Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ η αξιολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας, αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ η αξιολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας, αρνητικό το outlook
Οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν μια υψηλού εισοδήματος, μεγάλη, διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομία
Σε AA διατήρησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Mεγάλης Βρετανίας η Fitch Ratings στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καθώς και αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν μια υψηλού εισοδήματος, μεγάλη, διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομία, ένα αξιόπιστο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής, μεγάλες κεφαλαιαγορές και το καθεστώς του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος της στερλίνας, που παρέχει άφθονη χρηματοδοτική ευελιξία.
Αυτά τα πλεονεκτήματα τίθενται έναντι του υψηλού δημόσιου και εξωτερικού χρέους και της παραμένουσας αβεβαιότητας σχετικά με την τελική μορφή της οικονομικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν το αυξανόμενο δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου και σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που προέρχονται από τις ασθενέστερες μακροοικονομικές προοπτικές, κυρίως λόγω του σοβαρού ενεργειακού σοκ.
Η Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (ημερολογιακό έτος) θα παραμείνει υψηλό, στο 6,6% του ΑΕΠ το 2022 και στο 6,9% το 2023, πριν υποχωρήσει στο 5,1% το 2024, παραμένοντας σταθερά πάνω από τα προβλεπόμενα μέσα ελλείμματα του 2,4% για η διάμεσος «AA».
Ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου παρέχει στήριξη για την οικονομία βραχυπρόθεσμα, περιορίζοντας προσωρινά το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρόσθετες δαπάνες για ευάλωτες ομάδες και βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτή η στήριξη χρηματοδοτείται εν μέρει από την αυξημένη φορολογία των παραγωγών ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση έχει πλέον επεκτείνει έως το 2028.
Η Fitch προβλέπει πως το χρέος θα αυξηθεί στο 107% του ΑΕΠ έως το 2024 και θα σταθεροποιηθεί χονδρικά σε αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Αν και η μακρά μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους (14,8 έτη το 3ο τρίμηνο του 22ου έτους για χρυσούς και γραμμάτια, ονομαστικές αξίες) μετριάζει κάπως τον άμεσο αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, οι πληρωμές τόκων θα παραμείνουν υψηλές, στο 8,7% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης σε σύγκριση με 2,3% για τους ομοτίμους «ΑΑ» το 2024, λόγω πληρωμών για χρυσούς βραχίονες που συνδέονται με δείκτη (25% του δημόσιου χρέους), υψηλότερου χρέους, πληρωμών που σχετίζονται με αποθεματικά της.
Η πρόβλεψή της FItch για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2024 είναι 2,8%.
Η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα επηρεάσουν την προσιτότητα των δανειοληπτών και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης