Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Η Ελλάδα ξεχωρίζει, η ιδιαιτερότητα του χρηματιστηρίου...αλλά προσοχή ακριβές οι μετοχές

Jefferies: Η Ελλάδα ξεχωρίζει, η ιδιαιτερότητα του χρηματιστηρίου...αλλά προσοχή ακριβές οι μετοχές
Μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη το 2022 να επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023, αλλά η Jefferies παραμένει αισιόδοξη
Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, αναφέρει η Jefferies, σχολιάζοντας τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινήθηκε ο τουρισμός, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών.
Και μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη το 2022 να επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023, αλλά η Jefferies παραμένει αισιόδοξη.
Κόντρα μάλιστα και στην αύξηση των ανισορροπιών, όπως ο υψηλός πληθωρισμός (12%) και η αυξημένη χρήση του TARGET 2.

Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία "άνοιξε" καθυστερημένα στον τουρισμό.
Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή αύξηση των κερδών για το 2023.
Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτέμβριος, 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή να είναι σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγ., 75,9%).
Ωστόσο, ο δείκτης PMI μεταποίησης (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επικείμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση.
Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών.
Αλλά η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες η οποία έχει πράγματι προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζει η Jefferies.
Η τελευταία επισκόπηση του ΔΝΤ (Ιούνιος) τόνισε ότι "οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μεταχρηματοδοτική αξιολόγηση".
Πράγματι, το ΔΝΤ "επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις για την για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας".
1_599.JPG

Πληθωρισμός

Ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει μετακινηθεί στρεβλά σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί.
Αν και οι οικονομικές προβλέψεις του 2022 έχουν υποχωρήσει (3,2%), η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου.
Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Κοιτάζοντας μπροστά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αλλά η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με "καθαρή" ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Ελλάδα ήταν υπέρμαχος της θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για τη μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται να ανέλθει σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ.

Bullish η στάση

Ενώ υπάρχει καταιγισμός θετικών αναθεωρήσεων κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα.
Εξίσου, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι.
Παρόλα αυτά, η Jefferies διατηρεί την αξιολόγηση "Bullish" για την Ελλάδα.
2_451.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης