Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: «Έκρηξη» τιμών στο πετρέλαιο αν υπάρξει πλαφόν από την ΕΕ – Αύξηση 20%, στα 95 δολ. ανά βαρέλι

Commerzbank: «Έκρηξη» τιμών στο πετρέλαιο αν υπάρξει πλαφόν από την ΕΕ – Αύξηση 20%, στα 95 δολ. ανά βαρέλι
Το πλαφόν θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή στο πετρέλαιο Brent τις επόμενες εβδομάδες.

«Έκρηξη» τιμών στο πετρέλαιο λόγω της πιθανής επιβολής ανώτατου ορίου τιμής από την ΕΕ, έως και +20%, βλέπει η γερμανική Commerzbank.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική τράπεζα, λόγω του εμπάργκο της ΕΕ και των διαβουλεύσεων για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό, η εκεί παραγωγή είναι πιθανό να περιοριστεί σημαντικά.
Ένα τέτοιο γεγονός, αναμφίβολα, θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή στο πετρέλαιο Brent τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα, στις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η ΕΕ τον Οκτώβριο εισήγε, σε ημερήσια βάση, 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως, ποσότητα η οποία αντιστοιχούσε σε λίγο λιγότερο από το 15% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου.
1_579.JPG
Αυτά πρέπει τώρα να αντικατασταθούν από νέους προμηθευτές.
Από τις 5 Φεβρουαρίου 2023, το εμπάργκο θα ισχύει και για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, εκ των οποίων η ΕΕ εισήγε πρόσφατα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως – συμπεριλαμβανομένων 600 χιλιάδων βαρελιών ντίζελ.
Η αντικατάσταση αυτών των προμηθειών δεν θα είναι εύκολη.
Για παράδειγμα, ο ΟΠΕΚ+ μόλις μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου του και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πολύ υποτονική.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εξαγάγουν σημαντικές ποσότητες ντίζελ στην Ευρώπη λόγω των πολύ χαμηλών εγχώριων αποθεμάτων.
Με το πλαφόν στο ρωσικό αργό να τίθεται σε ισχύ ταυτόχρονα με το εμπάργκο πετρελαίου, το πετρέλαιο που δεν επιθυμεί πλέον η ΕΕ είναι πιθανό να εκτραπεί μόνο εν μέρει σε άλλους αγοραστές.
Το ανώτατο όριο απαγορεύει στους ευρωπαίους brokers ασφάλισης και άλλους παρόχους υπηρεσιών να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες εάν η τιμή του φορτίου είναι υψηλότερη από το ανώτατο όριο.
Αυτό, σύμφωνα με τα σχέδια της G7, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 65-70 δολάρια ανά βαρέλι, ελαφρώς πάνω από την τρέχουσα τιμή του ρωσικού Urals.
2_434.JPG
Η Ρωσία έχει απειλήσει να μην προμηθεύσει πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών. Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να παρακρατήσει την προσφορά εάν η τιμή των Urals παραμείνει πολύ κάτω από τα 70 δολάρια λόγω του ανώτατου ορίου τιμών.
Ως αποτέλεσμα, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο.
H IEA εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 θα παράγονται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό θα ήταν περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σύγκριση με σήμερα.
Ως εκ τούτου, η κατάσταση προσφοράς στην αγορά θα επιδεινωθεί σημαντικά, γι' αυτό αναμένουμε ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα αυξηθεί ξανά στα 95 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης