Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Navigator Principal: Ανώτατο όριο στο πετρέλαιο στα 60 δολ.;... Ας ετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι για τα 150 δολ.

Navigator Principal: Ανώτατο όριο στο πετρέλαιο στα 60 δολ.;... Ας ετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι για τα 150 δολ.
Η Navigator Principal Investors προβλέπει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι λόγω του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού αργού
Το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ στο ρωσικό αργό μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα της τιμής του Brent, στα 150 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Navigator Principal Investors, Kyle Shostak.
«Η τιμή του πετρελαίου Brent μπορεί να εκτιναχθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι, αλλά το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής του, μπορεί να ωθήσει την τιμή ακόμη υψηλότερα, στα 150 δολάρια το βαρέλι», είπε, προειδοποιώντας ότι «σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Η Navigator Principal Investors δεν αναμένει ότι το ανώτατο όριο τιμών "θα επηρεάσει άμεσα τα έσοδα της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα", καθώς η Ρωσία έχει αρκετές δυνατότητες να πουλήσει το πετρέλαιο της.
"Το ανώτατο όριο τιμής δεν καλύπτει τη χερσαία μεταπώληση πετρελαίου σε ξένη δικαιοδοσία.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου - η Ινδία και η Τουρκία - χρησιμοποιούν ήδη τις υπηρεσίες τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να διερευνά αυτή τη δυνατότητα και θα πιθανότατα θα καταφύγει στις δικές της ασφαλιστικές εταιρείες», εξήγησε ο Shostak.

Οι ενέργειες της Ρωσίας

Επιπλέον, η Ρωσία αγοράζει πλοία για τη μεταφορά πετρελαίου σε μια κίνηση να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό στην Ανατολή, σημείωσε.
«Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συγκεντρώνει έναν στόλο από δικά της τάνκερ, αν και όχι καινούργια, αλλά αρκετά ικανά να αντεπεξέλθουν στο έργο του εφοδιασμού της Ανατολής πολύ βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο ειδικός.
"Οι νέες παραδόσεις από τη Ρωσία θα αντισταθμίσουν την έλλειψη εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι Ασιάτες καταναλωτές λόγω του γεγονότος ότι το πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή και από την Αφρική θα κατευθύνεται τώρα στην Ευρώπη.
Θεωρητικά, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο της Ρωσίας, αν και δύσκολα θα αντιπαρατεθεί στη Ρωσία, τον εταίρο της στην παγκόσμια συμφωνία τιμών», επεσήμανε.
Οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι στο θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, από τις 5 Φεβρουαρίου 2023, θα τεθούν σε ισχύ τα όρια τιμών για τα προϊόντα πετρελαίου και οι παράμετροί τους θα οριστούν αργότερα.
Η απόφαση για το εμπάργκο της ρωσικής προμήθειας πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ παρέμεινε σε ισχύ και τέθηκε επίσης σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις προμήθειες καυσίμων μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η Ρωσία «ετοιμάζει απάντηση»

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες για τηn ανακοίνωση του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία.
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, ανέφερε το RIA.
«Ξεκινώντας από φέτος, η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν

Το πλαφόν της G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης