Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αγορές και οικονομίες κινδυνεύουν από καταιγίδα αβέβαιου μεγέθους - Τι δείχνουν οι ναυλαγορές ξηρού φορτίου

tags :
Goldman Sachs: Αγορές και οικονομίες κινδυνεύουν από καταιγίδα αβέβαιου μεγέθους - Τι δείχνουν οι ναυλαγορές ξηρού φορτίου
Να προσέξουν οι επενδυτές παγκοσμίως ενόψει των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης...
Παγκόσμια ανησυχία έχουν αρχίσει να προκαλούν εκ νέου σε οικονομίες και αγορές, μετά την περίοδο της πανδημίας Covid 19, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο αποτύπωνε το γεγονός πως η κλίμακα συμφόρησης, σε επίπεδο εβδομάδας, μειώθηκε στο “3” από “4” καθώς το απόλυτο επίπεδο του δείκτη συμφόρησης κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα (-21% w/w) – τώρα βρισκόμαστε 19% κάτω από το “4” και 20% πάνω από το “2”.

“Ο αριθμός των φορτηγών πλοίων που αναμένουν να πιάσουν λιμάνι και να ξεφορτώσουν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ μειώθηκε στο μισό (5 πλοία έναντι 10 την τελευταία εβδομάδα), ενώ παράλληλα οι εκκρεμότητες στην Ανατολική Ακτή μειώθηκαν σημαντικά (42 πλοία έναντι 52 την περασμένη εβδομάδα).
Η συνδυασμένη μείωση των εκκρεμοτήτων ήταν ~24% σε εβδομαδιαία» έγραψε ο αναλυτής της Goldman, Jordan Alliger.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σύννεφα οικονομικής καταιγίδας μαζεύονται παγκοσμίως, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες να προειδοποιούν για διολίσθηση του παγκόσμιου εμπορίου.
Η αμερικανική ναυτιλιακή FedEx και ο δανικός ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller-Maersk A/S έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σημάδια μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Η FedEx έχει «παρκάρει» αεροπλάνα ενώ η Maersk ακύρωσε πλόες.
Τον Μάιο, λέει η Goldman Sachs, προειδοποιήσαμε ότι πλησίαζε η αντιστροφή του φαινομένου “έλλειψη των πάντων”, καθώς τα αποθέματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη (ως αποτέλεσμα των υπερβολικών παραγγελιών από την εποχή της Covid λόγω της συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού).
Αυτή η υπερβολή έπληξε την ήδη παραπαίουσα οικονομία, με αποτέλεσμα οι τιμές των αγαθών να υποχωρήσουν πρόσκαιρα, καθώς οι εταιρείες αναγκάζονταν να ρευστοποιήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα τους.
Τώρα, πάλι, οι εταιρείες σε κάθε τομέα είναι «φουσκωμένες» με αποθέματα.
Αυτό φαίνεται στον δείκτη αποθεμάτων προς πωλήσεις, που είναι σε υψηλά πολλών δεκαετιών, αναγκάζοντας τους εισαγωγείς να μειώσουν τις αποστολές από προμηθευτές στο εξωτερικό.

Οι Aμερικανοί εισαγωγείς απέσυραν τις αποστολές από την Ασία, με αποτέλεσμα οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων να υποχωρήσουν πολύ.

Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs στα αποτελέσματα τριμήνου επεσήμανε ότι οι αναφορές για διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας στα calls μεταξύ των ομάδων διαχείρισης και των αναλυτών «βυθίζονται».
Όσον αφορά τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Δυτικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων του Λος Άντζελες, του Λονγκ Μπιτς και του Όκλαντ, τα εισερχόμενα εμπορευματοκιβώτια σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο πέφτουν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια.

«Τα συνολικά εισερχόμενα εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια του Λος Άντζελες, του Λονγκ Μπιτς και του Όκλαντ κυμάνθηκαν στο -23% τον Οκτώβριο έναντι -17% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση.
Σημειώστε ότι η πτώση -7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο ήταν πολύ χαμηλότερη από το +0,8% κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, υποδεικνύοντας βραδύτερη από την εποχή αύξηση των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στη Δυτική Ακτή», έγραψε ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφορά μειώνονται και σύντομα θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα που θα έδινε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα το δικαίωμα να πιστέψει ότι κερδίζει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού, καθώς οι πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών συνθλίβουν την καμπύλη ζήτησης.

Οι αγορές εμπορευμάτων είναι ένας αξιόπιστος κορυφαίος οικονομικός δείκτης και μπορεί μόνο να υποδηλώνει προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία, καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης