Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκπληξη από την BlackRock: Μην στοιχηματίζετε για την πτώση του πληθωρισμού - Θα απογοητευτείτε

Έκπληξη από την BlackRock: Μην στοιχηματίζετε για την πτώση του πληθωρισμού - Θα απογοητευτείτε
Η BlackRock αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5% το πρώτο εξάμηνο του 2023, προτού ο πληθωρισμός φτάσει στο 3% μακροπρόθεσμα
Οι επενδυτές που έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν σε μια απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού να προετοιμάζονται για απογοήτευση.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της BlackRock, οι οποίοι ενώ αναγνωρίζουν ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, αμφισβητούν τα στοιχήματα συναίνεσης που βλέπουν το ποσοστό να κατρακυλά προς το στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Αυτό οδηγεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως να συστήσει να είναι υποεπενδεδυμένοι στα κρατικά ομόλογα υπέρ του χρέους που συνδέεται με τον πληθωρισμό και των πιστώσεων επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο έτος.

Δεν θα πέσει εύκολα ο πληθωρισμός

Ο Scott Thiel, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της, βλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα χαλαρώσει μόνο στο 3,50% προς το τέλος του 2023 εν μέσω επίμονων ελλείψεων εργασίας, υψηλότερων μισθών και μειωμένων αποθεμάτων.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μονοετή swaps για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,38% και τα 10ετή breakevens στο 2,14%.
"Απλώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό", δήλωσε ο Thiel.
"Η μεταβλητότητα στους αριθμούς του ΔΤΚ είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει η αγορά.
Θα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν από μήνα σε μήνα.
Αλλά είναι πιθανώς ευκολότερο να κατέβει από το 7% στο 5% παρά από το 5% στο 3%".

Τι θα κάνει η Fed

Η BlackRock αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5% το πρώτο εξάμηνο του 2023, προτού ο πληθωρισμός φτάσει στο 3% μακροπρόθεσμα.
Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό, όπως μετριούνται από τα επιτόκια των ομολόγων, έχουν πέσει μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι ένας βασικός δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε τη μικρότερη μηνιαία πρόοδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Fed έχει ήδη αυξήσει επιθετικά το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, με το βασικό ερώτημα των αγορών να είναι πότε θα κορυφωθούν τα επιτόκια.
Ο Thiel βλέπει μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές που θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για τη Fed να είναι "οτιδήποτε άλλο εκτός από επιθετική" προς το παρόν, είπε.
Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περισσότερο απ' ό,τι αναμένουν οι αγορές.
"Όσον αφορά το μέλλον, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και τα δημογραφικά στοιχεία θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα", δήλωσε ο Thiel.
"Θα πρέπει τα επιτόκια πολιτικής να μειωθούν από το 5% στο 3% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια;
Όχι σε αυτό το περιβάλλον".

Που να στραφούν οι επενδυτές

Η BlackRock πρότεινε στην έκθεσή της για τις προοπτικές τον περασμένο μήνα να προχωρήσουν οι επενδυτές σε "μέγιστη υπερεπένδυση" σε τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμα στρατηγικά χαρτοφυλάκια.
Αν και τα παγκόσμια ομόλογα με προστασία από τον πληθωρισμό συγκαταλέγονται μεταξύ των τίτλων σταθερού εισοδήματος με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, υπάρχουν ενδείξεις αναστροφής καθώς οδεύουν προς το πρώτο θετικό τρίμηνο εδώ και ένα χρόνο.
Η BlackRock συνιστά επίσης να είναι υποεπενδεδυμένη στα κρατικά ομόλογα, καθώς, σύμφωνα με τον Thiel, θα παρέχουν μικρή προστασία σε αυτό το περιβάλλον.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ενδέχεται να έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα τεράστια αποθέματα ομολόγων της εποχής της κρίσης, αυξάνοντας την προσφορά χρέους.
"Οι αποδόσεις θα πρέπει να ανέβουν υψηλότερα", δήλωσε ο Thiel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης