Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα top picks των fund managers για το 2023 - Τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου, στροφή σε Κίνα, αναδυόμενες, ομόλογα

Τα top picks των fund managers για το 2023 - Τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου, στροφή σε Κίνα, αναδυόμενες, ομόλογα
Οι ταύροι των αναδυόμενων αγορών επέστρεψαν μετά το 2022 που απέφερε μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρονικά
Η βασιλεία του δολαρίου φτάνει στο τέλος της, τα ομόλογα ανακάμπτουν, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές.
Είναι μερικές μόνο από τις συναλλαγές στις οποίες ποντάρουν οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων το 2023.
Ο πληθωρισμός και το πλήγμα από τις σχεδόν 300 αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών τους τελευταίους 12 μήνες θέτουν το επίκεντρο σταθερά στο πόσο άσχημα λυγίζουν τώρα οι οικονομίες και αν αυτό.
Το Reuters καταγράφει τα assets που προτιμούν οι fund managers για τη νέα χρονιά.

Τέλος στη βασιλεία του δολαρίου

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων, ενισχύθηκε πάνω από 15% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, καθώς η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια.
Η Fed παραμένει hawkish, αλλά οι αγορές δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά της.
Ο Joe Little, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της HSBC Asset Management, εκτιμά ότι ο δείκτης δολαρίου θα μειωθεί περισσότερο από 10% το 2023 "με βάση την κορύφωση του πληθωρισμού και την αλλαγή πολιτικής της Fed".
Το γεν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκάλεσε μια καθυστερημένη έκπληξη αλλάζοντας απότομα το πρόγραμμα "ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων" που χρησιμοποιούσε για να διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν.
"Αν έπρεπε να επιλέξω ένα νόμισμα έναντι του δολαρίου, αυτό θα ήταν το γεν", δήλωσε ο Chris Jeffrey, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων και πληθωρισμού της Legal & General Investment Management.

yen.JPG

Ανακάμπτει η Κίνα

Οι επενδυτές βλέπουν τις κινεζικές μετοχές ως μια ιστορία come back μετά από μερικά φουρτουνιασμένα χρόνια, βοηθούμενες από τη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19, την εκ νέου εστίαση στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της ταλαιπωρημένης αγοράς ακινήτων.
Με τους θανάτους COVID να αυξάνονται και πάλι η αβεβαιότητα παραμένει, αλλά ο ενθουσιασμός είναι αναμφίβολα υπαρκτός για μια επαναλειτουργία που τελικά θα αναζωογονήσει και τις ασιατικές κεφαλαιαγορές και τη σύναψη συμφωνιών.
Ο δείκτης MSCI της Κίνας κέρδισε σχεδόν 40% από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά περισσότερα κέρδη είναι πιθανά.
Η BNP Paribas εκτιμά ότι τα ταξίδια, η εγχώρια κατανάλωση και οι μετοχές τεχνολογίας μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω και έχει αναβαθμίσει την Κίνα σε "overweight" στο χαρτοφυλάκιο του μοντέλου της για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές όπως η Tencent και η Trip.com.

china_1.JPG

Αναδυόμενες αγορές

Οι ταύροι των αναδυόμενων αγορών επέστρεψαν μετά το 2022 που απέφερε μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρονικά.
Με την επιφύλαξη ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα σταθεροποιηθούν, η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς COVID και θα αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος, η UBS εκτιμά ότι οι μετοχές των EM και οι δείκτες σταθερού εισοδήματος θα μπορούσαν να κερδίσουν μεταξύ 8-15% το 2023 σε βάση συνολικών αποδόσεων.
Μια "αισιόδοξη" Morgan Stanley αναμένει απόδοση κοντά στο 17% για το χρέος σε τοπικό νόμισμα των ΕΜ.
Η Credit Suisse προτιμά ιδιαίτερα το χρέος σε σκληρό νόμισμα και ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine, γνωστός και ως "βασιλιάς των ομολόγων", κατατάσσει τις μετοχές των ΕΜ ως την κορυφαία επιλογή του.
Ο δείκτης μετοχών ΕΜ του MSCI εκτινάχθηκε κατά 64% το 1999, μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, και κατά 75% το 2009.
Το χρέος σε σκληρό νόμισμα των ΕΜ σημείωσε επίσης μια τεράστια ανάκαμψη 30%.

EM1.JPG

Ομόλογα

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τους επενδυτές ομολόγων, πολλοί βλέπουν ανάκαμψη.
Ο πληθωρισμός - η νέμεσις της αγοράς ομολόγων, επειδή ανεβάζει τα επιτόκια και διαβρώνει τις αποδόσεις - φαίνεται ότι θα μετριαστεί φέτος, με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 3,1% μέχρι το τέλος του 2023.
Ο Valentine Ainouz, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο Ινστιτούτο Amundi, προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου θα κλείσει το 2023 στο 3,5% από περίπου 3,88% σήμερα.
Ο Joost van Leenders, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Van Lanschot Kempen, αγόρασε κρατικά ομόλογα τον Αύγουστο με την προσδοκία ότι "ο πληθωρισμός θα μειωθεί επειδή η οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί". Παρέμεινε επιφυλακτικός όσον αφορά τα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποχωρεί πλέον από την αγορά και να αυξάνει τα επιτόκια.

BONDS.JPG

Μετοχές: Πουλήστε τώρα, αγοράστε αργότερα

Οι επενδυτές μετοχών ελπίζουν ότι μια χρονιά σε σχήμα V για την παγκόσμια οικονομία θα δει τις μετοχές να την κλείνουν άνετα υψηλότερα.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν "αναταραχή στην αγορά και οικονομική ύφεση" στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η Fed αποφασίζει τελικά να αλλάξει πορεία.
Ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments, προβλέπει περαιτέρω πτώση για τις αμερικανικές μετοχές, κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ ο Trevor Greetham της Royal London Asset Management πιστεύει ότι αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.
"Δεν θα με εξέπληττε αν η ώρα για αγορά μετοχών απέχει ένα χρόνο ή και λίγο περισσότερο", δήλωσε.

STOCKS.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης