Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, παρόλο που η θεραπεία δεν αποδίδει - Η δόση θα καταβληθεί ακόμη κι αν η χώρα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Μείωση επιτοκίων, επαναγορά χρέους οι βραχύβιες λύσεις - Αναπόφευκτο ένα νέο haircut στο μέλλον

UBS: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, παρόλο που η θεραπεία δεν αποδίδει - Η δόση θα καταβληθεί ακόμη κι αν η χώρα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Μείωση επιτοκίων, επαναγορά χρέους οι βραχύβιες λύσεις - Αναπόφευκτο ένα νέο haircut στο μέλλον
Ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, παρά το γεγονός πως η θεραπεία που ακολουθούν οι δανειστές της δεν επιλύει τα προβλήματα της χώρας, στέλνει μέσω της τελευταίας 20σέλιδης έκθεσής με τίτλο "Greece, the troika and the art of can-kicking", η UBS.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση, την οποία παρουσιάζει διεξοδικά το www.bankingnews.gr, oι δανειστές της Ελλάδας δεν θα αφήσουν τη χώρα στο έλεός της, γι' αυτό και πολύ σύντομα θα χρειαστεί να παράσχουν σε αυτήν περισσότερο χρόνο.
Το να της παράσχουν περισσότερο χρόνο κρίνεται επιβεβλημένο, ωστόσο το να παράσχουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια συνιστά ένα βάρος που κανείς δεν θέλει να επωμιστεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στις κυβερνήσεις των χωρών του ισχυρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Κατά τη UBS, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 στη Γερμανία, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας θα είναι μια πλήρως αδιαφανής και αποσπασματική δράση για κάλυψη των επικείμενων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, θα περιλαμβάνει πιθανότατα:
- μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας,
- περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων,
- καθυστερημένες αποπληρωμές χρέους στο ΔΝΤ,
- κάποιας μορφής επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Ο οίκος εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά βιώσιμο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η UBS, εκτιμά πως η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει λάβει.
Μακροπρόθεσμα, ο οίκος προβλέπει πως μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ - OSI) κρίνεται αναπόφευκτη.
Όπως πολύ παραστατικά περιγράφει η UBS, η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με μια απόφαση... της τελευταίας στιγμής. Τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 7/11, ενώ σειρά έχει η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, την Κυριακή. Οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
"Σε περίπτωση που η δόση δεν καταβληθεί, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς κεφάλαια μέσα στο μήνα", σχολιάζει ο οίκος, ωστόσο επαναλαμβάνει την άποψη πως η δόση τελικώς θα εκταμιευθεί.
Για τη UBS θέμα μείζονος σημασίας αφορά το γεγονός πως χωρίς αμφιβολία το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, εξέλιξη ωστόσο που προϋποθέτει περισσότερα κεφάλαια.
"Παραμένουμε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", προειδοποιεί ο οίκος.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει δεσμεύσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και η δόση θα εκταμιευθεί. Το ελληνικό πρόβλημα θα φύγει από το προσκήνιο, αλλά πολύ σύντομα, ήτοι στις αρχές του 2013, θα επιστρέψει...", διαμηνύει ο οίκος, απευθυνόμενος προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Η UBS αναμένει πως και το ΔΝΤ θα συνεισφέρει το μερίδιό του στην καταβολή της επόμενης δόσης, παρά το γεγονός πως δεν έχει ακόμη επιλυθεί το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βασική προϋπόθεση για το ταμείο, ώστε να παράσχει χρηματοδότηση.
Το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται εκτός στόχων, αυτό είναι δεδομένο, επαναλαμβάνει η UBS και εξηγεί: Παρά τη μεγάλη αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα την περασμένη άνοιξη, το ελληνικό χρέος προβλέπεται πως θα εκτιναχθεί στο 179% του ΑΕΠ το 2013 και στο 189% του ΑΕΠ το 2014, αντίστοιχα.
"Είναι πέρα για πέρα πασιφανές πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από το να επιτύχει το στόχο για παραγωγή πλεονάσματος 1,1% το 2013, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί", σχολιάζει στη συνέχεια η UBS.
Κληθείς ο οίκος να σχολιάσει τα νέα, επώδυνα μέτρα που ψηφίστηκαν στην ελληνική Βουλή, τα οποία προβλέπουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προειδοποιεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για το αδιέξοδο στο οποίο μπορούν να οδηγήσουν την κυβέρνηση.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του οι αναλυτές του οίκου κάνουν ειδική μνεία στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, εστιάζοντας στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των στόχων για την άντληση εσόδων από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που σημειώνεται στην Ελλάδα υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστηρίζει ταυτόχρονα η UBS.
"Τώρα είναι η ώρα οι ελληνικές αρχές να πατάξουν ολοκληρωτικά τη φοροδιαφυγή" είναι το μήνυμα που στέλνει προς την ελληνική κυβέρνηση ο οίκος.
Να σημειωθεί εδώ πως η UBS, επιχειρώντας να αναλύσει μια προς μια τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, αναφέρει πως εκ των βασικών συστατικών αποτυχίας της χώρας ήταν το διευρυμένο πελατειακό σύστημα.

Στο 4,8% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 - Δεν βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

Υπό το βάρος όλων των ανωτέρω ανισορροπιών και προβλημάτων, η UBS διατυπώνει εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Για το 2012 ο οίκος προβλέπει ύφεση στο 7%, ανάλογη των επιπέδων του προηγούμενου έτους 2011.
Για το 2013 τοποθετεί την ύφεση στο 4,8%, ενώ για το 2014 εξηγεί πως αναμένει μια πιο ήπια ύφεση και όχι επιστροφή στην ανάπτυξη όπως εκτιμούν οι πιστωτές της Ελλάδας.
"Μέχρι το 2014 η ελληνική οικονομία θα μετρά σωρευτικά ύφεση της τάξης του 25% από το 2007", προειδοποιεί σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η UBS.
Yπενθυμίζεται πως το 2007 ήταν το τελευταίο έτος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης