Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε BBB η Κύπρος, σταθερό το outlook

Scope: Αναβαθμίζεται σε BBB η Κύπρος, σταθερό το outlook
Αναβαθμίζεται η Κύπρος από τη Scope
Σε «ΒΒΒ» (από «ΒΒΒ-») αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές (από θετικές) τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης που υποστηρίζονται από υγιή δυναμική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Επίσης, κάνει λόγο για πολύ ευνοϊκή δομή χρέους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ανάπτυξη, τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις με επιστροφή στα πλεονάσματα ήδη μέχρι το τέλος του 2022, και δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία.
Η Scope υπογραμμίζει στην έκθεσή της την περαιτέρω βελτίωση των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της υγιούς κεφαλαιοποίησης και της ρευστότητας.
Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από: i) μια μικρή, ανοιχτή και εξαρτημένη οικονομία. ii) τις παρατεινόμενες, αν και βελτιωμένες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, όπως αντικατοπτρίζονται από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. iii) την υψηλή ευαισθησία σε κραδασμούς λόγω μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών, που αντανακλώνται σε υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με αδύναμη εξωτερική θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης