Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ταύρος» η Morgan Stanley για την Ελλάδα – Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές Eurobank και Πειραιώς

«Ταύρος» η Morgan Stanley για την Ελλάδα – Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές Eurobank και Πειραιώς
Η Morgan Stanley αναμένει αύξηση των δανείων που υποστηρίζονται από ταμεία RRF κατά μέσο όρο ~5%...
Σχετικά Άρθρα
Η ανάκαμψη στον ελληνικό μακροοικονομικό τομέα συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να «βλέπουν» μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η προτίμηση της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας οφείλεται στα εξής:
1) στη χαμηλότερη έκθεση στον κίνδυνο επιβράδυνσης στην Ευρώπη.

2) στην υποστηρικτική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πιστωτική επέκταση, με γνώμονα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Επιπλέον, η επέκταση των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να γνωρίσει περαιτέρω επέκταση λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων εκ μερους της ΕΚΤ (2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω ασθενέστερων κινδύνων για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.
Το 2023, η Morgan Stanley αναμένει αύξηση των δανείων που υποστηρίζονται από ταμεία RRF κατά μέσο όρο ~5%, επέκταση κατά ~30 μ.β. των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης στοιχείων ενεργητικού μετά από αυξήσεις της ΕΚΤ και κόστος κινδύνου που να αντανακλά τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (από 82 μ.β. το 2022 σε 92 μ.β. το 2023).

Η Eurobank Ergasias ηγείται στον κλάδο σε ό,τι αφορά τις ενέργειες εξυγίανσης έναντι των ανταγωνιστριών τραπεζών στην Ελλάδα, με δείκτη NPE 5,6% το γ’ τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Eurobank θα είναι βασικός δικαιούχος της ιστορίας ανάκαμψης στην Ελλάδα, με πιστωτική επέκταση ~5% το 2024.
Επίσης, εκτιμάται δείκτης ROTE ~10,8% το 2024 έναντι 8,2% το 2021.
Η Eurobank έχει ισχυρό ισολογισμό με δείκτη κεφαλαίων CAR 17,2% το γ’ τρίμηνο φέτος ενώ αναμένεται πως το 2023 ότι θα είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα επαναφέρει τα μερίσματα.
H σύσταση είναι overweight.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει ισχυρή πρόοδο και βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της.
Ειδικότερα:
α) Tα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατέγραψαν θετική πορεία το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με +8% διαδοχική αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2022 και πρόκειται να αυξηθούν με τη βοήθεια της ΕΚΤ και τις αυξήσεις των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα,
β) H επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 2,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, με θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων το οικονομικό έτος 2023,
γ) H εισροή εσόδων από αμοιβές και προμήθειες είναι ισχυρή (+20% σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2022),
δ) Οι δείκτες NPE είναι μονοψήφιοι, στο 8,7% στο 9μηνο του 2022,
ε) Ο κεφαλαιακός δείκτης κεφαλαίων CET1 έχει βελτιωθεί στο 10,4% στο γ’ τρίμηνο και θα αγγίξει το 11% μέχρι το τέλος του έτους
και στ) η αποτίμηση της μετοχής της τράπεζας παραμένει ελκυστική, στο 0,3x mε όρους P/BV το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα δίνει σύσταση overweight.
1_602.JPG
2_454.JPG
5_173.JPG
6_131.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης