Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα προειδοποίηση σοκ BlackRock: Οι αγορές δεν έχουν ακόμη καταλάβει τη ζημιά και τον πόνο που έρχεται το 2023

Νέα προειδοποίηση σοκ BlackRock: Οι αγορές δεν έχουν ακόμη καταλάβει τη ζημιά και τον πόνο που έρχεται το 2023
"Δεν βλέπουμε ότι οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων ξεκινούν το επόμενο έτος", αναφέρει η BlackRock
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερος πόνος για τους επενδυτές ελλοχεύει το 2023, προειδοποιεί η ομάδα στρατηγικής της BlackRock.
Σε μια νέα έκθεση, η BlackRock υποστηρίζει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν "αντανακλούν ακόμη τη ζημιά που έρχεται".
Μάλιστα, ο διαχειριστής κεφαλαίων δηλώνει ότι θα "στραφεί θετικά στις μετοχές" όταν πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις αντικατοπτρίζουν πλήρως τη "ζημιά" στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανάλυσης, Wei Li, ότι οι επενδυτές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να φέρουν τον S&P 500 πίσω προς τα χαμηλά του Οκτωβρίου, περίπου στις 3.600 μονάδες.
"Δεν βλέπουμε ότι οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων ξεκινούν το επόμενο έτος", δήλωσε ο Li σχετικά με έναν παράγοντα που θα μπορούσε να αναστατώσει τις μετοχές το 2023.
"Στην πραγματικότητα, τους βλέπουμε να ξεκινούν το 2024, αλλά ακόμη και τότε, θα είναι πιο υποτονικοί από ό,τι τι τιμολογούν οι αγορές".

Υψηλά οι εκτιμήσεις της κερδοφορίας

Ο Li σημείωσε επίσης ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών παραμένουν πολύ υψηλές, δεδομένης της άποψης της BlackRock για μια μέτρια ύφεση το επόμενο έτος.
"Βλέπουμε την αμερικανική αγορά μετοχών όσον αφορά την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το επόμενο έτος στο -6%, και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα συναίνεση και την τιμολόγηση της αγοράς, γι' αυτό και θα τείναμε κατά της ανάκαμψης των μετοχών που είδαμε σε διάφορες στιγμές ακόμη και μόλις αυτό το μήνα", πρόσθεσε ο Li.
Σίγουρα, η αγορά είναι πιθανό να εισέλθει στο 2023 σε αδύναμη βάση.
Μόνο τον Δεκέμβριο, ο S&P 500, ο Dow Jones και ο Nasdaq Composite έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 5%, 3% και 7% αντίστοιχα.
Οι πιέσεις στις αγορές επέστρεψαν μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της νωρίτερα αυτό το μήνα, φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Εικόνα
Οι εκπλήξεις της Fed

Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε επίσης τους παρατηρητές της αγοράς με δύο ακόμη τρόπους.
Πρώτον, οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 5,1% το 2023.
Αυτό είναι επιπλέον 50 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο.
Δεύτερον, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ακούστηκε πιο επιθετικός σχετικά με την πορεία της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας από ό,τι περίμεναν ορισμένοι.
Οι ήπιες ενδείξεις αυτό το μήνα για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν βοήθησαν ούτε το κλίμα της αγοράς.
Ο Li και η ομάδα της πιστεύουν ότι τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για τους επενδυτές να αρχίσουν να στρέφονται προς τα ομόλογα.
"Η διαφορά σε σχέση με τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς κοιτάμε τις αρχές του επόμενου έτους, είναι ότι επιτέλους οι επενδυτές επιστρέφουν στα σταθερά εισοδήματα", δήλωσε ο Li.
"Πληρώνεστε αρκετά καλά στο βραχυπρόθεσμο άκρο της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Πληρώνεσαι πάνω από 4% χωρίς να αναλαμβάνεις κίνδυνο διάρκειας ή πιστωτικό κίνδυνο.
Και για τις πιστώσεις υψηλής διαβάθμισης, πληρώνεσαι πάνω από 6% χωρίς να αναλαμβάνεις μεγάλο κίνδυνο διάρκειας ή, ειλικρινά, μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο, κάτι που θεωρούμε ότι είναι πολύ, πολύ ελκυστικό", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης