Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ξεχάστε την ύφεση (recession)... έρχεται η slowcession και θα κρατήσει πολύ

Moody's: Ξεχάστε την ύφεση (recession)... έρχεται η slowcession και θα κρατήσει πολύ
Η Moody's δημιούργησε μάλιστα έναν νέο όρο για να περιγράψει αυτού του είδους την παρατεταμένη ύφεση, αποκαλώντας την "αργή ύφεση" (slowcession)
Ακόμα και αν οι ΗΠΑ αποφύγουν την ύφεση το 2023, οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια εξοντωτική επιβράδυνση που πιθανότατα δεν θα σταματήσει μέχρι το 2024, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσίευσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi.
Ο Zandi δημιούργησε μάλιστα έναν νέο όρο για να περιγράψει αυτού του είδους την παρατεταμένη ύφεση, αποκαλώντας την "αργή ύφεση" (slowcession).
Η επικρατούσα άποψη στη Wall Street είναι ότι, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώνει τα επιτόκια για να βοηθήσει στην άμβλυνση του πλήγματος για τους επενδυτές και τους καταναλωτές, η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα εισέλθει σε μια σύντομη ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά θα έχει τελειώσει πολύ πριν από το τέλος του έτους.
Ακόμα, ενώ ο Zandi πιστεύει ότι οι πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ, θεωρεί ότι η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και άλλοι παράγοντες που αφορούν τον καταναλωτή θα βοηθήσουν να αποτραπεί μια απόλυτη συρρίκνωση της οικονομίας.

Αναμενόμενες οι δυσκολίες

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα δυσκολευτεί το επόμενο έτος, καθώς η Fed προσπαθεί να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά οι βασικές προοπτικές υποστηρίζουν ότι η Fed θα είναι σε θέση να το επιτύχει αυτό χωρίς να επισπεύσει μια ύφεση", ανέφερε ο Zandi.
Σύμφωνα με μια σειρά προβλέψεων, ο Zandi αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 1% ή λιγότερο σε ετήσια βάση και τα τέσσερα τρίμηνα του 2023.
Ο Zandi δεν είναι ο μόνος με την άποψή του ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση φέτος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius έχει παρόμοιες προοπτικές, όπως και άλλα ονόματα υψηλού προφίλ στη Wall Street.
Αυτό που διαφοροποιεί την άποψη του Zandi είναι ότι αναμένει σημαντικό οικονομικό πόνο, αλλά πιστεύει ότι θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας ελαφρώς ευκολότερο για τους καταναλωτές και τους επενδυτές να τον αντιμετωπίσουν.
Θεμελιώδης σε αυτή την προοπτική είναι η άποψη ότι η Fed θα είναι σε θέση να αποσύρει τις αυξήσεις των επιτοκίων της προτού σφυροκοπήσει την οικονομία με άλλο ένα "λάθος πολιτικής" όπως αυτό που κάποιοι πιστεύουν ότι έκανε όταν καθυστέρησε την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2022 με βάση την άποψη ότι ο πληθωρισμός ήταν "παροδικός".

Αβέβαιο πότε θα αρχίσει η ύφεση

Ενώ η ύφεση θεωρείται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών θα έχει τον τελικό λόγο για να δηλώσει πότε ξεκίνησε επίσημα μια ύφεση - και πότε τελειώνει επίσημα.
Ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία αποφύγει μια τιμωρητική, καταστροφική για τις θέσεις εργασίας κατάρρευση, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αισθανθούν το πλήγμα από την πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και των κατοικιών, πρόσθεσε ο Zandi.
Η Moody's αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει στο 0,8% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο Zandi και η ομάδα του δεν αναμένουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Τι είναι η "αργή ύφεση";

Οι οικονομολόγοι βλέπουν περίπου 65% πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη από έρευνα της Wall Street Journal.
Αν και ο Zandi διαφωνεί με αυτή την προοπτική, αναγνώρισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος με ένα τόσο υψηλό επίπεδο πεποίθησης είναι ότι η ύφεση θα γίνει μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες προκειμένου να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους, καθώς προετοιμάζονται για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
Ήδη, τα σημάδια μιας αρνητικής προοπτικής αφθονούν, από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο έως τον δείκτη πρόδρομων δεικτών του Conference Board, ο οποίος λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η καμπύλη αποδόσεων του Δημοσίου.
Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις ότι οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι τόσο άσχημες όσο όλα αυτά.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν.
Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική της Fed έχει "σχεδόν συμβαδίσει με τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η συνάρτηση αντίδρασης υποδηλώνει ότι το επιτόκιο κεφαλαίων θα πρέπει να είναι κοντά στο 5%, σύμφωνα με τις τρέχουσες προσδοκίες των επενδυτών για το τελικό επιτόκιο κεφαλαίων", δήλωσε ο Zandi.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση

Συνήθως, τόσο η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνονται πολύ πιο επισφαλή τους μήνες πριν από την έναρξη μιας ύφεσης, δήλωσε ο Zandi.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά - τουλάχιστον όχι στον βαθμό που προηγήθηκε των προηγούμενων υφέσεων.
"Συνήθως, πριν από τις υφέσεις, η οικονομία μαστίζεται από σημαντικές ανισορροπίες, όπως υπερβολικά μοχλευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κερδοσκοπικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, ένα υποκεφαλαιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει επεκταθεί υπερβολικά", είπε.
"Ως επί το πλείστον, καμία από αυτές τις ανισορροπίες δεν υπάρχει σήμερα", πρόσθεσε.
Οι οικονομολόγοι έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών και ενώ ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μείωση των αποταμιεύσεων, ο Zandi πιστεύει ότι οι αμερικανικές οικογένειες πιθανότατα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να συμβαδίσουν με τις δαπάνες τους καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.
"Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν επίσης κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση των χρεών τους.
Το μερίδιο των εισοδημάτων τους που πηγαίνει για πληρωμές κεφαλαίου και τόκων είναι κοντά σε χαμηλό ρεκόρ και ως επί το πλείστον οι πληρωμές αυτές δεν θα αυξηθούν με τα υψηλότερα επιτόκια", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης