Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν για πόνο, ανεργία και δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης - Η Fed δεν θα τους σώσει

JPMorgan: Οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν για πόνο, ανεργία και δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης - Η Fed δεν θα τους σώσει
Προειδοποιεί για απώλειες θέσεων εργασίας και υψηλότερη ανεργία, η JP Morgan
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να βάλει το πληθωριστικό τζίνι πίσω στο μπουκάλι του, θα επηρεάσουν σιγά-σιγά την αγορά εργασίας και θα προκαλέσουν ύφεση πριν από το τέλος του έτους, προειδοποιεί η JPMorgan.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας της Wall Street στις ΗΠΑ, Michael Feroli, αναμένει ότι η Fed είναι έτοιμη να καταπνίξει την ανάπτυξη και να καταστρέψει τη ζήτηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για συνεχή αύξηση των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα ριζώσουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
"Δεν νομίζω ότι θα είναι μια πολύ χαρούμενη χρονιά", δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
"Αναμένουμε ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, ακριβώς λόγω της υστέρησης της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχει σχεδιάσει η Fed, καθώς και των πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων που σηματοδοτούν".

Ανοδική η τάση των επιτοκίων

Πέρυσι η Fed πέρασε από την πυροδότηση του πληθωρισμού μέσω μηδενικών επιτοκίων και μηνιαίων αγορών ομολόγων στην αγορά στις αρχές του 2022, στην τελική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής.
Τελικά, ο πρόεδρος της Fed J. Powell έφερε το επιτόκιο της Fed στο πλήρες 4,5%, προκειμένου να πατάξει τα ποσοστά πληθωρισμού του 9% και πλέον.
Κατά τη διαδικασία αυτή, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου κατέρρευσαν, με τον S&P 500 να χάνει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του, τη χειρότερη επίδοσή του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ τα μη ρυθμιζόμενα κρυπτογραφικά νομίσματα έκαναν βουτιά μαζί με τα ψηφιακά συλλεκτικά ξαδέλφια τους, τα NFTs.
Οι επενδυτές ελπίζουν να δουν τη Fed να στρέφεται επιτέλους από το φρένο στην οικονομία στο γκάζι, μειώνοντας τα επιτόκια.
Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι η Fed θα είναι πάντα εκεί για να τους σώζει, από τότε που ο Alan Greenspan ανέλαβε την προεδρία της Fed από τον "δολοφόνο" του πληθωρισμού Paul Volcker στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η λεγόμενη "θέση Greenspan" αντιμετώπισε την επίμονη στασιμότητα της αύξησης των μισθών κάνοντας τους Αμερικανούς να αισθάνονται πλουσιότεροι διογκώνοντας την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων - μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

Οικονομία υπερθέρμανσης

Όσο η παγκοσμιοποίηση και η μεταφορά σε άλλες χώρες (offshoring) συγκρατούσαν τις πιέσεις στις τιμές, η στρατηγική της προσθήκης όλο και περισσότερων κινήτρων λειτουργούσε.
Ενθάρρυνε όμως τα μοχλευμένα μονόπλευρα στοιχήματα των κερδοσκόπων που οδήγησαν στη δημιουργία της φούσκας των dotcom το 2000, της φούσκας των ακινήτων το 2006 και, τέλος, της φούσκας των "stonks" το 2020.
Η επίδραση της πανδημίας COVID στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού just-in-time σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, πυροδότησε την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τη δεκαετία του 1970 και γι' αυτό ο Feroli πιστεύει ότι τα περιθώρια ελιγμών αυτή τη φορά είναι ελάχιστα.
Ο οικονομολόγος της JPMorgan προβλέπει ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν προς το ποσοστό-στόχο της Fed στο 2% μέχρι πιθανώς τις αρχές του επόμενου έτους.
"Απλώς, δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουμε, αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος υπερσύσφιξης εδώ είναι απλώς κάτι που πρέπει να καταπιούν και να το χωνέψουν, επειδή ο κίνδυνος να επιμείνουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να υπάρχει", εξήγησε.
"Νομίζω ότι το μήνυμα που πήρατε σήμερα εδώ είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις".
Όχι μόνο θα έρθουν, αλλά ο Feroli πιστεύει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στην τελική τους κορυφή για πιθανώς ένα ολόκληρο έτος.
Η κύρια ανησυχία του Powell είναι ο φαύλος κύκλος του επίμονου πληθωρισμού που οδηγεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις για μισθούς, οι οποίες τροφοδοτούν ακόμη υψηλότερες τιμές.
Για να σπάσει αυτόν τον αρνητικό βρόγχο ανατροφοδότησης, πρέπει να αγκυρώσει σταθερά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, περιλούζοντας με κρύο νερό την υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.
"Εξακολουθούμε να έχουμε βιομηχανική παραγωγή κοντά στα υψηλά επίπεδα του κύκλου- εξακολουθούμε να έχουμε κατασκευές κατοικιών κοντά στα υψηλά επίπεδα του κύκλου- οπότε δεν έχουμε δει πραγματικά να πλήττονται οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, του ισχυρότερου δολαρίου", εξήγησε ο Feroli.
"Η αγορά εργασίας δεν έχει ψυχρανθεί με πειστικό τρόπο και η αύξηση των μισθών παραμένει αρκετά ισχυρή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης