Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτος αποτυχίας για τους αναλυτές της Wall Street το 2022 - Που βλέπουν τον S&P 500 το 2023

Έτος αποτυχίας για τους αναλυτές της Wall Street το 2022 - Που βλέπουν τον S&P 500 το 2023
Πολλοί αναλυτές δήλωσαν στις προβλέψεις τους για το 2023 ότι αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους
Η Wall Street συχνά κάνει λάθος όταν πρόκειται να προβλέψει πού μπορεί να διαπραγματεύονται οι μετοχές σε ένα έτος.
Όμως το 2022, οι προβλέψεις της θα αστοχούσαν στο μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων σχεδόν 15 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η FactSet.
Οι αναλυτές μετοχών της Wall Street ήταν έτοιμοι να υπερεκτιμήσουν την απόδοση του δείκτη S&P 500 το 2022 κατά σχεδόν 40%, σύμφωνα με τη μέση bottom-up πρόβλεψη που συνέταξε ο ανώτερος αναλυτής της FactSet, John Butters.
Αυτό θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αστοχία τους από το 2008, όταν οι αναλυτές υπερεκτίμησαν κατά 92%.
Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές μετοχών προέβλεπαν ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2022 στις 5.264,51 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μακριά από τη βάση: ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαπραγματευόταν λίγο πιο βόρεια από τις 3.800 μονάδες.
Φέτος, ωστόσο, οι κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street ήταν πιο προσεκτικοί, περνώντας μεγάλο μέρος του χρόνου μειώνοντας τους στόχους τους για το χρηματιστήριο στο τέλος του έτους, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και προκαλώντας έκρηξη της μεταβλητότητας σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των νομισμάτων και των εμπορευμάτων.
Η ζημιά που έγινε αισθητή σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε πτώση περίπου 20%, σε ρυθμό για τη χειρότερη χρονιά του από το 2008, όταν κατέρρευσε σχεδόν 40%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Εκτιμήσεις για τον S&P 500

Μια πρόσφατη έρευνα του MarketWatch σε κορυφαίους προβλέποντες της Wall Street έθεσε τη μέση εκτίμηση του S&P 500 στις 4.031 μονάδες για το τέλος του 2023, μια άνοδος μόνο περίπου 6% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Για να φτάσει σε αυτόν τον μέσο όρο, το MarketWatch συγκέντρωσε εκτιμήσεις από 18 επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστές.
Εικόνα

Ορισμένες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κορυφαίων στρατηγικών για μετοχές και μακροοικονομικά θέματα της Barclays, της Morgan Stanley, της Citigroup και της UBS Group αναμένουν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το επόμενο έτος κάτω από τις 4.000 μονάδες.
Οι προβλέψεις, ωστόσο, από την ομάδα ήταν διασκορπισμένες σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο εύρος.
Στο χαμηλό άκρο, ο Greg Boutle της BNP Paribas αναμένει συνεχή πτώση των μετοχών το επόμενο έτος, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει το 2023 στις 3.400 μονάδες. 
Ο Binky Chadha της Deutsche Bank, ο οποίος έχει τον υψηλότερο στόχο για το τέλος του έτους από την ομάδα, αναμένει ότι ο δείκτης θα τερματίσει το επόμενο έτος στις 4.500 μονάδες.
Επιπλέον, μια έρευνα της FactSet σε αναλυτές μετοχών παρήγαγε μια bottom-up πρόβλεψη για τον S&P 500 στις 4.500 μονάδες στο τέλος του 2023.
Αυτό θα αντιπροσώπευε μια πρόοδο περίπου 18% με βάση τα τρέχοντα επίπεδα.

Τι γίνεται με την ύφεση;

Πολλοί αναλυτές δήλωσαν στις προβλέψεις τους για το 2023 ότι αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους, υπονομεύοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς τα εταιρικά κέρδη υποχωρούν και η ανεργία ανεβαίνει.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, αλλά θα αποφύγει την ύφεση.
Ένας από τους κύριους πυλώνες που στηρίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών ήταν η προσδοκία ότι οι μετοχές θα πιάσουν πάτο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, πριν ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανεργία αυξάνεται, επιτρέποντας στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια χωρίς να κινδυνεύει με υπερπληθωρισμό.
Ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει πει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πού θα χρειαστεί να μειωθεί συγκεκριμένα ο πληθωρισμός από τη νομισματική πολιτική, οι παρατεταμένες προσδοκίες ήταν ότι η Fed τελικά θα σταματήσει την επιθετική στάση της στα επιτόκια κάποια στιγμή το επόμενο έτος, γεγονός που έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης