Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gundlach (DoubleLine): «Διαβάστε» την αγορά ομολόγων... θα σας δείξει τις κινήσεις της Fed

Gundlach (DoubleLine): «Διαβάστε» την αγορά ομολόγων... θα σας δείξει τις κινήσεις της Fed
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πέσει στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στις ΗΠΑ
Εάν οι επενδυτές θέλουν να καταλάβουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση των επιτοκίων θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην αγορά ομολόγων και όχι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Αυτό ανέφερε ο διακεκριμένος διαχειριστής σταθερού εισοδήματος Jeffrey Gundlach, τονίζοντας ότι η αγορά ομολόγων έχει τον έλεγχο.
"Τα 40 και πλέον χρόνια εμπειρίας μου στα χρηματοοικονομικά συνιστούν ανεπιφύλακτα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν τι λέει η αγορά και όχι τι λέει η Fed", δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital LP.

Δέσμευση υψηλών επιτοκίων

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να αυξήσουν τον στόχο της πολιτικής τους - που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 4,25% και 4,5% - σε πάνω από 5% και να τον διατηρήσουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αλλά οι αγορές εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικές.
Τα swaps τιμολογούν επί του παρόντος μια κορύφωση κάτω του 5% και υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν στην πραγματικότητα να μειώνουν και πάλι πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι υφεσιακές πιέσεις στις ΗΠΑ αυξάνονται.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πέσει στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στις ΗΠΑ και συρρίκνωση του τομέα των υπηρεσιών.
Μακριά από το να τιμολογούν μια τιμή αναφοράς πάνω από το 5%, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη διαπραγματεύονται κάτω από το τρέχον εύρος της Fed, με ακόμη και το διετές να κλείνει λίγο πιο κοντά στο 4,25%.

Η ιστορία

Ο Gundlach επέστησε επίσης την προσοχή στην αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του Δημοσίου, οι οποίες έχουν προβλέψει με επιτυχία οικονομικές υφέσεις στο παρελθόν.
Οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων οδηγούσαν πάντα σε ύφεση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είπε, προσθέτοντας ότι "υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανόδου σε πολλές στρατηγικές ομολόγων".
Τα ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από τις μετοχές, σύμφωνα με τον Gundlach.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην άποψή του ότι οι επενδυτές αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προτιμούν ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται κατά 60% από ομόλογα και κατά 40% από μετοχές, αντί για το αντίθετο, πιο παραδοσιακό μείγμα 60/40 που κατανέμει το μεγαλύτερο μερίδιο στις μετοχές.
Τα σχόλια του Gundlach για τη Fed απηχούν τις παρατηρήσεις που έκανε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Twitter, στις οποίες ανέφερε:
"Δεν υπάρχει περίπτωση η Fed να πάει στο 5%. Η Fed δεν έχει τον έλεγχο. Η αγορά ομολόγων έχει τον έλεγχο", είχε γράψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης