Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA για Ελλάδα: Aνάπτυξη +0,4% το 2023 και +1,4% το 2024 – Εξαιρετικά δύσκολη περίοδος λόγω πληθωρισμού

BofA για Ελλάδα: Aνάπτυξη +0,4% το 2023 και +1,4% το 2024 – Εξαιρετικά δύσκολη περίοδος λόγω πληθωρισμού
Η τύχη του πληθωρισμού παραμένει, φυσικά, το καυτό θέμα της χρονιάς…
Στο παρά… ένα φαίνεται να γλιτώνει την ύφεση η Eλλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της Bank of America.
Eιδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» ασθμαίνοντας τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας ανάπτυξη μόλις +0,4% και +1,4% το 2024.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται μειωθεί αλλά θα παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 5,7%, ενώ μεγάλη πτώση, στο 1,4%, θα καταγράψει το 2024.
Καταγραφή_30.JPG
Αν μη τι άλλο, η τροχιά την οποία θα διαγράψουν οι τιμές είναι το πλέον καυτό θέμα παγκοσμίως.
Δυστυχώς, λέει η BofA, οι πρώτοι μήνες του έτους θα είναι πιθανότατα εξαιρετικά δύσκολοι από αυτή την άποψη και, βραχυπρόθεσμα, πηγή αβεβαιότητας.
Η πληθώρα δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με τις τιμές στην Ενέργεια αφήνει επίσης περιθώρια εκπλήξεων: σε πολλές χώρες, οι κατ' αποκοπή μειώσεις των τιμών της αντλίας έχουν λήξει.
Για παράδειγμα, η Γαλλία αυξάνει ουσιαστικά τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο.
Στη Γερμανία, η επιδοματική ενίσχυση για το φυσικό αέριο σταδιακά θα σταματήσει και θα αντικατασταθεί με ανώτατα όρια τιμών.
Πλαφόν θα τεθεί στην Ολλανδία, ενώ πακέτο μέτρων θα λάβει η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε επιλεγμένα μη ενεργειακά είδη.
2_12.JPG
Ερωτήματα… και προβληματισμοί

Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Οι τιμές στα βενζινάδικα στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δελτίο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 70 ευρώ ανά MWh.
«Ενώ το ανώτατο όριο των 180 ευρώ που αποφασίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να μην αλλάξει το παιχνίδι για τη βασική μας περίπτωση των 200 ευρώ για το άμεσο μέλλον, οι τρέχουσες καμπύλες που βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου γύρω στα 80 ευρώ έως το τέλος του 2024 είναι πολύ διαφορετικές.
Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, επίσης, έχουν κινηθεί χαμηλότερα.
Δεδομένης της ευαισθησίας στις καιρικές συνθήκες, δεν θα βασιζόμασταν στη διατήρηση των τρεχουσών τιμών, αλλά αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό.
Για να είμαστε σαφείς, αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού, αλλά παραμένουν τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα πριν από το 2021 (Σκήμα 5), σύμπτωμα ενός βαθέος και μακροχρόνιου ενεργειακού σοκ».

Δεύτερον, η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης αγαθών αξίζει να παρακολουθούνται.

Τρίτον, η δυναμική των μισθών, σε αυτό το στάδιο, βελτιώνεται, ευτυχώς.
Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη σε μια εποχή που αυτό μπορεί να αντανακλά οποιονδήποτε συνδυασμό: α) ομαλοποίησης από πολύ χαμηλά επίπεδα, β) προσαρμογών επιπέδου μετά από πενιχρές προσαρμογές την περίοδο 2020-22, γ) εφάπαξ προσαρμογών πληθωρισμού ή δ) πιο μόνιμης αλλαγής καθεστώτος.
Οι τρεις πρώτοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποδειχθούν προσωρινοί.
Επομένως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα, ειδικά εάν οι εξωγενείς παράγοντες εξασθενήσουν, οι ενδογενείς παράγοντες ζήτησης δεν ενισχυθούν σημαντικά και τα κενά παραγωγής παραμείνουν μεγάλα και αρνητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης