Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν θα αντέξει πολλές αυξήσεις επιτοκίων ακόμη η ΕΚΤ - Ο στόχος των UniCredit, Capital Economics, TS Lombard

Δεν θα αντέξει πολλές αυξήσεις επιτοκίων ακόμη η ΕΚΤ - Ο στόχος των UniCredit, Capital Economics, TS Lombard
Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη σχετικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη φράση "παραμονή στην πορεία" όταν αναφερόταν στις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, αλλά ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς αμφιβάλλουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την "επιθετική" στάση της για πολύ περισσότερο.
Η ΕΚΤ εισήλθε σε κατάσταση νομισματικής σύσφιξης πέρυσι με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Οι αποφάσεις αυτές ώθησαν το κύριο επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 2%.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια δίμηνη συνεχόμενη πτώση του γενικού πληθωρισμού, οποίος όμως εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2%, εξ ου και πολλά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ για το πώς πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένης της Lagarde.

Αλλά οι αναλυτές της ΕΚΤ αναρωτιούνται: για πόσο καιρό;

"Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη σχετικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, με μερικά επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να υποδεικνύουν περαιτέρω αυξήσεις το δεύτερο τρίμηνο", δήλωσε ο Francesco Maria Di Bella, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της UniCredit.
"Το μέγεθος αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Η χαμηλότερη πίεση στις τιμές θα επιτρέψει πιθανώς στην ΕΚΤ να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50, τον Μάιο και τον Ιούνιο", πρόσθεσε.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta φέρεται να δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για συγκεκριμένες κινήσεις επιτοκίων πέραν της συνεδρίασης του Μαρτίου.
Οι αγορές έχουν τιμολογήσει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής, εκ των οποίων η μία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και η άλλη τον Μάρτιο.
"Η ομιλία του Panetta δείχνει ότι οι περισσότεροι μετριοπαθείς της ΕΚΤ ανασυγκροτούνται, αλλά τα γεράκια εξακολουθούν να έχουν σταθερά το πάνω χέρι τουλάχιστον για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, για τις οποίες το βασικό μας σενάριο είναι δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης", δήλωσε ο Davide Oneglia, διευθυντής της TS Lombard.
Η ΕΚΤ, η οποία ενεργεί ως κεντρική τράπεζα της περιοχής από το 1991, είναι ιστορικά πιο ήπια μετά από πολλά χρόνια χαμηλού πληθωρισμού.
Όμως η ενεργειακή κρίση και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, έχουν οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα σε όλο το μπλοκ και άλλαξαν τον τόνο από την κεντρική τράπεζα.

Τι περιμένουν οι αγορές

Μια δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι αγορές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο, από τη στιγμή που το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,25%.
"Το πόσο μακριά θα μπορέσει πραγματικά να πάει η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο μένει να το δούμε", δήλωσε ο Oneglia, προσθέτοντας ότι "ένα τελικό επιτόκιο 3,50-3,75% φαίνεται πιθανό", αλλά η ΕΚΤ "δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ και για πολύ καιρό από αυτό της Fed".
Οι traders έχουν αρχίσει να εξετάζουν αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης στις προσεχείς συνεδριάσεις μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.
"Έτσι, εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι αναμενόταν ή/και η Fed μειώσει επιθετικά τα επιτόκια ως απάντηση σε οποιαδήποτε επιβράδυνση, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσαν να σταματήσουν νωρίτερα", δήλωσε.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη φαίνεται να εκπλήσσουν προς τα πάνω.
Τα έκτακτα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη υπεύθυνων αγορών της ευρωζώνης, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, έδειξαν θετική ανάπτυξη.
Αυτό μειώνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να πρέπει να τερματίσει ή ακόμη και να ανατρέψει τον "επιθετικό" τόνο της, αλλά οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πολύ περισσότερο καιρό.

Επίκειται σταθεροποίηση του επιτοκίου

Ο Andrew Kenningham, από την Capital Economics, δήλωσε επίσης ότι αναμένει άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και στη συνέχεια αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο.
"Μετά από αυτό βλέπουμε το επιτόκιο πολιτικής να παραμένει αμετάβλητο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024", πρόσθεσε.
Μία από τις πτυχές που πρέπει να εξεταστούν είναι το πώς ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται.
Εν αναμονή του τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ο Kenningham δήλωσε: "Η γλώσσα θα είναι αυστηρή και θα τονίσει την ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις χωρίς να είναι σαφής σχετικά με τα ποσά και τις ημερομηνίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης