Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Επιχείρηση βαριοπούλα από τις κεντρικές τράπεζες – Μακριά από μετοχές και ομόλογα, έρχεται πρωτοφανής ύφεση

BlackRock: Επιχείρηση βαριοπούλα από τις κεντρικές τράπεζες – Μακριά από μετοχές και ομόλογα, έρχεται πρωτοφανής ύφεση
Οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του 2023 επειδή εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει προς διάσωση όταν χτυπήσει η ύφεση – το παλιό playbook.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα διστάσουν να βυθίσουν την οικονομία και τις αγορές σε πρωτόγνωρα υφεσιακά επίπεδα και για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από μετοχές και ομόλογα, υποστηρίζει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά του ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock.
Ειδικότερα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ξανά αυτή την εβδομάδα:
Μείωση του πληθωρισμού σημαίνει συντριβή της ζήτησης και… ύφεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, παρά το ότι η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει καθώς η αγορά αναμένει περικοπές επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την καμπύλη αποδόσεων να αντιστρέφεται έτι περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό αντικατοπτρίζει, εσφαλμένα, την ελπίδα για επιστροφή στο παλιό playbook περί ύφεσης… και την επιμονή στα ομόλογα και σύσταση underweight για τις μετοχές.
«Οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του 2023 επειδή εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει προς διάσωση όταν χτυπήσει η ύφεση – το παλιό playbook.
Αυτή η άποψη έχει κάνει τις καμπύλες αποδόσεων των ΗΠΑ πιο ανεστραμμένες από ποτέ, με τις αποδόσεις των 5ετών ομολόγων να υποχωρούν περισσότερο από τις αποδόσεις 2ετών και 10ετών.
Αυτό ενισχύει τις μετοχές…
Ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει μακριά από τον στόχο του 2%.
Βλέπουμε, λοιπόν, τις κεντρικές τράπεζες να ζουν με επίμονα πληθωρισμό πάνω από τον στόχο – και δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι αγορές» αναφέρει η BlackRock.

Υφέσεις…

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, έρχονται υφέσεις…
Οι αυξήσεις της Fed προκάλεσαν πτώση στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι επιχειρήσεις περιόρισαν τα επενδυτικά σχέδιά τους.
Το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό 17 ετών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η BlackRock, οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους το επόμενο έτος.
«Στην Ευρώπη, βλέπουμε τα υψηλότερα επιτόκια να εντείνουν τον οικονομικό πόνο από το ενεργειακό σοκ.
O πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά, εκτιμά ο επενδυτικός κολοσσός, καθώς οι τιμές στην Ενέργεια τείνουν να σταθεροποιηθούν…
Ωστόσο, το φρένο στην ακρίβεια θα έχει ως αποτέλεσμα βαθύτερη ύφεση.
«Πιστεύουμε ότι η Fed θα πρέπει να κλείσει σύντομα το χάσμα μεταξύ του πού λειτουργεί η οικονομία και του πού μπορεί να λειτουργήσει άνετα, δεδομένων αυτών των περιορισμών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αντιστρέφουν την πορεία τους μειώνοντας τα επιτόκια
Δεν θα υπάρξουν διασώσεις, μόνο υφέσεις.
Βέβαια, το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της αγοράς και των προθέσεων της Fed θα αρχίσει να κλείνει με την πάροδο του χρόνου».

Συμπέρασμα: Τα ομόλογα δεν θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, ενώ δίνουμε σύσταση underweight για τις μετοχές.
Πιθανή νέα άνοδος στα χρηματιστήρια ς κάποια στιγμή το 2023, καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης