Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Δεν υπάρχουν θεμελιώδη για το ράλι στη Wall Street

JPMorgan: Δεν υπάρχουν θεμελιώδη για το ράλι στη Wall Street
Το σημερινό ράλι στο χρηματιστήριο "πιθανότατα έχει σηματοδοτήσει το υψηλότερο σημείο" για το 2023
Η JPMorgan προειδοποιεί: οι επενδυτές δεν πρέπει να αισθάνονται πολύ άνετα με την εντυπωσιακή έναρξη της χρηματιστηριακής αγοράς το 2023.
"Σε μεγάλη κλίμακα, πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, και που ελπίζαμε ότι θα οδηγούνταν από την κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων/πληθωρισμού, την επαναλειτουργία της Κίνας και την πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, είναι απίθανο να λάβει τη θεμελιώδη επιβεβαίωση για το επόμενο σκέλος προς τα πάνω καθώς προχωράει το έτος", έγραψε σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Mislav Matejka.
"Το α' τρίμηνο είναι κατά την άποψή μας πιθανό να σηματοδοτήσει το υψηλό σημείο της αγοράς", ανέφερε.
Ο Matejka συνιστά στους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές - οι οποίες, όπως λέει, επιδίδονται σε "αμφισβητήσιμα" υψηλές αποτιμήσεις - και να παρακολουθήσουν πιο αμυντικούς τομείς της αγοράς.
Ο στρατηγικός αναλυτής διατύπωσε έναν αξιοσημείωτα επιφυλακτικό τόνο για τις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω του μεγάλου ράλι τους από την αρχή του έτους.
"Αυτά τα μεγάλα θετικά στοιχεία δεν έχουν τελειώσει, αλλά σαφώς δεν είναι πλέον φρέσκα", πρόσθεσε ο Matejka, "και τώρα υπάρχει κάποιος εφησυχασμός σε πολλαπλά μέτωπα".

Εκπλήσσει το ράλι

Το ισχυρό ράλι στους κύριους δείκτες μέχρι στιγμής φέτος έχει εκπλήξει πολλούς παρατηρητές της αγοράς, ιδίως δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) είναι σε διαθέσεις φια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Αρκετά μέλη της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Atlanta Fed, Raphael Bostic, έως τον πρόεδρο της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, έχουν βγει από την τελευταία συνεδρίαση της Fed με προειδοποιήσεις ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να κατευθυνθούν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν σήμερα οι επενδυτές.
Και ενώ η Fed αναμένεται ευρέως να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της φέτος, ο χρόνος είναι αβέβαιος.
Αυτό αφήνει τους επενδυτές να κοιτάζουν τον όγκο των δυνητικά πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας και τη συμπίεση των σχετικά αυξημένων πολλαπλασιαστών αποτίμησης των μετοχών.

Απογοήτευση από τα αποτελέσματα

Η εταιρική Αμερική, εν τω μεταξύ, "σέρνεται" μέσα από μια απογοητευτική περίοδο κερδών που αναμφισβήτητα δεν δικαιολογεί την πρόοδο της αγοράς το 2023.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, η Meta, η Snap, η Microsoft και η Starbucks, ανακοίνωσαν αδύναμα κέρδη τέταρτου τριμήνου, προσφέροντας παράλληλα επιφυλακτικά σχόλια για το μέλλον.
Ο οικονομικός διευθυντής της PepsiCo, Hugh Johnston, δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν υπήρχε μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ φέτος.
"Ειλικρινά, βγαίνουμε από το 2022 που ήταν μια εξαιρετική χρονιά", εξήγησε ο Johnston.
"Θέλω να πω, 14% αύξηση εσόδων, ισχυρά κέρδη ανά μετοχή.
Προφανώς, έχουμε μια καλή δυναμική που έρχεται μέσα στο έτος, αλλά έχουμε επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει να αλάζει κάποια στιγμή".
Ο Matejka της JP Morgan πιστεύει τελικά ότι η αγορά χρειάζεται ένα reality check.
"Η αγορά φαίνεται να στοιχηματίζει ότι ο νέος κύκλος έχει ξεκινήσει, αλλά δεν υπήρξε καμία επαναφορά στις βασικές μεταβλητές, τα κέρδη, την αγορά εργασίας, τις επενδύσεις και άλλα", έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής, προσθέτοντας: "Δεν πιστεύουμε ότι οι εταιρείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους στα τρέχοντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης