Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Όποιος θέλει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα πρέπει να λάβει υπόψιν 3 τεκτονικές αλλαγές

Morgan Stanley: Όποιος θέλει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα πρέπει να λάβει υπόψιν 3 τεκτονικές αλλαγές
Οι τρεις μεταβάσεις του κόσμου είναι η επανασύνδεση του παγκόσμιου εμπορίου για έναν πολυπολικό κόσμο, η αποκλιμάκωση του άνθρακα και η επιταχυνόμενη διάχυση της τεχνολογίας
Τι προκύπτει όταν 45 αναλυτές παγκόσμιας έρευνας συγκεντρώνονται σε ένα δωμάτιο για δύο ημέρες για να συζητήσουν τις κοσμικές τάσεις της αγοράς; Ένα σχέδιο. 
Εν μέσω ραγδαίων αλλαγών, η Morgan Stanley Research θεωρεί την εστίαση στις πολυετείς κοσμικές τάσεις ως ευκαιρία.
Σε αγορές όπου η βραχυπρόθεσμη εστίαση έχει γίνει ο κανόνας (δηλαδή, η μέση περίοδος διακράτησης μετοχών έχει μειωθεί από οκτώ χρόνια τη δεκαετία του 1960 σε έξι μήνες σήμερα), είναι λογικό να υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός και περισσότερα πιθανά άλφα που μπορούν να βρεθούν από την ανάλυση των επιπτώσεων των μακροπρόθεσμων τάσεων στην αγορά.
Ποια είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Morgan Stanley;
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, οι μεταβολές στα τρία ζητήματα παρακάτω θα έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στις αγορές για πολλά χρόνια.
Οι τρεις μεταβάσεις είναι οι εξής:
1) Επανασύνδεση του παγκόσμιου εμπορίου για έναν πολυπολικό κόσμο
2) Αποκλιμάκωση του άνθρακα και
3) Επιταχυνόμενη διάχυση της τεχνολογίας.

Αναλυτικά:

Επανασύνδεση του παγκόσμιου εμπορίου

Με τη μετάβαση από την παγκοσμιοποίηση σε έναν κόσμο με περισσότερες από μία ουσιαστικές βάσεις εξουσίας και εμπορικά πρότυπα, οι εταιρείες και οι χώρες δεν μπορούν πλέον να επιδιώκουν αποδοτικότητα μέσω παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και πρόσβασης στην αγορά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Αν και επισημάνθηκε για πρώτη φορά αυτή η τάση το 2018, έγινε κοινή συναίνεση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πολιτική αντίδραση της Δύσης, η οποία δημιούργησε νέα εμπορικά εμπόδια και κίνητρα για την αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Αυτό που οι αναλυτές μας πιστεύουν ότι είναι λιγότερο κατανοητό είναι οι πρακτικές επιπτώσεις αυτής της επανασύνδεσης.
Έχει νόημα στη θεωρία, αλλά είναι εξαιρετικά περίπλοκο να εκτελεστεί στην πράξη.
Τα ερωτήματα που αναδύθηκαν στις συζητήσεις των αναλυτών περιλάμβαναν: Πόσο καιρό θα πάρει; Θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και, αν ναι, για πόσο καιρό;
Πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές ομολόγων τη χρηματοδότηση της μετάβασης;
Ποιες εταιρείες και χώρες θα ωφεληθούν ή θα υποφέρουν από αυτήν;

Αποανθρακοποίηση

Μεταξύ 1) της προβληματικής εξάρτησης της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο που αποκαλύφθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, 2) της αυξανόμενης πολιτικής υποστήριξης της ΕΕ για τις υποδομές ενεργειακής μετάβασης μέσω του σχεδίου REPowerEU και 3) της χορήγησης από τις ΗΠΑ 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για την επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος επιταχύνει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή.
Για να επιτευχθεί το "καθαρό μηδέν έως το 2050", οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται κατά ~8% ετησίως.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2020, όταν τα λουκέτα επηρέασαν σημαντικά την κινητικότητα και το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε, οι εκπομπές μειώθηκαν μόνο κατά 5%.
Επιπλέον, το κόστος θα ήταν σημαντικό.
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει επιπλέον ~70 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 30 χρόνια, ανεβάζοντας τις ενεργειακές δαπάνες στο 4,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ από το σημερινό ποσοστό του 2,5%.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της μετάβασης.
Η εκτίμηση της Morgan Stanley για το ποιες εταιρείες, τομείς και μακροοικονομικές αγορές θα ωφεληθούν ή θα δοκιμαστούν θα διαμορφωθεί από τις απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Ποια είναι τα εύλογα σενάρια για τα χρονοδιαγράμματα;
Ποιες τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις και αποτυχίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τη μετάβαση;
Ποιες αγορές θα τη χρηματοδοτήσουν και πώς πρέπει να αλλάξουν και να επεκταθούν;
Ποιες εταιρείες θα επωφεληθούν και ποιες εκτίθενται σε κινδύνους πτώσης;
Ποιες είναι οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις των διαφορετικών διαδρομών προς το Net Zero;

Διάχυση της τεχνολογίας

Αν και αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα, αυτό που είναι διαφορετικό και αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα και το εύρος με το οποίο η διάχυση της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει τομείς που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί.
Κατακερματισμένοι κλάδοι ή κλάδοι με υψηλούς ρυθμιστικούς φραγμούς - οι οποίοι συνήθως δεν αποκόμισαν τόσα οφέλη από την παραγωγικότητα λόγω τεχνολογίας - ξαφνικά φαίνονται έτοιμοι για πολυετή μετάβαση μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας.
Οι ευκαιρίες κυμαίνονται από την ενσωματωμένη χρηματοδότηση στην εμπειρία των χρηστών και τις πληρωμές των καταναλωτών, έως τα tokenized περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ένταξη, έως τον εκσυγχρονισμό της ιδιοκτησίας δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και την επανάσταση της βιοφαρμακευτικής Ε&Α.
Αναμένουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια διάχυσης της τεχνολογίας θα κινηθούν σημαντικά ταχύτερα από τα πέντε προηγούμενα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης