμή των συσσωρευμένων ομολόγων ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των ισολογισμών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Στο πλαίσιο των ελλειμμάτων των κυβερνήσεων που δύσκολα μειώνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνονται, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο μιας σημαντικής μείωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Τόσο η ποσοτική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών όσο και η αναχρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων, έστω και με υψηλότερο κόστος, θα απορροφήσουν ρευστότητα από τις αγορές.
Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί τη συρρίκνωση του παγκόσμιου φάσματος ρευστότητας πολύ περισσότερο από το βασικό ποσό.

Μείωση της ρευστότητας

Η αποστράγγιση ρευστότητας έχει διαιρετικό αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο που οι ενέσεις ρευστότητας έχουν προφανές πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Ο ισολογισμός μιας κεντρικής τράπεζας που αυξάνεται κατά μία μονάδα νομίσματος σε περιουσιακά στοιχεία πολλαπλασιάζεται τουλάχιστον πέντε φορές στον μηχανισμό μετάδοσης.
Η τάση της αγοράς είναι να θεωρείται η ρευστότητα δεδομένη.
Λόγω της νοοτροπίας του φόβου της απώλειας, οι επενδυτές αύξησαν τον κίνδυνο και πρόσθεσαν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια των ετών της νομισματικής επέκτασης.
Σε περιόδους νομισματικής υπερβολής, η πολλαπλή επέκταση και η αύξηση των αποτιμήσεων είναι ο κανόνας.
Δεδομένου ότι μπορούσαμε πάντα να υπολογίζουμε σε αυξανόμενη ρευστότητα, όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων διορθώνονταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η καλύτερη πορεία δράσης ήταν να "αγοράσουμε τη βουτιά" και να διπλασιάσουμε τα κέρδη μας.
Αυτό συνέβαινε επειδή οι κεντρικές τράπεζες θα συνέχιζαν να αυξάνουν τους ισολογισμούς τους και να προσθέτουν ρευστότητα, σώζοντας την αγορά σχεδόν από κάθε κακή επενδυτική απόφαση, και ο πληθωρισμός θα παρέμενε χαμηλός.

Το επικίνδυνο στοίχημα της Fed

Είκοσι χρόνια ενός επικίνδυνου στοιχήματος: νομισματική επέκταση χωρίς πληθωρισμό.
Πώς χειριζόμαστε μια κατάσταση όπου οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τους ισολογισμούς τους;
Μια σύσφιξη κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι ήπια, ακόμη και ήπια.
Για να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το 2020, η Fed θα πρέπει να μειώσει τον ισολογισμό της κατά τόσο πολύ από μόνη της.
Λάβετε υπόψη ότι οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών πρέπει να περιορίσουν τη νομισματική πολιτική κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προστίθενται σε πάνω από 2,50 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του δημόσιου ελλείμματος στις ίδιες χώρες.
Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης είναι δύσκολο να προβλεφθούν, επειδή οι συναλλασσόμενοι για τουλάχιστον δύο γενιές έχουν βιώσει μόνο επεκτατικές πολιτικές, αλλά είναι αναμφίβολα δυσάρεστες.
Η ρευστότητα μειώνεται ήδη στους πιο ριψοκίνδυνους τομείς της οικονομίας, από τις υψηλές αποδόσεις έως τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.
Μέχρι το 2023, όταν θα αρχίσει πραγματικά η σύσφιξη, θα έχει πιθανότατα φτάσει και στα υποτιθέμενα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της το 2023 και πρόσθεσε ότι "μια ύφεση μπορεί να είναι ανεπαρκής για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο".
Αυτό υποδηλώνει ότι το "εργαλείο κατά του κατακερματισμού" που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για να συγκαλύψει τον κίνδυνο στα ομόλογα της περιφέρειας μπορεί να αρχίσει να χάνει τον αντίκτυπό του ως placebo στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, το κόστος των ιδίων κεφαλαίων και το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου αυξάνονται μόλις αρχίσουν να αυξάνονται τα spreads των κρατικών ομολόγων.
Το κεφάλαιο μπορεί μόνο να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί- δεν παραμένει ποτέ σταθερό.
Και αν οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, η καταστροφή κεφαλαίου είναι αναπόφευκτη.
Ο κυρίαρχος ανοδικός ισχυρισμός είναι ότι επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν μάθει από το 2008, δεν θα τολμήσουν να επιτρέψουν στην αγορά να καταρρεύσει.
Αν και είναι μια σωστή ανάλυση, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τους πολλαπλασιαστές της αγοράς.
Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυτοχρηματοδοτούνται, πράγμα που θα κάνουν, είναι τελικά αυτό που μετράει για τις κεντρικές τράπεζες.
Το φαινόμενο του εκτοπισμού των κρατικών δαπανών έναντι της πρόσβασης σε πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα δεν αποτέλεσε ποτέ σημαντική ανησυχία για μια κεντρική τράπεζα.

Πληθωρισμός και ύφεση

Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν επίσης το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ο αυξημένος πληθωρισμός και μια ύφεση που θα μπορούσε να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις στους πολίτες, με αυξανόμενη δυσαρέσκεια και γενικευμένη φτωχοποίηση.
Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των αποτιμήσεων.
Οι ίδιες κεντρικές τράπεζες που υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο του πλούτου πολλαπλασιάζει θετικά, γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της αγνόησης του πληθωρισμού.
Πίσω στη δεκαετία του 1970.
Η "ενεργειακή δικαιολογία" στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό πιθανότατα θα εξατμιστεί, και αυτό θα είναι το βασικό τεστ για τις κεντρικές τράπεζες.
Η "δικαιολογία για την αλυσίδα εφοδιασμού" έχει εξαφανιστεί, η "προσωρινή δικαιολογία" έχει ξεφτίσει και η "ενεργειακή δικαιολογία" έχει χάσει μέρος της αξιοπιστίας της από τον Ιούνιο.
Η μη ελκυστική πραγματικότητα της αύξησης του πυρήνα και του υπερπυρήνα του πληθωρισμού έχει αποκαλυφθεί από την πρόσφατη πτώση των εμπορευμάτων.

Η αποτυχία

Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αποδεχθούν τον πληθωρισμό, διότι αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αποτύχει στην αποστολή τους.
Λίγοι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πώς η ποσοτική σύσφιξη θα επηρεάσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, παρόλο που είναι απαραίτητη.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ποσοτική σύσφιξη, με ελάχιστη μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να συμπιέσει τους πολλαπλασιαστές και τις αποτιμήσεις των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων περισσότερο από ό,τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Δεδομένου ότι η καταστροφή κεφαλαίου φαίνεται να έχει μόλις αρχίσει, το διαχωριστικό αποτέλεσμα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Και η πραγματική οικονομία πάντα επηρεάζεται από την καταστροφή κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης