Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνεται σε AA το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό παραμένει το outlook

Scope: Επιβεβαιώνεται σε AA το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Scope Ratings

Σε «ΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου η Scope Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, η δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία, η χρηματοδοτική ευελιξία και το ισχυρό προφίλ χρέους υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις. Σε αντίθετο κλίμα, η πιο αδύναμη δημοσιονομική και οικονομική προοπτική, μια αδύναμη εξωτερική θέση και οι αβεβαιότητες μετά το Brexit, αποτελούν προκλήσεις.
Ειδικότερα, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά: i) ισχυρούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών πλαισίων χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οικονομικής και νομισματικής διακυβέρνησης· ii) μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, η οποία έχει αποδειχθεί ανθεκτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19· και iii) εύρωστο προφίλ χρέους με μεγάλες μέσες λήξεις και ισχυρή πρόσβαση στην αγορά.
Οι προκλήσεις αξιολόγησης περιλαμβάνουν: i) τις εξασθενημένες δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας· ii) αδύναμη εξωτερική θέση με επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και iii) τις παρατεταμένες αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ μετά το Brexit.
Οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να επιδεινωθούν καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Μετά από μία ισχυρή ανάπτυξη το 2022, της τάξεως του 4,4%, αναμένεται η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023 και θα ανακάμψει σταδιακά προς το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό της δυναμικό -περίπου 1,5%.
Σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR), το χρέος προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, στο ρεκόρ του 97,6% το 2025-2026 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 97,3% το 2027-2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης