Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ράλι στις αγορές δια χειρός Powell… αλλά πόσο θα κρατήσει; - Λίγο, λένε οι αναλυτές

Ράλι στις αγορές δια χειρός Powell… αλλά πόσο θα κρατήσει; - Λίγο, λένε οι αναλυτές

Οι πιθανότητες είναι ότι θα υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος και αυτό θα πιέσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές

Σχετικά Άρθρα
Η επιβεβαίωση των προσδοκιών από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ότι η Federal Reserve πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πυροδότησε ένα ισχυρό ράλι ανόδου των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων.

Αλλά ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι μια διαφαινόμενη ύφεση θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη και στις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Αν και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed φέτος, η δυναμική ήταν με το μέρος των ταύρων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο S&P 500 έχει αυξηθεί σχεδόν 14% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έχουν υποχωρήσει περίπου στο 3,6%, από το υψηλό 15ετίας του 4,3% νωρίτερα φέτος.

Ο ρόλος της Fed

Η άμεση αντίδραση στην ομιλία του Powell στις 30 Νοεμβρίου 2022 ανέδειξε την πρόσφατη αισιόδοξη διάθεση των επενδυτών.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 3% αφού ο Powell δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της ήδη από τον Δεκέμβριο, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το πόσο υψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια, καθώς η κεντρική τράπεζα μάχεται το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η εβδομαδιαία άνοδος των μετοχών και των ομολόγων είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει, μια μοίρα που έχει στιγματίσει κι άλλες ανακάμψεις φέτος.
Άλλωστε, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 14,4% από την αρχή του έτους.

Τι θα σταματήσει το ράλι

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι προσεχείς ανακοινώσεις για την απασχόληση και τον πληθωρισμό -που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 2 και 13 Δεκεμβρίου αντίστοιχα- θα μπορούσαν να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια, εάν δεν καταφέρουν να δείξουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα φέτος έχουν περιορίσει επαρκώς την οικονομία.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Επίσης, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street προβλέπουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα επιφέρει ύφεση το επόμενο έτος.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού Δημοσίου -ένα σήμα που έχει προηγηθεί προηγούμενων υφέσεων- έχει δώσει το σήμα.
Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν πρόσφατα τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων με τη μεγαλύτερη διαφορά από την εποχή της φούσκας dot com.
"Η άποψή μας είναι ότι δεν πρόκειται για ένα διαρκές ράλι", δήλωσε ο Jake Jolly, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της BNY Mellon.
"Οι πιθανότητες είναι ότι θα υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος και αυτό θα πιέσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές".

Θετικές προσδοκίες

Οι αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου την Τετάρτη οφειλόταν στις "προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί πριν από τις δηλώσεις του Powell, στη διαβεβαίωση για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης και στην απουσία σαφούς κλιμάκωσης του μηνύματος που δόθηκε στη συνεδρίαση της FOMC στις αρχές Νοεμβρίου".
Το συμπέρασμά τους: Ο Powell μετατοπίζει την εστίασή του στον πληθωρισμό των υπηρεσιών που δεν αφορούν τη στέγαση, ο οποίος θα είναι πιο δύσκολο να επιβραδυνθεί, "δεδομένων των ακόμη πολύ σφιχτών αγορών εργασίας".
Έτσι, ο Powell σημείωσε ότι τα βασικά μέτρα τιμών για τις υπηρεσίες παραμένουν υψηλά.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1,7 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο.
"Ο Powell φάνηκε να εκφράζει ότι είναι βέβαιοι ότι τα φρένα λειτουργούν", δήλωσε ο Jake Schumeier, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Harbor Capital Advisors, αναφερόμενος στην αύξηση της Fed κατά 75 μονάδες βάσης με στόχο την επιβράδυνση της οικονομίας.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, "η αγορά φαίνεται τοποθετημένη για επιβράδυνση, οπότε αυτό θα περιορίσει την άνοδο μόλις ξεπεράσουμε τις εποχικές τάσεις στο τέλος του έτους", είπε.

Έρχεται η ύφεση

Μεταξύ των τραπεζών που προβλέπουν ύφεση είναι η Bank of America, οι αναλυτές της οποίας βλέπουν έναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο S&P 500, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν το "σοκ της ύφεσης".
Το επενδυτικό ινστιτούτο BlackRock δήλωσε ότι ενώ η ύφεση είναι πιθανή, "οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη ζημιά που έρχεται".
Είναι επίσης υποεπενδεδυμένοι στα κρατικά ομόλογα μακράς διάρκειας, στοιχηματίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να σταματήσουν να μειώνουν τα επιτόκια σε μια ύφεση, αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.
Ο βαθμός στον οποίο οι οικονομικές ανησυχίες επηρεάζουν το βραχυπρόθεσμο ανοδικό κλίμα της αγοράς μένει να φανεί.
Ο S&P 500 διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών του για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια κίνηση που ορισμένοι επενδυτές που παρακολουθούν τα διαγράμματα θεωρούν ως ένδειξη βραχυπρόθεσμης δύναμης των μετοχών.
Στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης, οι συναλλασσόμενοι φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με το να μην χάσουν περισσότερα κέρδη στις μετοχές παρά να προφυλαχθούν από μελλοντικές μειώσεις.
Ο κινητός μέσος όρος ενός μηνός των ημερήσιων συναλλαγών σε πτωτικά συμβόλαια πώλησης έναντι ανοδικών κλήσεων στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη S&P 500 που παρακολουθεί τον δείκτη SPDR S&P 500 ETF Trust βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trade Alert.
"Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης από τον τελευταίο αριθμό πληθωρισμού ήταν υψηλότερος", δήλωσε ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute.
"Υπάρχει δυναμική προς τα πάνω σε ισχύ μέχρι κάτι να την σταματήσει άμεσα", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης