Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Όταν η Fed συσφίγγει, πάντα κάτι «σπάει» – Ραγδαία πτώση -10% στον S&P ως τις 8 Μαρτίου, στις 3.800 μον.

Bank of America: Όταν η Fed συσφίγγει, πάντα κάτι «σπάει» – Ραγδαία πτώση -10% στον S&P ως τις 8 Μαρτίου, στις 3.800 μον.
Ραγδαία πτώση στον S&P «βλέπει» η Bank of America...
Σχετικά Άρθρα
Mεγάλη και ραγδαία πτώση έως 10%, και μάλιστα μέχρι τις 8 Μαρτίου, εκτιμά για τις αμερικανικές μετοχές η Bank of America…
Όπως υπογραμμίζει, όταν η Federal Reserve συσφίγγει, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πάντοτε κάτι σπάει – και είναι λογικό, δεδομένου ότι η προσφορά χρήματος, άρα και η ζήτηση, συρρικνώνονται.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές, και δη το αμερικανικό χρηματιστήριο, λέει ο επενδυτικός οίκος σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα, είναι καταδικασμένο, παρότι η οικονομία δεν πρόκειται να υποστεί ούτε ήπια ούτε σκληρή προσγείωση.
Με άλλα λόγια, θα αποφύγει την ύφεση, παρότι η Fed συνεχίζει να αυξάνει το κόστος του χρήματος, ήτοι τα επιτόκια πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής αναλυτής της BofA, Michael Hartnett, εύλογα προειδοποιεί πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες πολύ πιο εξασθενημένος, σημειώνοντας το επόμενο 15ηνθήμερο πτώση ως 10% από τις τρέχουσες τιμές.
Με άλλα λόγια, λίαν συντόμως θα αγγίξει τις 3.800 μον., από 4.060 μον., που είναι τώρα…
Επισημαίνεται πως οι ελπίδες για… ήπια προσγείωση, δηλαδή για μια κατάσταση κατά την οποία η οικονομία θα είχε ήπια επιβράδυνση και η ύφεση θα φάνταζε απλά άσχημο σενάριο, έχουν ατονήσει, λόγω των ισχυρότερων του αναμενομένου μακροοικονομικών δεδομένων σε σχέση με τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας.
Από την άλλη, οι οικονομολόγοι απορρίπτουν και το σενάριο της «σκληρής προσγείωσης», ήτοι την περίπτωση μιας βαθιάς ύφεσης…
Κάπως έτσι φτάσαμε στο «αφήγημα» της μη προσγείωσης, σύμφωνα με το οποίο η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρότι οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τη νομισματική μέγγενη διά της ανόδου των επιτοκίων και της συρρίκνωσης του ισολογισμού τους, περιορίζοντας τη ρευστότητα, και κυρίως το χρήμα Μ2.
Αξίζει να ειπωθεί πως ο δείκτης M2 (intermediate money) περιλαμβάνει τον Μ1 (όλα τα στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται σε ρευστή μορφή) και κάθε στοιχείο πλούτου που μπορεί εγγυημένα να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του.
Ενδεικτικά στον δείκτη Μ2 περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα 24ωρα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος.
Η ανάλυση και η παρακολούθηση του δείκτη Μ2 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε συνδυασμό με τα νομίσματα, περιλαμβάνει όλες τις ρευστές καταθέσεις σε μια οικονομία.
im-727393.jpg
Ο όρος «μη προσγείωσης» απέκτησε πρόσφατα υπόσταση από τον κορυφαίο οικονομολόγο της Wall Street, Torsten Slok (Αpollo Global Management).
«Το σενάριο της μη προσγείωσης είναι εν ισχύι και o κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει γύρω στο 5%, πολύ πάνω από τον στόχο 2% της Fed, είναι σημαντικός», δήλωσε ο Slok την Παρασκευή (17/2).
Ο Slok είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είναι σκληρό για την τεχνολογία και τις εταιρείες με υψηλή μόχλευση που μέχρι στιγμής χαρίζουν κέρδη στην αγορά.
Ο Hartnett λοιπόν συμφωνεί, καθώς αναμένει ότι το β’ εξάμηνο του 2023 θα είναι ανώμαλο για τις αγορές όσο και για την οικονομία.
Ένα σενάριο «χωρίς προσγείωση» το α’ εξάμηνο του 2023 θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4% – επί του παρόντος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 3,879%.
«Οι επενδυτές θα δουν μια… ρωγμή στις κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και στις τραπεζικές μετοχές», δήλωσε.
Υπενθυμίζει επίσης στους επενδυτές ότι η νομισματική σύσφιξη της Fed –αύξηση 450 μονάδων βάσης σε 11 μήνες– είναι η «πιο επιθετική εδώ και δεκαετίες… και όποτε συσφίγγει η Fed «πάντα σπάει κάτι».
Και ενώ οι αναλυτές της BofA αναγνωρίζουν ότι η θέση των μετοχών είναι ελαφριά, ανησυχούν μήπως δουν τις αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ένα «πυρετώδες, βίαιο αφήγημα μεταστρέφεται από την ύφεση, στην άψογη προσγείωση και, κατόπιν, στην επιτάχυνση του ΔΤΚ, που καταστρέφει την αξιοπιστία της Fed και της αμερικανικής κυβέρνησης…
Και εφόσον ο δείκτης S&P 500 απέτυχε να διασπάσει την αντίσταση των 4.200 μον. θα πρέπει να αναμένουμε πτώση στις 3.800 μον., έως τις 8 Μαρτίου», κατέληξε ο Hartnett.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης