Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποτυχία το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Υψηλές τιμές στην ΕΕ και το 2023 - Τι «βλέπει» η Capital Economics

Αποτυχία το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Υψηλές τιμές στην ΕΕ και το 2023 - Τι «βλέπει» η Capital Economics
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πολύ υψηλές και το επόμενο έτος
Σχετικά Άρθρα
Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε επί της αρχής από την ΕΕ αυτή την εβδομάδα είναι απίθανο να έχει πρακτικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πολύ υψηλές και το επόμενο έτος, όπως τονίζουν.
«Δεν πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση της ΕΕ για ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους θα έχει πρακτικό αντίκτυπο.
Εκ πρώτης όψεως, ο μηχανισμός μοιάζει με σημαντική συμφωνία.
Το ανώτατο όριο των 180 €/MWh είναι πολύ χαμηλότερο από την αρχική πρόταση και κάτω από την τιμή της αγοράς κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους», σημειώνουν οι αναλυτές.

Θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός;

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο μηχανισμός μπορεί και να μην εφαρμοστεί, εάν μια αξιολόγηση κινδύνου διαπιστώσει ότι θα μπορούσε να έχει "δυσμενείς επιπτώσεις": αυτό φαίνεται αρκετά πιθανό, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας και διαταραχές στις ανταλλαγές φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ακόμη και αν εφαρμοστεί, το ανώτατο όριο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό, διότι ισχύει μόνο για τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια και όχι για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, και για τις προθεσμιακές συμβάσεις του πρώτου μήνα, των τριών μηνών και των 12 μηνών και όχι για ολόκληρη την προθεσμιακή καμπύλη.

«Μη συμφωνία» για το πλαφόν

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συναίνεση υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών.
Πράγματι, η Ουγγαρία ήταν αντίθετη, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία απείχαν και η Γερμανία είχε ισχυρές επιφυλάξεις.
Έτσι, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια "μη συμφωνία", της οποίας ο κύριος στόχος ήταν να τερματιστεί το πολύμηνο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.
Κατά συνέπεια, οι προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου - οι οποίες θα αποτελέσουν βασική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος - παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Η πρόβλεψη της Capital Economics κάνει λόγο για τιμή 150 €/MWh στο τέλος του 2023.

ttf_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης