Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απίστευτη προειδοποίηση Morgan Stanley: Σε «ζώνη θανάτου» η Wall Street, δεν θα έχει καλό τέλος το ράλι

Απίστευτη προειδοποίηση Morgan Stanley: Σε «ζώνη θανάτου» η Wall Street, δεν θα έχει καλό τέλος το ράλι
Το οξυγόνο τελειώνει και όσοι αγνοούν τους κινδύνους παθαίνουν κακό
Ποια είναι η καλύτερη παρομοίωση για να περιγράψει κανείς τη χρηματιστηριακή αγορά, που έχει στείλει τον S&P 500 16% πάνω από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και 6% πάνω φέτος;
Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, στράφηκε στο μπεστ-σέλερ του Jon Krakauer "Into Thin Air", το οποίο εξιστορεί το θάνατο 12 ορειβατών που προσπαθούσαν να ανέβουν στο Έβερεστ.
Το βιβλίο εμβαθύνει στη ζώνη θανάτου (death zone), η οποία ξεκινά 3.000 πόδια από την κορυφή του βουνού, ένα υψόμετρο όπου η πίεση του οξυγόνου δεν επαρκεί για να διατηρηθεί η ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Είτε από επιλογή είτε από ανάγκη οι επενδυτές ακολούθησαν τις τιμές των μετοχών σε ιλιγγιώδη ύψη για άλλη μια φορά, καθώς η ρευστότητα (εμφιαλωμένο οξυγόνο) τους επιτρέπει να αναρριχηθούν σε μια περιοχή όπου ξέρουν ότι δεν πρέπει να πάνε και δεν μπορούν να ζήσουν για πολύ καιρό", λέει ο Wilson.
"Ανεβαίνουν επιδιώκοντας την απόλυτη κορύφωση από απληστία, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να κατέβουν χωρίς καταστροφικές συνέπειες.
Αλλά το οξυγόνο τελικά τελειώνει και όσοι αγνοούν τους κινδύνους παθαίνουν κακό".

"Χάσαμε πολλούς αναρριχητές"

Ο Wilson λέει ότι όταν οι μετοχές άρχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο, είχαν πολύ χαμηλότερη αποτίμηση, με λόγο τιμής προς μετοχή 15 και ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών 270 μονάδων βάσης.
Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών είναι η διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης των κερδών και της απόδοσης των ασφαλών κρατικών ομολόγων, με έναν υψηλότερο αριθμό να σημαίνει ότι οι επενδυτές αποζημιώνονται περισσότερο για τις επενδύσεις τους σε μετοχές.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο, "ο αέρας άρχισε να αραιώνει" με το P/Es να μειώνεται στο 18 και το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών να μειώνεται στις 225 μονάδες βάσης.
"Τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, χάσαμε πολλούς αναρριχητές που προωθήθηκαν περισσότερο στη ζώνη θανάτου", δήλωσε.
Αλλά τότε ξεκίνησε το 2023, και "οι επιζώντες ορειβάτες αποφάσισαν να κάνουν άλλη μια απόπειρα κορυφής, αυτή τη φορά ακολουθώντας μια ακόμη πιο επικίνδυνη διαδρομή με τις πιο κερδοσκοπικές μετοχές να οδηγούν", με βάση την εσφαλμένη προϋπόθεση μιας παύσης της αύξησης των επιτοκίων της Fed, που θα ακολουθηθεί από περικοπές αργότερα μέσα στο έτος.
Οι επενδυτές άρχισαν να κινούνται ταχύτερα και πιο δυναμικά, μιλώντας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.
Καθώς έφτασαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, γίνεται πλέον λόγος για σενάριο "μη προσγείωσης" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Τέτοια είναι τα κόλπα που παίζει η ζώνη θανάτου στο μυαλό - κάποιος αρχίζει να βλέπει και να πιστεύει σε πράγματα που δεν υπάρχουν", λέει ο Wilson.

Το αντίθετο σενάριο

Το σενάριο της "μη προσγείωσης" συνδέεται περισσότερο με τον Torsten Slok, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Apollo Global Management.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Slok λέει ότι το σενάριο της μη προσγείωσης -όπου η οικονομία δεν επιβραδύνεται- δεν είναι καλό για τις αγορές, διότι θα απαιτήσει πιο επιθετική δραστηριότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Επιστρέφοντας στον Wilson, ο οποίος λέει ότι ο λόγος P/E είναι τώρα 18,6 και το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών στις 155 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι "βρισκόμαστε στον πιο λεπτό αέρα ολόκληρης της βασιζόμενης στη ρευστότητα κοσμικής αγοράς ταύρων που ξεκίνησε το 2009".
Λέει ότι το ράλι της bear market που ξεκίνησε τον Οκτώβριο από λογικές τιμές έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπική φρενίτιδα βασισμένη σε μια παύση/στροφή της Fed που δεν έρχεται.
Βέβαια, λέει, η ρευστότητα που ενισχύθηκε κυρίως από τις κινεζικές και ιαπωνικές κεντρικές τράπεζες βοήθησε στην αύξηση του παγκόσμιου Μ2 - ένα μέτρο της προσφοράς χρήματος - κατά 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο, "παρέχοντας το συμπληρωματικό οξυγόνο που χρειάζονται οι επενδυτές για να επιβιώσουν στη ζώνη του θανάτου" για λίγο ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης