Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Μυτιληναίος σε ΒB, θετικό το outlook - Στο 1 δισ. ευρώ τα κέρδη EBITDA το 2023

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Μυτιληναίος σε ΒB, θετικό το outlook - Στο 1 δισ. ευρώ τα κέρδη EBITDA το 2023
Αναβαθμίστηκε από τη Standard & Poor’s η Μυτιληναίος
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Mυτιληναίος στη βαθμίδα ΒΒ με θετική προοπτική προχώρησε σήμερα (19 Δεκεμβρίου 2022) ο οίκος Standard & Poor's.
Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι η ισχυρή κερδοφορία το 2022 θα βοηθήσει τη Μυτιληναίος να επιτύχει επιδόσεις ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον οίκο, το 2022 αναμένονται EBITDA ύψους 750 εκατ. ευρώ - 800 εκατ. ευρώ - αυτή είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για EBITDA 500 εκατ. ευρώ-550 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2021.

Τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα οφείλονται:

α) Στη διαταραχή στη βιομηχανία αλουμινίου που εκτόξευσε τις τιμές LME στα 3.841 $ ανά τόνο (/t) τον Μάρτιο του 2022, από μέση τιμή 2.360 $/τόνο το 2021 και ασφάλιστρα σε περισσότερα από 1.000 $/τόνο, με το τελευταίο να επηρεάζει τη Μυτιληναίο λόγω των αντισταθμισμένων τιμών, ενώ εξακολουθεί να επωφελείται από την τροφοδοσία ρεύματος σε καλές τιμές.
β) Στη διαταραχή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, που είχε ως αποτέλεσμα τιμές ρεκόρ.
Η Μυτιληναίος κατάφερε να αξιοποιήσει τη θέση της ως εμπόρου και να επωφεληθεί από αρμπιτράζ ως παραγωγού ενέργειας χαμηλότερου κόστους (η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει ρωσικό αέριο).

Κέρδη 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη S&P, τα EBITDA το 2023 πιθανότατα θα φτάσουν τα 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα 1,0 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη.
Η απόφαση του ομίλου να αξιοποιήσει τις μηχανολογικές και κατασκευαστικές (E&C) ικανότητές του στο πλαίσιο του τμήματος RSD και SES υπόσχεται ευκαιρίες.
Η μετάβαση του ομίλου σε μια νέα επιχειρηματική γραμμή, έργα "build-operate-transfer" (BOT), έφερε τους πρώτους καρπούς.
Αυτές οι εξελίξεις υποστηρίζονται περαιτέρω από την επιταχυνόμενη στροφή του ομίλου προς τη βιώσιμη ενέργεια.
Το EBITDA του τμήματος E&C ήταν κατά μέσο όρο περίπου 53 εκατ. ευρώ το 2018-2019.
Το ανανεωμένο τμήμα του SES μαζί με το RSD θα συνεισφέρουν ετήσιο μέσο EBITDA ύψους 300 εκατ. ευρώ έως 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Επιπλέον, τα έργα BOT εκτός Ελλάδας θα συμβάλουν στη μείωση της έκθεσης της εταιρείας στην εγχώρια αγορά.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλά πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης