Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιδεινώνονται οι πιστωτικές συνθήκες για τα ευρωπαϊκά κράτη – Έρχονται υποβαθμίσεις

Fitch: Επιδεινώνονται οι πιστωτικές συνθήκες για τα ευρωπαϊκά κράτη – Έρχονται υποβαθμίσεις
Υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών «βλέπει» η Fitch

Οι πιστωτικές συνθήκες για τα δυτικά ευρωπαϊκά κράτη θα επιδεινωθούν το 2023, εκτιμά η Fitch Ratings -αξιολογεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «ΒΒ» και θετικό outlook.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η επιδείνωση αντανακλά την υψηλή έκθεση των κρατών στην απότομη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και το ενεργειακό σοκ, που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα.
Τα δημόσια οικονομικά στις περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είχαν καλύτερες επιδόσεις το 2022 λόγω της εξαιρετικής αύξησης των εσόδων, με την ισχυρότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ να συμβάλλει σε υψηλότερα έσοδα για πολλά κράτη. Αυτό διευκόλυνε τις δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022. Το χτύπημα στην ανάπτυξη θα αποτρέψει την επανάληψη αυτής της ισχυρής απόδοσης εσόδων το 2023, υπογραμμίζεται.
Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές είναι ευαίσθητες στις τιμές του φυσικού αερίου και τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα μειώσουν την υποστήριξη προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εάν και όταν πέσουν οι τιμές χονδρικής. Αντίθετα, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες της Fitch, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος.
Παράλληλα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της περιοχής επιταχύνουν την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σε αντίθεση με τον ρόλο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην πανδημία Covid-19, οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν υποστηρίζουν πλέον τη δημοσιονομική χαλάρωση για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από οικονομικούς κλυδωνισμούς.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης