Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stifel: Η Fed μπορεί να σοκάρει... να φτάσει το 9% το επιτόκιο ή αύξηση 500 μονάδες βάσης

Stifel: Η Fed μπορεί να σοκάρει... να φτάσει το 9% το επιτόκιο ή αύξηση 500 μονάδες βάσης
Η αγορά δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιο μήνυμα από τη Fed να προχωρήσει σε πιο εύκολη πολιτική, με το εύρος στόχου 2% για τον πληθωρισμό να παραμένει ένα μακρινό επίτευγμα"
Σχετικά Άρθρα
Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πόσο ακόμα θα αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 375 μονάδες βάσης (3,75 ποσοστιαίες μονάδες), σε ένα εύρος από 3,75% έως 4%.
Τον Σεπτέμβριο, αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 4,6% περίπου το επόμενο έτος.
Αλλά τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να προχωρήσει περισσότερο από τις προσδοκίες.
Και τώρα οι αναλυτές, έχουν συνασπιστεί γύρω από μια πρόβλεψη του 5%.
Αλλά ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πέραν αυτού.
Χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο κανόνα Taylor για τη νομισματική πολιτική, ο Bullard πρότεινε ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να χρειαστεί να υπερβεί το 5%, έως και το 7%.

Καλό για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, κακό για τα δάνεια

Αυτό θα ήταν καλό για όποιον έχει έναν αποταμιευτικό λογαριασμό ή ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς ή αν σκοπεύει να αγοράσει μεμονωμένα ομόλογα.
Αυτό συμβαίνει επειδή θα ωθούσε τα επιτόκια υψηλότερα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Αλλά είναι κακό αν σκοπεύει κάποιος να πάρει δάνειο, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι θα αποπλήρωνε με υψηλότερα επιτόκια.
Όσον αφορά τον κανόνα του Taylor, αυτός ορίζει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πρέπει να καθοδηγείται από δύο παράγοντες: τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του στοχευόμενου πληθωρισμού και εκείνη μεταξύ της πραγματικής και της στοχευόμενης αύξησης του ΑΕΠ.
Η Fed έχει στόχο 2% για τον πληθωρισμό.
Αλλά ο αγαπημένος της Fed δείκτης πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σημείωσε άλμα 6,2% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο.
"Μέχρι στιγμής, η αλλαγή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει μόνο περιορισμένες επιπτώσεις στον παρατηρούμενο πληθωρισμό", δήλωσε ο Bullard.
Ο αριθμός του Σεπτεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο και μειώθηκε ελάχιστα από το 6,4% του Ιουλίου, αν και μειώθηκε πιο σημαντικά από το 7% του Ιουνίου.
"Για να επιτευχθεί ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω", είπε.

Τα ομοσπονδιακά κεφάλαια θα μπορούσαν να φτάσουν το 9%

Η Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας κινητών αξιών Stifel, λέει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί πέραν του 7%.
"Ενώ ο υπολογισμός του Bullard φαίνεται λογικός στο κάτω όριο, ακόμη και στο 7%, το άνω όριο μπορεί να υποτιμά το υψηλό που απαιτείται για τα επιτόκια, δεδομένης της πιθανότητας για πιο επιθετικές παραδοχές", δήλωσε η ίδια
Οι περίπλοκοι υπολογισμοί που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη υποδεικνύουν "μια πιθανή ανάγκη" για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να ανέλθει στο 8% έως 9%, δήλωσε η Piegza.
"Η πρόσφατη βελτίωση των πληθωριστικών πιέσεων που υποχωρούν από τα επίπεδα αιχμής έχει φαινομενικά... τυφλώσει πολλούς επενδυτές θεωρώντας ότι η Fed δεν θα συνεχίσει επιθετικά την πορεία προς υψηλότερα επιτόκια", είπε.
Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 7,7% στους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο αντιπροσωπεύει βελτίωση από την άνοδο κατά 8,2% έως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Piegza. 
Σύμφωνα με την ίδια, η αγορά δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιο μήνυμα από τη Fed να προχωρήσει σε πιο εύκολη πολιτική, με το εύρος στόχου 2% για τον πληθωρισμό να παραμένει ένα μακρινό επίτευγμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης