Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Σφαγή» στις αμερικανικές μετοχές το 2022 - Οι καταλύτες το 2023 - Ύφεση ή ήπια προσγείωση;

«Σφαγή» στις αμερικανικές μετοχές το 2022 - Οι καταλύτες το 2023 - Ύφεση ή ήπια προσγείωση;
O πληθωρισμός και ο βαθμός επιθετικότητας της Fed θα παραμείνει ένας κρίσιμος παράγοντας
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές των αμερικανικών μετοχών δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πρόθυμοι να γυρίσουν τη σελίδα του 2022, ενός βίαιου έτους στο οποίο κυριάρχησαν οι τιμωρητικές για την αγορά αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με σκοπό να περιορίσουν τον πιο υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.
Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από το προηγούμενο έτος και απομένουν μόνο λίγες ημέρες διαπραγμάτευσης για το 2022, ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008.
Η πτώση ήταν ακόμη πιο σοβαρή για τον Nasdaq Composite, ο οποίος είχε καταρρεύσει κατά σχεδόν 34% μέχρι στιγμής για το έτος.
Στις απώλειες υψηλού προφίλ συγκαταλέγονται οι μετοχές της Amazon, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 50% φέτος, ενώ οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 70% και οι μετοχές της μητρικής εταιρείας του Facebook Meta Platforms έχουν χάσει περίπου 65%.
Εν τω μεταξύ, οι ενεργειακές μετοχές έχουν αντιστραφεί στην τάση καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη.
O πληθωρισμός και ο βαθμός επιθετικότητας της Fed στην προσπάθειά της να τον περιορίσει, θα παραμείνει πιθανότατα ένας κρίσιμος παράγοντας που θα καθοδηγεί την απόδοση των μετοχών καθώς ξεκινά το 2023.
Αλλά οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η αυστηρότερη νομισματική πολιτική διαχέεται στην οικονομία και του κατά πόσον καθιστά άλλα περιουσιακά στοιχεία πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τις μετοχές.

us1.JPG

Ύφεση ή ήπια προσγείωση

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που θα επηρεάσει τις μετοχές με την έναρξη του νέου έτους είναι αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση, όπως αναμένουν πολλοί επενδυτές.
Εάν μια ύφεση ξεκινήσει το επόμενο έτος, οι μετοχές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για μια νέα πτώση: Μια πτωτική αγορά δεν έχει ποτέ πιάσει πάτο πριν από την έναρξη μιας ύφεσης, όπως έδειξαν τα ιστορικά στοιχεία.
Οι υφέσεις τείνουν να πλήττουν σκληρά τις μετοχές, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά μέσο όρο 29% κατά τη διάρκεια των υφέσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Truist Advisory Services.
Αυτές οι μειώσεις, ωστόσο, συνήθως ακολουθούνται από μια ισχυρή ανάκαμψη.

us2.JPG

Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη μπορεί να μην έχουν λάβει πλήρως υπόψη τους μια πιθανή επιβράδυνση, προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες για τις μετοχές.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν ότι τα κέρδη του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 4,4% το 2023, σύμφωνα με την Refinitiv IBES.
Ωστόσο, τα κέρδη μειώνονται κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 24% κατά τη διάρκεια μίας ύφεσης σύμφωνα με την Ned Davis Research.

SP.JPG

Αντίο TINA;

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων και έχουν δημιουργήσει ανταγωνισμό για τις μετοχές, που έρχεται σε αντίθεση με το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων που επικρατούσε για περισσότερο από μια δεκαετία και έδωσε το ακρωνύμιο "TINA" ή "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" για τις μετοχές.
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων του Δημοσίου με προστασία από τον πληθωρισμό (TIPS) - γνωστές και ως πραγματικές αποδόσεις, επειδή αφαιρούν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό - διαμορφώθηκαν πρόσφατα σε περίπου 1,5%, αφού τον Οκτώβριο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές σημείωσαν ότι οι μετοχές τα πήγαιναν καλά σε προηγούμενες περιόδους που οι αποδόσεις ήταν ακόμη υψηλότερες.

US4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης