Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Τα χειρότερα δεν... πέρασαν, τα σημάδια είναι ανησυχητικά - Στο +0,6% το ελληνικό ΑΕΠ το 2023

Bank of America: Τα χειρότερα δεν... πέρασαν, τα σημάδια είναι ανησυχητικά - Στο +0,6% το ελληνικό ΑΕΠ το 2023
Η Bank of America προειδοποιεί...
Πολύ κοντά στην ύφεση θα πλησιάσει, εντέλει η Eλλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της Bank of America.
Eιδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» κουτσαίνοντας τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας ανάπτυξη μόλις +0,6% το 2023 και +1,3% το 2024.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται μειωθεί αλλά θα παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 5,4%.
Μεγάλη πτώση, στο 1,5%, θα καταγράψει το 2024.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, τα τελευταία στοιχεία από τη ζώνη του ευρώ μάς στέλνουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα.
Δεν πρέπει πάρουμε ως δεδομένους τους αριθμούς του Δεκεμβρίου (face value), καθώς αυτοί μάλλον θα αναθεωρηθούν ουσιαστικά (ειδικά οι λιανικές πωλήσεις).
Όπως διαπιστώνει ο οίκος, «δεν είμαστε σίγουροι ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας για την ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία στοιχεία στη ζώνη του ευρώ στέλνουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα».
Καταγραφή_69.JPG
Ειδικά τα data για τη Γερμανία δίνουν την εντύπωση ότι το α’ τρίμηνο θα μπορούσε να είναι λίγο χειρότερο από ό,τι περιμέναμε, γεγονός το οποίο καθιστά μια ύφεση (στη Γερμανία, όχι στο σύνολο της ζώνης του ευρώ) σχεδόν αναπόφευκτη.
Και, στη Γαλλία, οι διαταραχές που σχετίζονται με τις απεργίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο, σε σύγκριση με αυτό που είχε προβλεφθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να είναι ελαφρώς αρνητικό στη ζώνη του ευρώ - η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ για το 2023 κινείται 10 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 0,5% (ακόμη περισσότερο πάνω από τη συναίνεση).
«Εξακολουθούμε να είμαστε δύσπιστοι σχετικά με το αφήγημα της αλλαγής σκηνικού για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα» εξηγεί η BofA.
«Κάποιοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο επίμονος από όσο πιστεύαμε.
Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος για πολλούς λόγους – και αυτό είναι ένας σαφής κίνδυνος» καταλήγει η BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης